Tag: kotlety

Kotlety z bobu

Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków. 

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Kotlety bezmięsne, przygotowane na bazie kaszy i warzyw, podbijają polską kuchnię. Są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych i nie trzeba być weganinem, żeby je polubić, zwłaszcza że można przygotować ich zapas na kilka dni, nadają się do mrożenia i, przede wszystkim, świetnie smakują i są zdrowe! Kotlety z kalafiora z dodatkiem czosnku, cebuli i kaszy jaglanej są bogate w witaminy i minerały i, zamiast smażenia, przygotowuje się je w piekarniku.

Kotlet schabowy z grilla

Kotlet schabowy z grilla

Jedno z popularniejszych mięs pojawiających się na polskich stołach i klasyczny, niedzielny obiad czyli kotlety schabowe w panierce, smażone na smalcu, serwowane z ziemniakami i kapustą. Zestaw, który zawsze się sprawdza, a teraz, w sezonie grillowym, można w łatwy sposób przygotować go w nieco innej, wiosenno-letniej wersji. Bardzo lubię takie proste, a jednocześnie odmienione, urozmaicone dania. Wystarczy grill, patelnia do grillowania lub piekarnik, kilka prostych składników marynaty i dobre mięso, żeby kotlet schabowy z grilla podbił Wasze serca.

Kotlet schabowy z kostką

Kotlet schabowy z kostką

Klasyką kuchni polskiej są schabowe, które bez wątpienia w soboty i niedziele goszczą na stołach w wielu polskich domach. Można podawać je w najpopularniejszy sposób: z purèe ziemniaczanym i kapustą zasmażaną lub modyfikować nieco zawartość talerza, unowocześniając całość o znacznie zdrowszą kaszę gryczaną, jaglaną lub gotowaną pszenicę. To właśnie kotlet schabowy z kostką z dodatkiem tego nieco rzadziej spotykanego na naszych stołach zboża jest ulubionym daniem mojego gościa, Rudzielca, który bardzo lubi gotować, choć na co dzień zajmuje się… muzyką oraz prowadzeniem vloga.

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Na Górnym Śląsku, w domu mojej przyjaciółki, podpatrzyłam kiedyś jak zrobić kotlety ziemniaczane, pod względem składu podobne odrobinę do klusek śląskich i kopytek, ale, zamiast gotowania, smażone na patelni na oleju.

Kotlety ziemniaczane to dobry pomysł na danie kuchni wegetariańskiej i zastąpienie tradycyjnych kotletów. Do ich przygotowania nadają się również ugotowane ziemniaki, które zostały w kuchni po poprzednim obiedzie. Takie kotlety można podać jako główne danie obiadowe, z dodatkiem warzywnej surówki.

Kotlet z piersi kurczaka

Kotlet z kurczaka a’la schabowy

Od dziecka nie przepadałam za mięsem i nie lubiłam kotletów schabowych, ale czasami mojej mamie udało się wmusić we mnie kotlet z kurczaka. Podawany był obowiązkowo w towarzystwie uwielbianych przeze mnie gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego oraz domowych ogórków kiszonych, w których podwórkowej, letniej „produkcji” zawsze brała udział cała nasza rodzina.

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille

Obok mielonych i schabowych jednymi z najczęściej obecnych na polskich stołach są kotlety z piersi kurczaka, którego łagodny, uniwersalny smak świetnie pasuje do różnorodnych, wytrawnych lub lekko słodkich składników.

Kotlet de volaille (nazywany „dewolajem”) to roztłuczona pierś z kurczaka zrolowana z masłem, panierowana i smażona na oleju. Choć nazwa sugeruje pochodzenie z kuchni francuskiej, kotlety de volaille na dobre zagościły w kuchni polskiej, a ich rodowodu należy raczej doszukiwać się w Chicken Kiev, których z kolei nie wymyślono w Kijowie, a w Moskwie.

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Prawdziwy, klasyczny, domowy, polski obiad niedzielny? Obowiązkowym składnikiem będą kotlety schabowe lub mielone, z dodatkiem ziemniaków z wody z sosem lub puree ziemniaczanego, surówek, zasmażanej kapusty albo buraczków. Do tego koniecznie zupa na pierwsze danie i kompot do picia.

Kotlety mielone

Kotlety mielone

W moim rodzinnym domu podstawowym daniem na niedzielny obiad były kotlety mielone lub schabowe. Zaprezentuję Wam dziś te pierwsze, przygotowane po konsultacji z moją mamą, która przygotowuje najlepsze kotlety mielone. Dodaje do nich odrobinę czosnku i suszonego majeranku, dzięki czemu są dobrze doprawione i bardzo przyjemnie pachną. Sekretem ich udanej konsystencji jest dodatek suchej bułki namoczonej w wodzie, dzięki której kotlety nie rozpadają się, a mięso jest miękkie i łatwo formuje się w kulki.

Polub, zanim zapomnisz :)