Tag: Rogaliki

Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Chociaż moja babcia pochodzi z Wielkopolski, jej popisowym wypiekiem od lat jest makowiec oraz rogaliki, nazywane przez nas, pieszczotliwie, „zięciówkami”. Rogale świętomarcińskie czyli rogale marcińskie to wypiek, którego po raz pierwszy spróbowałam, kiedy poczęstował mnie nimi kolega z pracy, rodowity poznaniak. Przygotowane z ciasta półfrancuskiego drożdżowego i masy z białego maku, udekorowane lukrem i siekanymi migdałami, cieszą podniebienia z okazji obchodów 11 listopada, jako podwieczorek po obfitującej w gęsinę uczcie.

16 Shares
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Spotkania w gronie rodzinnym, kiedy wszyscy odwiedzamy babcię, nie mogą się odbyć bez jej popisowego wypieku. I choć na stole gości wtedy zwykle wiele słodkości, zwłaszcza że często każdy z nas przywozi coś ze sobą, do wypijanej wspólnie kawy najlepiej pasują babcine rogaliki drożdżowe. Od lat babcia przygotowuje je „na oko”, zagniatając drożdżowe ciasto, które powoli wyrasta w lodówce, w chłodzie. To ulubiony wypiek mojego taty i wujka Franka, którzy pieszczotliwie nazywają je „zięciówkami”.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)