Tag: Rogale

Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Chociaż moja babcia pochodzi z Wielkopolski, jej popisowym wypiekiem od lat jest makowiec oraz rogaliki, nazywane przez nas, pieszczotliwie, „zięciówkami”. Rogale świętomarcińskie czyli rogale marcińskie to wypiek, którego po raz pierwszy spróbowałam, kiedy poczęstował mnie nimi kolega z pracy, rodowity poznaniak. Przygotowane z ciasta półfrancuskiego drożdżowego i masy z białego maku, udekorowane lukrem i siekanymi migdałami, cieszą podniebienia z okazji obchodów 11 listopada, jako podwieczorek po obfitującej w gęsinę uczcie.

16 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)