Biszkopt

Biszkopt to lekkie i puszyste ciasto, które klasycznie, w trakcie pieczenia, wyrasta na pianie z białek wymieszanej z żółtkami i cukrem oraz mąką. Można przygotować biszkopt w różnych wersjach smakowych: czekoladowy/kakaowy, z makiem lub innymi bakaliami, kolorowy: biszkopt barwiony barwnikami spożywczymi. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto biszkoptowe jest miękkie i delikatne, a po przekrojeniu jego środek przypomina gąbkę. Biszkopt wykorzystuje się do przygotowywania tortów i ciast z kremem lub jako składnik deserów albo spód do serników. Przed przełożeniem dobrze jest nasączyć go ponczem, alkoholem, sokiem syropem lub wodą.
W wersji ekspresowej można przygotować biszkopt bez piany z białek, wyrastający na proszku do pieczenia.
W tym dziale znajdziesz podstawowe przepisy na biszkopt oraz ciasta, torty i desery, które powstają przy wykorzystaniu biszkoptowych warstw.

Biszkopt jasny
Biszkopt jasny
Wuzetka - ciasto W-Z
Wuzetka
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy
Biszkopt kakaowy
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami
Ciasto Shrek
Ciasto Shrek