Tag: Lody

Lody – przepisy, pomysły i inspiracje czyli zbiór wpisów o tym jak zrobić lody domowe. Najprostszym sposobem jest zakup foremek, które można napełnić masą i wstawić do zamrażalnika. Mrozić można posłodzone mleko, jogurt lub śmietankę – to podstawowa metoda.
Miksując owoce i, opcjonalnie, dodając środek słodzący, można przygotować beztłuszczowe lody bez laktozy, niskokaloryczne.
Najzdrowsze lody bez cukru można przygotować, wykorzystując do posłodzenia ksylitol lub syrop z agawy, albo miód, fruktozę… Sami sprawdźcie, z czym wyjdą Wam najlepsze lody. Czasem do posłodzenia wystarczy dodatek bardzo dojrzałego, miękkiego banana lub masło daktylowe.
Lody bez maszynki, która stale miesza i mrozi, to zmiksowana masa przełożona do pojemnika, który wstawia się do zamrażalnika i co pół godziny wyjmuje, żeby przemieszać lody i zapobiec powstawaniu w nich wytrąconych kryształków zamrożonej wody.
Domowym sposobem można przygotować wiele smaków lodów: waniliowe, śmietankowe, ciasteczkowe i owocowe.

Lody malinowe bez cukru

Lody malinowe

Tegoroczne upały długo kazały na siebie czekać i oto w ostatnim tygodniu lipca w końcu mamy prawdziwe lato, na które nie zamierzam narzekać, zwłaszcza że ostatnimi czasy trwa u nas tak krótko! Będę przygotowywać pyszne domowe lody i pić owocowe i warzywne koktajle, wylegiwać się w cieniu podczas pikników nad jeziorem i wsłuchiwać w śpiew ptaków. Pokochałam wegańskie desery i w zamrażalniku trzymam zapas mrożonych bananów oraz awokado czy kokosowego mleka. Na przykład po to, żeby zrobić pyszne lody malinowe, skoro zaczął się wreszcie sezon!

1 Shares
Lody truskawkowe bez cukru

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Dawniej przygotowywałam klasyczne lody na mleku, jogurcie czy śmietance. Dziś nabiał ograniczam i wolę zjeść jogurt na śniadanie lub spałaszować ulubiony ser, a lody jadam w nowoczesnym wydaniu. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru to hit kilku ostatnich dni. Można je zrobić z zamrożonych truskawek i banana lub awokado, wzbogacając smak i konsystencję opcjonalnymi dodatkami.

Lody waniliowe

Lody waniliowe

Końcówka lata, jeszcze jest ciepło, a w upalne, sierpniowe dni na pewno niejeden raz skusiliśmy się na lody. Nad morzem pełno amerykańskich „świderków”, w lodziarniach lody włoskie lub w gałkach, serwowane w wafelku. Apetyczne desery lodowe w pucharkach, z mnóstwem pysznych owoców sezonowych. Szkoda, że kończą się już maliny, dawno nie widziałam borówek czy jeżyn i lepiej nie myśleć, jak długo trzeba będzie czekać na truskawki! Dobrze, że są uniwersalne lody waniliowe, do których pasuje absolutnie wszystko.

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

W upalne dni, kiedy dostępne są truskawki, przygotowuję lody truskawkowe. Podaję je w prostej formie, bez dużej ilości zbędnych dodatków. Dla mnie liczy się w nich przede wszystkim smak świeżych, dojrzałych, soczystych truskawek, który nie wymaga dodatkowego towarzystwa.

Pamiętam pierwsze domowe lody truskawkowe, które przygotowałyśmy wspólnie z moją mamą, wykorzystując jej nowy nabytek: wielofunkcyjne urządzenie miksujące, gotujące i wyrabiające ciasta. Na szczęście do zrobienia domowych lodów wystarczy też zwykły blender o wytrzymałych nożach i dużej mocy oraz odrobina miejsca w zamrażalniku.

Lody bananowo-czekoladowe

Lody bananowo-czekoladowe

Weekend minął pod znakiem lekko kapryśnej pogody, ale w końcu wiosenny deszcz nie dorasta do pięt zimowej śnieżycy :). U mnie w domu wraz z wiosną nadszedł długo wyczekiwany czas odporności gardeł na przypadkowe infekcje i możliwości ponownego, nieograniczonego jedzenia lodów. Zamiast kupować w sklepie, postanowiłam przygotować coś ekstra – domowe lody bananowo-czekoladowe zrobione w domu, do których nie trzeba żadnej specjalnej maszynki mrożącej! Wystarczą tylko blender (może być nawet taki ręczny) i zamrażalnik. I oczywiście niezbędne składniki.

Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

Wróciły majowe upały! Pora na lody, ale niech będą nietypowe. Czy ktoś zna lody rabarbarowe? Można przygotować je w wersji ze śmietanką lub bananem, w razie potrzeby dosładzając, najlepiej za pomocą ksylitolu. To smaczne, słodko-kwaskowate lody, które można dodatkowo wzbogacić odrobiną ziaren wanilii lub skórką i sokiem z cytryny czy pomarańczy, dodanymi do duszonego rabarbaru.

Polub, zanim zapomnisz :)