Tag: Pasztet

Pasztet to doskonały dodatek do kanapek lub starter – przystawka, którą serwuje się w restauracjach przed podaniem głównego dania. Dobry przepis na pasztet gwarantuje, że po upieczeniu uzyskamy idealną konsystencję: na tyle zbitą, żeby pokroić go na plasterki, ale nie za suchą, wilgotną, dzięki czemu w każdej chwili przygotowany pasztet można rozsmarować na kanapce. Pasztet pieczony lub taki bez pieczenia, z ugotowanego mięsa i warzyw, które zostały zmiksowane z dobrym masłem, można przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, kurczaka, królika, dzika lub mieszanej dziczyzny. Pasztety to doskonałe potrawy na świąteczne stoły: wielkanocne i bożonarodzeniowe czy rodzinne uroczystości. Zapraszam po najlepsze przepisy na pasztety!

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Najbardziej nietypowy ze wszystkich trzech, które przygotowałam w tym tygodniu. Pasztet z soczewicy, wzbogacony aromatycznymi przyprawami przywodzącymi na myśl azjatyckie smaki. Można pokroić go w plastry, choć ze wszystkich roślinnych pasztetów mojego autorstwa ten ma najmniej wilgoci. Zawiera za to dużo minerałów i roślinnego białka, więc warto go przyrządzić, szczególnie gdy strączkowe warzywa i kaszę musicie „przemycać” w sprytny sposób w posiłkach. Mój ukochany, choć za strączkami nie przepada, na szczęście lubi soczewicę i gdy ja nie gotuję, on przygotowuje dla nas czasem proste dania, które na niej bazują.

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Jedząc hummus przygotowany z ciecierzycy i testując wersję z suszonymi pomidorami, postanowiłam przygotować pasztet z ciecierzycy. Taki, który będzie można pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapkach, upieczony w piekarniku w foremce. To mój kolejny pomysł na przemycenie roślin strączkowych do posiłków, a przy okazji znalazł się w nim dodatek kaszy jaglanej.

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Jedna z tradycyjnych przekąsek na świątecznym lub imprezowym stole to pasztet, najlepiej wilgotny i łatwy do rozsmarowania na kanapce, ale jednocześnie taki, który nada się do pokrojenia w plastry i eleganckiego ułożenia na półmisku. Pasztet wieprzowy, który proponuję Wam przygotować, ma taką konsystencję, a gotuje się go z dodatkiem czerwonego wina.

Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

Na Boże Narodzenie lub Wielkanoc warto pokusić się i przygotować pasztet z dzika lub pasztet z dziczyzny, jako alternatywę dla najpopularniejszego pasztetu z kurczaka. Zaskoczy Was charakterystycznym smakiem mięsa z dzika, które po ugotowaniu pachnie delikatnie, słodkawo. Mój pasztet z dzika jest wilgotny i nadaje się do rozsmarowania na kanapce, chociaż można też pokroić go w plastry i zaserwować jako świąteczną przystawkę lub przekąskę.

Pasztet pieczarkowy

Pasztet pieczarkowy

Rok temu, na Wielkanoc, ciocia Ela przywiozła do mojej babci nietypowy pasztet. „Tobie posmakuje najbardziej, Dorotko, bo jest bez mięsa. To pasztet pieczarkowy”. Pyszny, zwłaszcza gdy jest dobrze doprawiony i bardzo prosty do zrobienia pasztet z pieczarek, który swój smak zawdzięcza kilku składnikom: cebuli, natce pietruszki i żółtemu serowi oraz przyprawom, a całość, kolorystycznie, wzbogaca dodatek czerwonej papryki.

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Chociaż moja mama, wiele lat temu, wprowadziła do naszego świątecznego jadłospisu pasztet z kurczaka, klasyką wyniesioną z babcinego domu był pasztet z królika, przygotowywany z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia, z mięsa królików z własnego, domowego chowu. Pierwsze skrzypce na babcinym stole grały z reguły: królik w śmietanie, kaczka z jabłkami lub pieczony kurczak, a po obiedzie, obok ciast, pojawiała się sałatka jarzynowa, wędliny i chleb.

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka

Z okazji Świąt Wielkanocnych warto upiec domowy pasztet z kurczaka, prawdziwy, ze starannie dobranego, wolno gotowanego mięsa, własnoręcznie zmielonego i upieczonego w piekarniku. Pasztet z kurczaka zawdzięcza swój smak mieszance delikatnego mięsa kurcząt i wątróbek drobiowych oraz typowo „rosołowych” warzyw tj. seler, marchew, cebula, czosnek i pietruszka. Dzięki dodanej do środka, rozmoczonej bułce ma idealną konsystencję: po upieczeniu i wystudzeniu daje się pokroić w plastry, ale można go też łatwo rozsmarować na kromce chleba.

Polub, zanim zapomnisz :)