Pizza

Pizza – przepis na cienkie i grube ciasto oraz najsmaczniejsze dodatki. Znamy ich wiele, bo pizza to bardzo popularne i tanie danie serwowane w wielu lokalach na całym świecie, również w Polsce, zarówno w droższych, włoskich restauracjach, małych, lokalnych jadłodajniach oraz od sieciowych dostawców.
Najlepsza pizza jak z pizzerii we Włoszech to proste ciasto drożdżowe z mąki, wody, drożdży i soli oraz oliwy z oliwek. Tutaj nie trzeba mleka i innych składników w cieście.
Po upieczeniu i pokrojeniu w trójkąty, każdy kawałek pizzy powinien mieć sztywne brzegi i odrobinę bardziej miękki środek, ale kiedy trzymamy go w ręce, dodatki nie mogą z niego spadać.
Zbyt dużo dodatków oraz niedopieczone, wilgotne ciasto nie wpływają dobrze na jakość pizzy. Klasyka to cienkie ciasto, sos pomidorowy ze świeżych pomidorów lub soku 100% oraz 3-5 dodatków: mieszanki mięsa, warzyw, sera i ziół.
Która pizza, Waszym zdaniem, najlepsza? Zapraszam po sprawdzone przepisy na pizzę, które powstały w mojej kuchni.