Tag: rukola

Kanapka z kurczakiem, serkiem i suszonymi pomidorami

Kanapka kanapka z kurczakiem, serkiem i suszonymi pomidorami

Rewelacyjna kanapka i pożywny skład, bo mamy tu bułkę dobrej jakości, warzywa, chrupiące migdały, kiełki oraz kurczaka i kremowy serek, który, razem z oliwą z suszonych pomidorów, nadaje całości odpowiedniego poziomu wilgotności. Kanapka ze Śmietankowej Łąki czyli kanapka z kurczakiem, serkiem i suszonymi pomidorami, pachnąca odrobiną imbiru, cytryny oraz rozmarynem. Energetyczne śniadanie lub doskonały posiłek w przerwie od pracy, kiedy nie mamy czasu wybrać się na obiad.

Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

Najlepsza jajecznica z pomidorami pod słońcem, jak ją zjeść to tylko pod tym, które o poranku wschodzi nad Marokiem. Czy to w hotelu, restauracji dla turystów, czy w marokańskim domu, kuchnia zaskakuje smakiem, prostotą i kolorami, bo jest to kraj wyjątkowo kolorowy, kiedy poza własny talerz spojrzy się na wystrój wnętrz, wielobarwne stroje mieszkańców, pejzaże, pustynny piasek czy skaliste wybrzeże oceanu.

Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Pyszna i prosta, a jednak na wszystkich robi wrażenie. Bez mięsa, o intensywnym smaku, sałatka z serem pleśniowym. Idealne połączenie smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego. Chrupiące orzechy, które świetnie pasują do sera. Bardzo lubię takie szybkie sałatki: zachwycają smakiem, a kilka łatwo dostępnych składników do ich przygotowania często mam w zapasie w lodówce. Można przygotować ją w zaledwie kilka minut.

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

Najbardziej lubię pesto bazyliowe, zwłaszcza z dojrzałym, delikatnie słodkim pomidorem. Nie pogardzę jednak innym, zielonym pesto, np. z bobu lub rukoli, wzbogaconym odrobiną czosnku i orzechów piniowych lub pestek z dyni. Pesto z rukoli jest bardzo łatwe do zrobienia, a do jego zmiksowania konieczny będzie blender lub moździerz w komplecie z dużą dozą cierpliwości do ucierania :).

Kurczak z sosem truskawkowym

Kurczak z sosem truskawkowym

Pierś kurczaka z sosem truskawkowym. Wytrawne truskawki, delikatnie uduszone i wymieszane ze śmietaną lub jogurtem oraz octem balsamicznym, tworzą z łagodnym mięsem piersi kurczaka ciekawe połączenie. Pierś, bez tłuczenia tłuczkiem, szybko obsmażona, a potem uduszona pod przykryciem, soczysta i miękka w środku, doskonale skomponuje się z sosem przygotowanym z truskawkowo-balsamicznej marynaty, zielenią rukoli i czerwienią soczystych truskawek.

Koreczki cukiniowe

Koreczki z cukinii

Po gotowaniu świątecznych, wigilijnych przysmaków, najedzeniu się do syta kutią, barszczem czerwonym, pierogami ruskimi, uszkami i wieloma innymi, tradycyjnymi daniami, których z reguły mamy na naszych wigilijnych stołach aż 12, przychodzi czas przygotowań potraw na sylwestrowe przyjęcie. Tym z Was, którzy Sylwestra spędzają w domu, proponuję koreczki z cukinii, które można jeść rękoma (tzw. fingerfood). Nie trzeba ich podgrzewać i ładnie wyglądają na rozstawionych na stole talerzach. Będą miłą odmianą dla wszystkich, którzy pofolgowali sobie w okresie świątecznym i postanawiają ograniczyć się nieco z jedzeniem po Bożym Narodzeniu.

Polub, zanim zapomnisz :)