Grzyby
Grzyby to dobrodziejstwo natury, z którego warto korzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To mit, że nie mają prawie żadnych wartości odżywczych. Są bogate w różnorodne składniki i warto podkreślić, że zawierają witaminę D, której niedobory występują na terytorium Polski w ciągu jesieni i zimy, kiedy jest mało słońca. Przepis na grzyby to wybrać się na grzybobranie lub kupić w sklepie czy na bazarku, a potem przygotować smaczne dania z grzybów.
Doskonale sprawdzą się w jajecznicach, zupach i sosach. Świetnie smakują z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu. Można je marynować w zalewie octowej i trzymać w słoikach lub ususzyć. Potem wystarczy wymoczyć w zimnej wodzie i można ugotować coś pysznego.
Warto je zbierać lub kupować i jeść, zwłaszcza świeże. Pokazuję przepisy na grzyby w różnych potrawach, takich jak zupa grzybowa, sos grzybowy, mięso z grzybami i ryba z grzybami. Pomysły na grzyby na wiele sposobów i przepisy krok po kroku.