Tag: Muffiny

Muffiny – przepis jak zrobić podstawową masę na muffinki i pomysły na różnorodne, smakowe dodatki oraz polewy i posypki. Pokazuję jak zrobić muffiny słodkie i wytrawne oraz podpowiadam, do czego można je wykorzystać, jak upiec muffiny bez mleka i nabiału, bez jajek oraz czym zastąpić w nich cukier.
Najlepsze przepisy na muffiny – sprawdzone, ze zdjęciami i filmami wideo.

Muffiny bananowe

Muffiny bananowe

Zawsze proste do przygotowania i niewymagające dekoracji, pachnące muffiny. Nie dodałam do ich pieczenia cynamonu, choć pokusa była ogromna. Postanowiłam, że głęboki aromat bananów przełamię kokosem. Muffiny bananowe piekłam na bazie maślanki, ale przyznam, że te na soku pomarańczowym, wyciśniętym ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem pomarańczowej skórki, smakują jeszcze lepiej!

2 Shares
Muffiny kawowe

Muffiny kawowe

Mój ulubiony wypiek „last minute”, kiedy okazuje się, że jedziemy do kogoś w odwiedziny i warto mieć ze sobą coś innego niż butelka wina lub owoce, lub… kiedy spotykamy się ze znajomymi gdzieś w plenerze i każdy ma przynieść coś do jedzenia. Tym razem muffiny kawowe – zrobione na szybko, z podstawowych składników, za to na orkiszowej mące i domowym jogurcie :). Uczestniczyły w sesji zdjęciowej na zamku w Żyrowej, dokąd przyjechały razem ze mną pociągiem z Wrocławia, bo zaletą muffinów jest też łatwość ich przetransportowania, pod warunkiem że polewa czekoladowa się nie roztopi!

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Sprawdzony przepis na muffiny marchewkowe, wielokrotnie wykorzystywany z różnych okazji, bo kilka lat temu, po powrocie z USA, przygotowywałam je nawet w studio Dzień Dobry TVN. Tak łatwy i szybki, a i tak ciągle nie było okazji do sfilmowania tej znakomitej receptury. Pięknie pachną cynamonem, którego zapach roznosi się po całym domu w trakcie pieczenia, zapowiadając nadejście jesieni, chociaż muffinki marchewkowe to przepis całoroczny.

2 Shares
Muffiny z jagodami

Muffiny z jagodami

Jedne z częściej spotykanych w cukierniach czy kawiarniach, muffiny z jagodami, popularne szczególnie w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, gdzie, obok muffinów czekoladowych, blueberry muffins, duże i pięknie wyrośnięte, jada się często na śniadanie, jako dodatek do porannej kawy. W sezonie na jagody można przygotować je z dodatkiem świeżych owoców, a później, korzystając z mrożonych jagód, dodawać je, po wyjęciu z zamrażalnika i oddzieleniu zbitych grudek owocowych poprzez ich rozkruszenie, bezpośrednio do surowego ciasta, zanim jeszcze zdążą się rozmrozić.

Muffiny z makiem

Muffiny z makiem

Wielbiciele czekolady pieką muffiny czekoladowe, miłośnicy owoców – owocowe, a tym z Was, którzy za owocowymi dodatkami nie przepadają, proponuję zwykłe, klasyczne muffiny lub wersję z bakaliami, np. proste i szybkie do upieczenia muffiny z makiem. Nie trzeba go sparzać, wystarczy suche składniki połączyć w jednej, a mokre – w drugiej miseczce, potem wymieszać całość i upiec w foremkach.

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

Jedne ze smaczniejszych, a wciąż proste do zrobienia: muffiny czekoladowe. Podobnie jak zwykłe muffiny, choć już w odrobinę mniejszym stopniu, dają szerokie pole do popisu tym, którzy lubią eksperymenty kuchenne. Można upiec je zarówno ze zwykłej, tortowej mąki, która nada ciastu lekkości i puszystości, jak i mąki razowej, trochę cięższej, ale obniżającej indeks glikemiczny, dzięki czemu takie muffiny można z powodzeniem podać jako trochę awaryjne, ale wciąż pożywne śniadanie. Można wzbogacić muffiny czekoladowe o dodatek świeżych lub suszonych owoców, np. jabłek, bananów czy brzoskwiń.

Muffiny

Muffiny – najprostsza bazowa receptura

Podbijają serca: muffiny. Przepis prosty, a jednocześnie dający pole do popisu wszystkim, którzy choć odrobinę chcą zaszaleć w kuchni, są pomysłowi i lubią eksperymentować, wzbogacając podstawowe receptury o dodatkowe składniki. Można upiec je zarówno ze zwykłej, tortowej, jak i razowej mąki, dokładając praktycznie dowolne dodatki: świeże lub suszone owoce, mak, bakalie, kakao i dekorując na nieskończenie wiele sposobów. Moja receptura zawiera cukier, ale można też upiec muffiny wytrawne, bez jego dodatku.

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Przechadzając się po galerii handlowej w oczekiwaniu na przyjaciółkę, wstąpiłam do jednego ze sklepu z wyposażeniem kuchennym, gdzie w promocji sprzedawano akurat foremki do pieczenia babeczek. Ostatecznie w mojej torbie wylądowały trzy rodzaje różnych foremek: muffinowe, kokilki do sufletów i foremki do tartaletek. Tak rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem muffinów i babeczek, a przede mną wciąć szaleństwa sufletowe i tartaletkowe. Mój debiut odbył się pod znakiem sezonowych deserów, bo upiekłam muffiny z truskawkami i tartaletki z truskawkami. Wdzięczne, proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia – od razu aż chce się sięgnąć po kolejną porcję.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)