Tag: Koktajl

Choć dawniej koktajl kojarzył się wyłącznie z mlecznymi napojami powstałymi po zmiksowaniu mleka, kefiru lub jogurtu z owocami, obecnie nazwą tą określa się wszelkie gęste, miksowane napoje do picia, również w wersjach bez mleka, za to z dużą zawartością innych, zagęszczających je składników. Pijemy koktajle owocowe i warzywne, miksowane z zamrożonych składników lub serwowane w temperaturze pokojowej. Pokazuję przepisy na koktajle bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, korzystnie wpływające na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Najlepszy koktajl z owoców lub warzyw to taki, który przygotujesz samodzielnie i wypijesz zaraz po przyrządzeniu.

Koktajl z jabłek

Koktajl z jabłek

Prosty przepis na lato, jako pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie lub deser fit proponuję koktajl z jabłek. Można zmiksować go ze świeżych, słodkich jabłek lub wcześniej upieczonych i wystudzonych, dzięki którym napój będzie mieć posmak pysznej szarlotki. To bardzo łatwy i smaczny koktajl jabłkowy, do zmiksowania w klasycznej wersji z mleka krowiego lub jogurtu albo wegańskiej, na bazie soku pomarańczowego. Bez cukru, za to z dużą ilością owoców oraz bakaliami.

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Połączenie dość nietypowe, ale smaczne i to doskonały sposób na przemyt odrobiny warzyw w owocowym napoju. Zapraszam na koktajl z jarmużem i truskawkami, obok malin z koperkiem jest to jeden z zestawów, których spróbowania kilka lat temu bym się nie spodziewała. Gdzieś usłyszałam, gdzieś zobaczyłam, pokombinowałam, przetestowałam i oto jest :).

Koktajl z gruszki

Koktajl z gruszki

To jedne z często niedocenianych owoców, a są przecież tak smaczne. Mało kto przygotowuje koktajl z gruszki, a przecież wystarczy przełamać jej smak innym, kwaskowatym owocem, żeby uzyskać wspaniałą kompozycję. Moja propozycja to koktajl gruszkowy bez mleka i bez cukru: połączenie gruszek, banana, kiwi lub ananasa i pomarańczy, a to wszystko dodatkowo podkreślone świeżą miętą.

Koktajl bakaliowy

Koktajl bakaliowy

Pośród licznych wersji owocowych w moim menu gości od czasu do czasu koktajl bakaliowy. Po raz pierwszy spróbowałam go we wrocławskiej „Szynkarni” i zakochałam się w słodkim smaku oraz delikatnie chrupiących drobinkach. Można zrobić go zarówno ze zwierzęcego, jak i roślinnego mleka, jogurtu czy kefiru, a do przełamania głębokich i słodkich smaków wykorzystać orzeźwiające cytrusy. Częściej piję go jesienią i zimą, ale również wiosną i latem zdarza się mi mieć na niego ochotę.

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Niełatwo czasem pokochać botwinkę, potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić jej smak. Koktajl z botwinki najlepiej smakuje w takiej wersji i uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudaną wersję. W połączeniu z pomarańczą, bananem i ananasem nieco łagodzi się jej intensywny smak, a w takim towarzystwie, wraz z selerem naciowym, tworzy doskonały zestaw witamin i minerałów i koktajl o głębokim, bordowym kolorze.

Koktajl z ananasa

Koktajl z ananasa

Wiele jest koktajli, które, choć słodkie, mogą doskonale orzeźwić w upalny dzień. Taki właśnie jest koktajl z ananasa, o bardzo prostym składzie, naturalnie słodki, a jednocześnie kwaskowaty. Bogaty w witaminy, o pięknym, słonecznym kolorze, który można zmienić w delikatną zieleń, dodając do miksowania garść listków świeżej mięty, kolendry, szpinaku lub jarmużu. Koktajl z ananasem to mój tegoroczny hit na wiosnę i lato.

Koktajl z natki pietruszki

Koktajl z natki pietruszki

Jeden z modnych od dłuższego czasu koktajli i bardzo mnie to cieszy, bo natka pietruszki jest zdrowa i zawiera tak dużo witaminy C, że mogą się przy niej schować owoce cytrusowe i wiele innych superproduktów. Koktajl z natki pietruszki traci jej co prawda trochę, bo jest miksowany w blenderze, ale nie dajmy się zwariować – pijąc go, wciąż dostarczamy do organizmu mnóstwo potrzebnych mu składników odżywczych.

Koktajl z awokado

Koktajl z awokado

Mogłoby się wydawać, że ten łagodny w smaku i mało słodki owoc nie nadaje się do przygotowania gęstego napoju, ale podjęłam wyzwanie i zrobiłam koktajl z awokado. Chciałam uzyskać kremową konsystencję i słodki smak z kwaśną nutą. Poeksperymentowałam z kolorem i uzyskałam apetyczną zieleń. To doskonały pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie lub deser.

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Zakochałam się w buraczanych napojach podczas przeprowadzania warzywno-owocowego postu, ale dopiero po jego zakończeniu, kiedy mogłam już jeść wszystkie owoce, wymyśliłam przepis na koktajl z buraków idealny. Smaki słodkie równoważą się z kwaskowatymi, mamy tu bogactwo witamin i minerałów, a do tego dodajmy świetny smak, bo charakterystyczny burak nie dominuje w całej kompozycji.

Koktajl z jarmużu

Koktajl z jarmużu

Niełatwo o dobry smakowo koktajl z jarmużu, bo jego dość intensywny i charakterystyczny smak, po wymieszaniu z innymi składnikami nie zawsze dobrze się komponuje, potrafi zdominować całość i… zepsuć efekt, jeśli nie korzystamy wyłącznie ze świeżych, ciemnozielonych listków. Testowałam różne smaki i wreszcie dopracowałam recepturę na najlepszy koktajl jarmużowy.

Koktajl marchewkowy

Koktajl marchewkowy

W szkole średniej oszalałam na punkcie marchewkowych soków z kartonika. Piłam ich całe mnóstwo, choć dziś nie do końca pochwalam swoje podejście, bo oprócz owoców zawierały mnóstwo cukru. Teraz wolę domowy koktajl marchewkowy, którzy przygotowuję samodzielnie. Nie jest pasteryzowany, więc zachowuje więcej witamin, a tych, w marchewce i pozostałych składnikach, jest całe mnóstwo.

Koktajl ze szpinakiem

Koktajl ze szpinakiem

Smaczny, o zaskakującym składzie, bo zielony koktajl ze szpinakiem może zdziwić niejednego smakosza owocowych, miksowanych soków, który dotychczas nie próbował łączyć ich z warzywami. A takich połączeń może być wiele, bo z bazą, czyli słodko-kwaśnym grejpfrutem lub pomarańczą, intensywnym ananasem czy bananami, łagodniejszymi, słodszymi i bardziej kalorycznymi, można komponować nie tylko szpinak, ale również jarmuż, botwinkę, a nawet marchewkę i buraki, chociaż te ostatnie najlepiej sprawdzą się w koktajlach po wcześniejszym upieczeniu i wystudzeniu.

Polub, zanim zapomnisz :)