Tag: Pizza

Pizza – przepis na cienkie i grube ciasto oraz najsmaczniejsze dodatki. Znamy ich wiele, bo pizza to bardzo popularne i tanie danie serwowane w wielu lokalach na całym świecie, również w Polsce, zarówno w droższych, włoskich restauracjach, małych, lokalnych jadłodajniach oraz od sieciowych dostawców.
Najlepsza pizza jak z pizzerii we Włoszech to proste ciasto drożdżowe z mąki, wody, drożdży i soli oraz oliwy z oliwek. Tutaj nie trzeba mleka i innych składników w cieście.
Po upieczeniu i pokrojeniu w trójkąty, każdy kawałek pizzy powinien mieć sztywne brzegi i odrobinę bardziej miękki środek, ale kiedy trzymamy go w ręce, dodatki nie mogą z niego spadać.
Zbyt dużo dodatków oraz niedopieczone, wilgotne ciasto nie wpływają dobrze na jakość pizzy. Klasyka to cienkie ciasto, sos pomidorowy ze świeżych pomidorów lub soku 100% oraz 3-5 dodatków: mieszanki mięsa, warzyw, sera i ziół.
Która pizza, Waszym zdaniem, najlepsza? Zapraszam po sprawdzone przepisy na pizzę, które powstały w mojej kuchni.

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Niełatwe są wypieki bezglutenowe, w których ciasto wyrasta na drożdżach i na pewno pizza bezglutenowa niejeden raz, podobnie jak mi, wyszła Wam zbyt sucha, krucha, łamiąca się, a ciasto trudno było formować, nie mówiąc o rozciąganiu. Ale jest przepis na pizzę bezglutenową, dzięki któremu konsystencja ciasta jest odpowiednia, smak również i jeśli ktoś glutenu nie może jeść, na pewno przyda mu się taka receptura.

6 Shares
Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jako miłośniczka szpinaku, pomidorów i owoców morza miewam problem z wybraniem w pizzerii czy w domu odpowiedniej pizzy, którą chciałabym zjeść. Pizza Margherita smakuje wybornie, pizza z owocami morza jest dużo bardziej pożywna, a pizza ze szpinakiem to po prostu poezja smaku. Kiedy do tej puli dodamy jeszcze pizzę z pieczarkami, naprawdę trudno się zdecydować i najlepiej, kiedy do jedzenia mam towarzystwo kilku osób i mogę przygotować 4 różne pizze, każdą z innymi dodatkami, a potem zjeść po kawałku każdej smakowej kombinacji. A może pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

Pizza z kurczakiem i zieloną papryką

Pizza z kurczakiem i papryką

Moja ulubiona pizza z czasów dzieciństwa, kiedy razem z moim młodszym bratem jeździliśmy czasem do miasta, żeby zjeść ją w jednej z niewielu wówczas w mieście sieciowych restauracji. Ciekawe to były czasy, kiedy mama puszczała dzieci na kilkugodzinną wyprawę poza dom, bez telefonów komórkowych, z kluczami od domu zawieszonymi na sznureczkach, na szyjach. Pizza z kurczakiem i papryką, w karcie znana jako pizza farmerska, była w tamtych czasach naszym każdorazowym wyborem, stałym punktem programu i przepadaliśmy za nią do tego stopnia, że pewnego razu „udało nam się” zjeść ją niechcący w Wielki Piątek.

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Najprostsza włoska pizza Margherita, z pomidorową pulpą, mozzarellą i listkami świeżej bazylii. Przepis na tę smaczną i bardzo łatwą do zrobienia pizzę powstał pod koniec XIX wieku, kiedy neapolitański pizzaiolo Raffaele Esposito przygotował ją po raz pierwszy z okazji wizyty w Neapolu ówczesnej królowej, Margherity di Savoia, której, spośród zaserwowanych trzech różnych kompozycji smakowych, najbardziej przypadła do gustu ta z pomidorami i mozzarellą.

Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami jest jedną z prostszych pizz i nie wymaga zakupu rzadko spotykanych, skomplikowanych składników. Wystarczą 4 pieczarki i cebula oraz mozzarella i mamy skompletowany cały wierzch. Do tego sos pomidorowy pachnący ziołami i cienkie ciasto, pizza z pieczarkami gotowa.

Pizza z kurczakiem i oliwkami

Pizza z kurczakiem i oliwkami

Jeden z najpopularniejszych mięsnych dodatków do pizzy jadanej w Polsce to salami, a zaraz potem na liście ulubionych smaków plasuje się kurczak. Można łączyć go z wieloma smakami ze względu na łagodny smak i często jest podstawą pizzy, którą przygotowuję w domu. Dziś pizza z kurczakiem i oliwkami, na sobotni wieczór filmowy spędzony w gronie przyjaciół. To zestaw prostych i popularnych dodatków do pizzy, który można wzbogacić o odrobinę rukoli posypanej po wierzchu, jeśli chcecie, żeby na pizzy zagościła odrobina zieleni.

Pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza

To już drugi z serii zapowiadanych „gromów” w kuchni. Dla przypomnienia, pierwszy dotyczył gofrów, a następny to pierogi. A tym razem przedstawiam naszą wspólnie (czyli przeze mnie, Anię i naszych męskich niewolników 🙂 ) wykonaną pizzę. A nawet dwie :).

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)