Tag: Bób

Bób – przepisy, pomysły, inspiracje i porady jak gotować i wykorzystać bób. To smaczne i zdrowe warzywo strączkowe, które pojawia się w sezonie letnim. Najprościej przygotowuje się gotowany bób, który można podać z odrobiną masła oraz, opcjonalnie, koperku i zjadać bezpośrednio z łupinek.
Ugotowany, ale niezbyt długo, bób można zamrozić i wykorzystać po sezonie, kiedy przyjdzie nam ochota na zjedzenie czegoś zielonego.
Bób może być składnikiem zup oraz smacznych i zdrowych sałatek. Po ugotowaniu można przygotować z niego pasty do kanapek lub pesto do makaronu, farsz do pierogów czy ciasto na kopytka. Pasuje również do risotto, dań z makaronu i zapiekanek. Jako dodatek do drugich dań można podać bób po ugotowaniu i obraniu, polewając masłem lub zezłoconą na maśle bułką tartą.
Ale najczęściej zjada się go bezpośrednio po ugotowaniu i jest to najprostszy i najpopularniejszy sposób na letnią przekąskę.

Bób pieczony

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

4 Shares
Risotto z bobem

Risotto z bobem

Jedno z dań, do którego warto wracać w sezonie na bób: risotto z bobem, choć klasyczny ryż można zastąpić białą kaszą gryczaną niepaloną lub jęczmienną kaszą pęczak, tworząc polską wersję tej pysznej potrawy o włoskich korzeniach. Pożywne i smaczne, a po zjedzeniu standardowej porcji uczucie sytości utrzyma się przez długi czas. Idealne na letnie wieczory, w towarzystwie lampki białego wina, bezmięsne danie.

3 Shares
Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

5 Shares
Makaron z bobem

Makaron z bobem

Podążając za modą na bezglutenowe dania, trochę zapomnieliśmy o makaronach, a przecież jedzone od czasu do czasu, nie zrobią żadnej szkody naszym jelitom. Zwłaszcza gdy zamiast ciężkich i zawiesistych sosów wykorzysta się jako dodatek pyszne, gotowane lub duszone warzywa, a ser, zamiast bazą, będzie smacznym uzupełnieniem kompozycji kolorowych składników. Oto makaron z bobem – łatwy obiad lub smaczna kolacja, w dodatku o mniejszej liczbie kalorii i dobrym składzie, bo warzyw strączkowych jadamy w Polsce stanowczo za mało.

7 Shares
Kotlety z bobu

Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków. 

7 Shares
Roladki z kurczaka z bobem

Roladki z kurczaka z bobem

Aby przygotować szybki, prosty i jednocześnie efektowny, mięsny obiad, sięgam po pomysł na roladki z kurczaka z bobem. Tłukę mięso tłuczkiem, doprawiam i smaruję kolorowym, warzywnym nadzieniem z pesto. Roluję i smażę, podaję z klasycznymi dodatkami, żeby po przekrojeniu domownicy i goście mieli ładną i smaczną niespodziankę na swoim talerzu.

Kopytka z bobem

Kopytka z bobem

Pyszne, kolorowe kopytka z bobem to jeden ze sposobów przekonania dzieci do zjedzenia warzyw, piękny dodatek do smażonych lub pieczonych mięs i miła odmiana na wegetariańskim stole. W sezonie na bób, zaraz po pierogach z bobem, w moim domu najbardziej smakowitym obiadem są właśnie kopytka z bobem. Mają delikatny, zielony kolor, który ładnie skomponuje się z pozostałą kolorystyką na talerzu. Odważnym proponuję spróbować podać je z odrobiną malin – zmiksowanych lub w całości, które dodadzą charakteru ich łagodnemu smakowi.

Pesto z bobu

Pesto z bobu

W sezonie na bób łatwo o szybką przekąskę: wystarczy ugotowany bób. W krótkim czasie można też przygotować pesto z bobu. Po ugotowaniu obrać ziarna ze skórki i udusić widelcem lub zmiksować w blenderze z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, ziół i przypraw, opcjonalnie dodając utarty parmezan.

Pierogi z bobem i szpinakiem

Pierogi z bobem

Pierogi nadziewane farszem z sezonowych owoców lub warzyw zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni (choć tradycyjnie na naszych stołach najczęściej goszczą pierogi ruskie). Wzbogacone dodatkiem szczypty przypraw lub ziół, są idealne na letni obiad lub kolację. Pierogi z bobem, przygotowane z cienko rozwałkowanego ciasta, kryją w środku piękny, zielony, bardzo smakowity farsz, w którym gości też szpinak, biały pieprz i suszony tymianek. Polane oliwą z oliwek z dodatkiem siekanej mięty, pierogi z bobem zaskoczą nas niezwykle ciekawym smakiem.

Jak ugotować bób

Jak ugotować bób

Gotowanie bobu, pysznego, strączkowego smakołyku, po który chętnie sięgamy w sezonie letnim, siedząc przed telewizorem, na balkonie lub w ogrodzie, nie wymaga skomplikowanych czynności. Ugotowany bób w skórce można przełożyć masłem, polać zezłoconą na maśle bułką tartą lub skropić oliwą z oliwek wymieszaną z dodatkiem odrobiny soli lub cukru. Można też, oczywiście, wykorzystać go jako bazę do przygotowania potraw z bobu: zupy z bobu, pierogów, makaronu, pesto, pasty do kanapek lub sałatki. Jest kilka metod na to jak ugotować bób: klasycznie, w wodzie, na parze lub w kuchence mikrofalowej.

Zupa z bobu

Zupa z bobu

Łagodna w smaku zupa z bobu, świetna w letnim sezonie. Warto przygotować ją pod wieczór i podać lekko odgrzaną, następnego dnia. Choć jest dość gęsta, łatwo rozcieńczyć ją wodą, wywarem warzywnym lub drobiowym. Dzięki zawartości ryżu i bobu zupa jest bardzo pożywna, a charakteru dodają jej czerwona papryczka i utarty parmezan.

Zupa z bobem

Zupa z bobem

Zupa o nazwie „Aegyptum”, którą znalazłam w mojej prastarej książce kucharskiej „Zupy Świata” autorstwa Danuty i Henryka Dębskich. Co ma wspólnego z Egiptem? Nie mam pojęcia :). Za to smak ma bardzo przyjemny i tylko niestety ten bób długo się obiera… Smaczna zupa z bobem i makaronem, polecam!

Polub, zanim zapomnisz :)