Bób

Bób – przepisy, pomysły, inspiracje i porady jak gotować i wykorzystać bób. To smaczne i zdrowe warzywo strączkowe, które pojawia się w sezonie letnim. Najprościej przygotowuje się gotowany bób, który można podać z odrobiną masła oraz, opcjonalnie, koperku i zjadać bezpośrednio z łupinek.
Ugotowany, ale niezbyt długo, bób można zamrozić i wykorzystać po sezonie, kiedy przyjdzie nam ochota na zjedzenie czegoś zielonego.
Bób może być składnikiem zup oraz smacznych i zdrowych sałatek. Po ugotowaniu można przygotować z niego pasty do kanapek lub pesto do makaronu, farsz do pierogów czy ciasto na kopytka. Pasuje również do risotto, dań z makaronu i zapiekanek. Jako dodatek do drugich dań można podać bób po ugotowaniu i obraniu, polewając masłem lub zezłoconą na maśle bułką tartą.
Ale najczęściej zjada się go bezpośrednio po ugotowaniu i jest to najprostszy i najpopularniejszy sposób na letnią przekąskę.

Zupa z bobu
Zupa z bobu
Zupa z bobem
Zupa z bobem
Pasta z bobu
Pasta z bobu