Tag: Botwinka

Botwinka – przepisy, pomysły i inspiracje. Sezonowe warzywo, które na targach i w sklepach pojawia się w okolicach maja, a na stołach gości nawet do końca lipca. Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego – mają piękny, zielony kolor i wyrastają z purpurowej łodyżki.
W tym dziale znajdziesz przepisy na botwinę. Duszona botwinka jest smacznym, niskokalorycznym i zdrowym dodatkiem do drugich dań. Surowa botwinka to składnik sałatek i zdrowy dodatek do kanapek. Można też przygotować z niej zupę lub chłodnik oraz barszcz. Ma charakterystyczny smak, a dodana do gotowanych potraw, nadaje im piękny, buraczany kolor.
Przepis na botwinkę to z reguły szybka i prosta receptura.

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Niełatwo czasem pokochać botwinkę, potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić jej smak. Koktajl z botwinki najlepiej smakuje w takiej wersji i uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudaną wersję. W połączeniu z pomarańczą, bananem i ananasem nieco łagodzi się jej intensywny smak, a w takim towarzystwie, wraz z selerem naciowym, tworzy doskonały zestaw witamin i minerałów i koktajl o głębokim, bordowym kolorze.

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Musi pojawić się choć raz w moim wiosennym jadłospisie, nie ma odwrotu: zupa botwinka. Pokochałam jej smak dopiero w dorosłym życiu i dziś nie wyobrażam sobie bez niej obiadu zwiastującego nadejście wiosny. Można zrobić ją na wiele sposobów, ale za obowiązkowy dodatek uznaję jajko z koperkiem. Po kuchni rozchodzi się charakterystyczny zapach, nalewam dużą chochlę do talerza i wychodzę na taras, cieszyć się jej smakiem w promieniach wiosennego słońca. Najlepsza zupa botwinkowa!

Botwinka do obiadu

Botwinka do obiadu

Sporo czasu potrzebowałam, żeby polubić jej smak, bo botwinka do obiadu, podobnie jak szpinak, wymaga przygotowania wyłącznie z młodych, świeżych listków i odpowiedniego doprawienia. Nie przepadałam jako dziecko, za to w życiu dorosłym sięgam po nią chętnie i zawsze zajadam się w późnowiosennym sezonie.

Botwinka

Botwinka – właściwości, walory, witaminy

Botwinka, inaczej botwina czyli pędy młodych buraków, które można zjadać razem z listkami i łodyżką, usuwając „wąsiki” i, w razie potrzeby, obierając skórkę z korzonków. Botwinka ma charakterystyczny smak i piękny, bordowo-fioletowy kolor. Można zjadać ją na surowo, w sałatkach i surówkach lub w chłodnikach, np. chłodniku litewskim czy chłodniku z botwinki, albo podać zupę botwinkę, lub botwinę blanszowaną/uduszoną/zasmażaną, jako dodatek do drugiego dania.

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

W upalne, letnie dni w moim domu rodzinnym mama przygotowywała chłodnik. I choć w sezonie na botwinkę najczęściej sięgam po jej przepis na chłodnik z botwinki, dziś zapraszam na jego siostrzaną wersję czyli klasyczny chłodnik litewski podany z dodatkiem gotowanych ziemniaków i koperku. Teraz już sama nie potrafię powiedzieć, w którym wydaniu smakuje mi najlepiej.

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Zaczęło się od wizyty na pobliskim targowisku, gdzie oprócz całego wora szpinaku, sterty pomidorów i kilku innych warzyw oraz owoców do mojej torby wpadł pęczek botwinki. Po powrocie z dzisiejszej wyprawy do ogrodu botanicznego postanowiłam, że skoro jest już tak ciepło i zapowiada się piękny maj, najwyższa pora przygotować chłodnik z botwinki.

Polub, zanim zapomnisz :)