Tag: Prosty przepis

Prosty przepis na każdą okazję. Bardzo lubię przygotowywać śniadania, obiady, kolacje czy desery, kiedy pod ręką jest prosty przepis. Receptura wcale nie musi być skomplikowana i pracochłonna, żeby w kuchni, we własnym domu, móc wyczarować coś smacznego. Czasem wystarczy prosty przepis i kilka składników wysokiej jakości, żeby samodzielnie ugotować coś smacznego.
Zapraszam po proste przepisy na śniadania, obiady, kolacje oraz desery i wypieki, zwłaszcza ciasta.

Zapiekanka makaronowa z serem

Zapiekanka makaronowa z serem

Lubię dania proste i sycące, do których przygotowania wystarczy parę prostych składników. Takie, które rozgrzeją mnie w chłodne dni lub maksymalnie skrócą czas przebywania w kuchni, gdy jest cieplej. Tzw. comfort food, potrawy często podobne do siebie w wielu regionach całego świata, może nie posiadające identycznego składu, za to podobne cechy. Niektórzy mówią, że mączne kluski charakterystyczne dla niemieckiej i austriackiej kuchni kuchni to makaron spätzle, przygotowany z mąki pszennej, wody, soli, jajek i oleju. W kuchni polskiej to kluski lane, których odpowiednik można też spotkać w Czechach. Dlatego zapiekanka makaronowa z serem to międzynarodowe danie w wielu odsłonach i przybliżę Wam dziś jedną z najprostszych.

Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym

Wiele jest takich potraw, które, choć mało skomplikowane, mają wyjątkowy smak i aromat. Zapamiętane na zawsze, przywoływane we wspomnieniach, goszczą na stole na specjalne okazje. Krewetki z mlekiem kokosowym to jedno z azjatyckich dań, które, choć Azja to ogromny kontynent, często spotyka się w tamtejszej, południowo-wschodniej kuchni. Podawane na różne sposoby, jako rzadsze curry lub w gęstszym sosie, są jedną z potraw, które podbiły moje serce.

Risotto bianco

Risotto bianco

Najprostsza wersja tej potrawy i bazowy przepis czyli risotto bianco, ugotowane z minimalnej liczby składników, dlatego tak ważna jest ich najwyższa jakość. Dobry ryż, wytrawne białe wino, oliwa i masło oraz parmezan – tyle wystarczy, żeby przygotować elegancką, choć nieskomplikowaną kolację we włoskim stylu.

Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie

Podróżując po Azji, pod koniec pobytu w Indonezji, zatęskniłam za smakiem domowych naleśników. Choć służyła mi lokalna dieta, a potrawy smakowały i nie przeszkadzało jedzenie na śniadanie ryżu z warzywami, chęć zjedzenia naleśników pojawiła się w ostatnim tygodniu i nic na to nie poradzę – musiałam przygotować naleśniki amerykańskie po powrocie!

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Jeden z najprostszych przepisów na ciasteczka cynamonowe, jaki można sobie wyobrazić i klasyczny skład, bo do przygotowania wystarczy jajko, cynamon, mąka, masło i cukier oraz proszek do pieczenia. Urozmaicam i podbijam smak cynamonu, dodając do masy ekstrakt z wanilii, a kiedy nie mam pod ręką jajek, zastępuję je mielonym, złocistym lnem.

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Zamiast mięsnego lub pomidorowego sosu do prostego przygotowania obiadu z makaronem można wykorzystać różnorodne warzywa. Pokrojone w kostkę i podduszone na oliwie, wymieszane z ugotowanymi wstążkami lub spaghetti, albo pastą o innych kształtach, są smacznym i pożywnym daniem obiadowym lub sporą porcją na kolację. Bardzo lubię takie dania. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przygotowywać makaron z warzywami na różne sposoby.

Ser pleśniowy pieczony

Ser pleśniowy pieczony

Zamiast na grillu, zwłaszcza jeśli za oknem pogoda w kratkę, a w domu brak odpowiedniej patelni, można przygotować ser pleśniowy pieczony. Coś dla miłośników serów, którzy cenią sobie proste przepisy i wyjątkowy efekt, bo ten najłatwiej uzyskać w tym daniu, kupując dobry ser o intensywnym smaku.

Ser pleśniowy z grilla

Ser pleśniowy z grilla

Nie od dziś wiadomo, że największą sławę zdobywają proste przepisy, a sekret tkwi w doborze składników najwyższej jakości i ich skomponowaniu. W dobrych potrawach smaki uzupełniają się lub kontrastują ze sobą: do tych mocnych pasują łagodne, delikatne dodatki, słodkie idzie w parze z kwaśnym lub odrobiną goryczy… Dziś zapraszam na ser pleśniowy z grilla.

Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza

Dawno nie jedliśmy owoców morza, a już od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie. Zamrożona mieszanka prosiła się o wyjęcie z zamrażalnika za każdym razem, kiedy sięgałam tam np. po kostki lodu czy cokolwiek innego potrzebnego mi akurat do gotowania. Kiedy dokupiłam małże i mule, nie można było dłużej zwlekać. Spaghetti z owocami morza czyli włoskie spaghetti frutti di mare – tęskniłam za tym smakiem, który kojarzy mi się z wakacjami w Italii.

Mango float

Mango float

Deser kuchni filipińskiej, który w filipińskich restauracjach dla turystów można zamówić przez cały rok, ale szczególny czas jego serwowania w domach to Boże Narodzenie i Sylwester. Mango float to prosta do przygotowania mieszanka ciastek, kremu z mascarpone i słodkiego, dojrzałego mango.

Deser Raffaello

Deser Raffaello

Świąteczna słodycz na ostatnią chwilę czyli deser Raffaello, bardzo łatwy do przygotowania, bo można go zrobić bez miksera i bez pieczenia. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole, ale uważajcie na kalorie, bo ma ich sporo, zwłaszcza że zarówno biała czekolada jak i „śniegowe” cukierki zawierają dużo cukru, a serek mascarpone – dużo tłuszczu.

Smażony banan z miodem i mlekiem kokosowym

Smażony banan z miodem i mlekiem kokosowym

Kiedy podróżuję po świecie, kosztuję lokalnej kuchni, udając się do miejsc, w których stołują się miejscowi. Korzystam z dobrodziejstw przyulicznych sprzedawców, którzy gotują na miejscu, zawsze ze świeżych produktów, a przygotowywane przez nich potrawy są proste i smaczne. Bywa jednak i tak, że jadam w restauracjach, czasem nawet takich typowo dla turystów. W Kambodży stołowałyśmy się w miejscu, do którego zawiózł nas nasz przewodnik. Smażony banan z miodem i mlekiem kokosowym to jedno z dań odkrytych w restauracji, która nie była szczególnie elegancka i wyszukana, ale oferowała jedzenie pyszne, świetnie doprawione i pięknie podane.

Polub, zanim zapomnisz :)