Tag: Naleśniki

Naleśniki to wspaniała potrawa na śniadanie, deser lub kolację, a także danie obiadowe, jeśli przygotuje się je w wersji wytrawnej, bez cukru, nadziewając farszem warzywnym lub mięsnym i polewając ulubionym sosem. Można zapiekać je w piekarniku lub zawijać i serwować bezpośrednio po usmażeniu na patelni. Pokazuję przepisy na naleśniki w różnych wersjach: klasyczne oraz dla alergików, na mące pszennej zwykłej lub razowej, a nawet gryczanej czy bezglutenowej.

Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem czyli poezji naleśnikowej ciąg dalszy. Dzisiejszy poranek pod znakiem naleśnikowego szaleństwa to prawdziwa rozpusta smaków, pomimo tego, że składniki nie należą do szczególnie wyszukanych i wykwintnych. Czasem po prostu nie potrafię sobie odmówić w weekend moich ulubionych naleśników. Ich przygotowanie daje pole do popisu wyobraźni i tyle możliwości przygotowania nadzienia na słodko lub wytrawnie!

Naleśniki z dżemem, bitą śmietaną i truskawkami

Naleśniki z dżemem

Najpierw było ciasto naleśnikowe. Potem, podczas gdy na patelni prażyły się jabłka i rabarbar, na talerzach powstawały pierwsze poranne naleśniki z dżemem. Dżem jagodowy i rozpuszczona z niewielką ilością masła czekolada. A do tego bita śmietana. Po prostu jagodowa poezja.

Polub, zanim zapomnisz :)