Tag: Sałatka

W tym dziale znajdziesz przepisy na sałatkę w wielu wydaniach – są kolorowe, smaczne i zdrowie. Sałatka może być serwowana jako samodzielna potrawa lub dodatek do obiadu. Pokazuję jak zrobić sałatkę. Do wyboru warzywne, wegetariańskie, sałatki z makaronem, przepis na sałatkę z kurczakiem, sałatki do dań z grilla oraz klasyczną, najprostszą sałatę z dodatkiem śmietany. Najlepsze sałatki – przepisy krok po kroku.

Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

14 Shares
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Co dom, restauracja, blog czy serwis kulinarny, to inna receptura i po tak wielu latach od jej powstania trudno powiedzieć, że właściwa sałatka cezar jest tylko jedna. Wiąże się z nią jednak związana pewna historia, zachowały się wypowiedzi osób, które miały okazję spróbować, jak smakował oryginał i… nowoczesna kuchnia, która kusi możliwością wzbogacania jej smaku.

2 Shares
Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Od kilku tygodni testuję metodę przyrządzania mięs, ryb i warzyw, którą dotychczas znałam jedynie z degustacji w restauracjach i podczas wizyt u kuzynki, której mąż posiada specjalny, ustawiony w piwnicy sprzęt. Sałatka z kurczakiem i oliwkami, którą przygotowałam, gotując mięso sous-vide, przyprawione i zamknięte próżniowo, a potem wolno gotowane w niskiej temperaturze. Delikatna, soczysta pierś z kurczaka w towarzystwie prostych warzyw – oto łatwy przepis na niedrogie, ale wykwintne danie.

4 Shares
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Nieskończenie wiele wersji tego przepisu można spotkać w naszej rodzimej, polskiej kuchni. Śledzie pod pierzynką przykrywa się gotowanymi lub pieczonymi warzywami o łagodnym smaku, łącząc z gotowanymi jajkami, świeżymi ziołami i kwaskowatym, wyrazistym smakiem, który dodaje charakteru całości, a dzięki niemu potrawa nie jest mdła.

6 Shares
Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Tabbouleh – sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki

Zdrowe sałatki na bazie kasz, z dodatkiem warzyw, smaczne i pożywne, pojawiają się w kanonie potraw kuchni na całym świecie. Kolorowe, aromatyczne i pełne witamin, są doskonałym sposobem na zjedzenie zdrowej, imprezowej przekąski lub kolacji. Tabbouleh to libańska sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki, pomidorem i ogórkiem. Polana oliwą z oliwek i skropiona sokiem z cytryny, z dodatkowymi składnikami zależnymi od regionu, czasem z kuskusem zamiast bulguru, pojawia się w kuchniach krajów arabskich.

5 Shares
Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Sałatka z komosy ryżowej z granatem

Moje pierwsze podejście do sałatek z quinoa rozpoczęło się kilka lat temu w niedużym bistro gdzieś w Warszawie. Czekając na spotkanie z koleżanką z dawnych lat, zamówiłam porcję, która wyglądała apetycznie i zachęcała: „zjedz mnie” zza szyby przy barze. Sałatka z komosy ryżowej z granatem i natką pietruszki oraz czerwoną cebulą przypadła mi do gustu, a potem… zupełnie o niej zapomniałam.

4 Shares
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Bardzo prosta i smaczna, klasyka gatunku czyli sałatka ziemniaczana, która na polskich stołach gości chyba równie często co sałatka jarzynowa, a w świątecznym czasie to jedno z dań awaryjnych, na które z reguły ma się zapas składników i można zrobić je przy okazji, gotując trochę więcej ziemniaków do obiadu czy tych na farsz do pierogów ruskich.

Sałatka ze szpinakiem i kozim serem

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Jedna z najlepszych sałatek, zdrowa i wyjątkowo smaczna, elegancka, a jednocześnie bardzo prosta do zrobienia sałatka ze szpinakiem i serem kozim. Pięknie kolorowa, o smakach poszczególnych składników dobranych na zasadzie kontrastu. Jej bazą jest szpinak i ser kozi o beżowej, cienkiej skórce i delikatnym, kremowym miąższu oraz subtelnym aromacie mleka i pleśni. Sprawdzone połączenie smaków, które od lat chętnie wybieram, podróżując i jadając sałatki w restauracjach lub przygotowując je w domowym zaciszu.

2 Shares
Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Sałatka z kurczakiem i pistacjami

Sałatki jesienne kojarzą nam się często z cięższymi recepturami, zawierającymi gotowane warzywa, np. ziemniaki, marchewkę czy seler. Doprawione śmietaną lub majonezem, są sycące i kaloryczne, ale gotowanie pozbawia je najważniejszych składników odżywczych: bogactwa witamin. Jesienią, na popołudniowy spadek energii proponuję przygotowanie sałatki zdrowej i lekkiej, a jednocześnie bogatej zarówno w białka, jak i zdrowe tłuszcze i witaminy. Sałatka z kurczakiem i pistacjami, z dodatkiem pysznych, pięknie dekorujących cały talerz fig, które można zastąpić plasterkami dojrzałej gruszki czy pomarańczy, które równie dobrze skomponują się z zielonymi, chrupiącymi, odżywczymi pistacjami i łagodnym, podkreślonym dodatkiem cytryny, kurczakiem.

1 Shares
Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Pyszna i prosta, a jednak na wszystkich robi wrażenie. Bez mięsa, o intensywnym smaku, sałatka z serem pleśniowym. Idealne połączenie smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego. Chrupiące orzechy, które świetnie pasują do sera. Bardzo lubię takie szybkie sałatki: zachwycają smakiem, a kilka łatwo dostępnych składników do ich przygotowania często mam w zapasie w lodówce. Można przygotować ją w zaledwie kilka minut.

5 Shares
Sałatka z brokuła

Sałatka z brokuła

Z okazji imienin czy innych rodzinnych uroczystości, jako alternatywę dla klasycznej sałatki jarzynowej, moja mama, od dłuższego czasu, przygotowuje wyjątkowo prostą i zdrową sałatkę, która jest doskonałą przekąską imprezową, ale z powodzeniem można ją też podać jako dodatek do mięs czy ryb, a nawet, w nieco większych ilościach, jako samodzielne danie. Sałatka z brokuła to proste w przygotowaniu i szybkie danie – wystarczy kilka minut gotowania brokułowych różyczek, zblanszowanie cebuli, dodanie oliwy i przypraw, a pozostałe składniki pochodzą z puszki, pudełka i torebki – trzeba je jedynie pokroić, odcedzić, uprażyć.

1 Shares
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)