Tag: Sernik

Sernik – przepisy na moje ulubione ciasto. Moje serniki zawsze się udają, niezależnie od dodatków i sposobów pieczenia, a zestaw porad o tym, jak przygotować idealny sernik, ułatwia ich pieczenie wszystkim początkującym.
Mój każdy sernik jest ciastem o bazowe recepturze i sprawdzonych proporcjach sera, jajek, cukru i, opcjonalnie, śmietanki i mąki ziemniaczanej lub kaszy. Wzbogacam ten przepis na sernik, a właściwie zestaw proporcji, o dodatkowe składniki: owoce, bakalie, ekstrakty smakowe i ziarenka wanilii. Wykorzystuję możliwości przygotowania sernika z pięknymi i niekoniecznie skomplikowanymi dekoracjami. Piekę je na różnorodnych spodach z kruchego lub francuskiego ciasta, albo wykorzystuję gotowe ciasteczka. Dodaję smaczne polewy i oto jak powstają moje najlepsze serniki.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na serniki, które nie pękają, pięknie wyrastają i wybornie smakują. Każdy sernik został zjedzony przez największych sernikowych smakoszy. Do wyboru serniki na różnych spodach, kremowe, z dodatkiem owoców lub polewą, zarówno pieczone jak i te na zimno.

Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno

Dekoracyjny deser, do którego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Sernik zebra na zimno, inspirowany jednym z Waszych ulubionych ciast wyrastających, tym razem w wersji bez pieczenia. Planowałam usztywnić go za pomocą żelatyny, wtedy jaśniejsza masa mogłaby mieć biały kolor. Ostatecznie zdecydowałam się na dodatek galaretek i oto efekt: wzorzyste, pasiaste ciasto z czekoladową polewą.

Sernik cappuccino na zimno

Sernik cappuccino na zimno

Sernik inspirowany smakiem kawy pojawił się już kiedyś na moim blogu, ale dziś wersja zupełnie nowa, sernik cappuccino na zimno. Przygotowałam go na kruchym spodzie, ale w wersji mniej czasochłonnej można pominąć tę dolną warstwę lub zastąpić ją gotowymi ciasteczkami, najlepiej czekoladowymi. Masa z dodatkiem kawy i kremowa pianka, która nawiązuje do idealnie spienionego mleka. Oto ciasto bez pieczenia, które zaskoczy gości i znajomych.

Sernik bananowy na zimno

Sernik bananowy na zimno

Uwielbiam zarówno ten pieczony, jak i sernik bananowy na zimno, w którym słodycz i charakterystyczny smak bananów łączą się z delikatnym, kremowym serem. To świetny deser na cały rok, a banany można też zastąpić dojrzałym mango, morelami lub brzoskwinią. Przygotowany z dodatkiem ksylitolu zamiast białego cukru, zawiera mniej kalorii, choć warto pamiętać, że to wciąż sernik i szaleć z więcej niż jednym kawałkiem dziennie nie warto.

Sernik kawowy na zimno

Sernik kawowy na zimno

Efektowny i bardzo smaczny, a jednocześnie nietrudny do przygotowania, bo głównym elementem jego dekoracji są słodkie orzeszki lub rodzynki w czekoladzie oraz czekoladowe herbatniki przekładane jasnym kremem. Sernik kawowy na zimno, o delikatnej konsystencji, przygotowany na bazie mieszanki mascarpone i bitej śmietany.

Sernik toffi

Sernik toffi

Sernik toffi to bardzo smaczny i elegancki wypiek, który zaskoczy Was swoją prostotą wykonania. Wystarczy kilka standardowych składników, żeby wyczarować ciasto na kruchym spodzie, o cudownie kremowej konsystencji, zwłaszcza jeśli zdecydujecie się wykorzystać ser mascarpone.

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Elegancki i wykwintny za sprawą wspaniałego spodu, sernik orzechowy podbije Wasze serca i podniebienia w Święta. Być może pamiętacie smak orzechów w karmelu i tę charakterystyczną chrupkość, jeśli próbowaliście już mojego sernika z jabłkami. Tym razem zapraszam na sernik prostszy, z czekoladową polewą i dodatkiem masła orzechowego lub czekoladowego do serowej masy.

Sernik malinowy na zimno

Sernik malinowy na zimno

Nie wiem już sama, przy którym więcej pracy: sernik z malinami trzeba długo piec w nieco niższej niż standardowo temperaturze, z kolei sernik malinowy na zimno potrzebuje czasu na stężenie. Nie mam trochę serca i ręki do ciast z galaretkami, uczę się przy nich cały czas cierpliwości, bo to jeden z koniecznych warunków do uzyskania pięknego, dobrze stężałego ciasta o idealnej konsystencji.

Sernik z truskawkami na zimno

Sernik z truskawkami na zimno

Proste, bo można je przygotować również gotowych ciasteczek, albo wykorzystać bezy, ale trochę czasochłonne ciasto – sernik z truskawkami na zimno, który cierpliwość i czas oczekiwania wynagrodzi po przekrojeniu, ukazując naszym oczom bardzo ładny, truskawkowy wzór. W sezonie na truskawki, obok klasycznego sernika na zimno z galaretką, do którego truskawki wkłada się pomiędzy masę serową, a wierzchnią warstwę galaretki, powinien choć raz zagościć na stole – czy to w domu, czy w ogródku, podany z listkiem świeżej mięty, dobrze schłodzony.

Sernik królewski

Sernik królewski

Jeden z klasycznych, polskich serników to sernik królewski. Znany ze swojego kruchego spodu i wierzchu o kakaowym smaku i białego środka, jest smacznym połączeniem wanilii i czekolady. To jedno z ciast, na które istnieje mnóstwo przepisów, a ja, osobiście, uważam, że nazwa zobowiązuje i sernik królewski powinien mieć ekskluzywny skład i wygląd. W rzeczywistości to zwykły sernik na kruchym cieście, bez wyszukanych dekoracji, pokrojony w kwadratowe kawałki, ale zobaczmy, co można zrobić, żeby uatrakcyjnić jego skład.

Sernik Red Velvet

Sernik Red Velvet

Pierwszy był tort Red Velvet, o mało intensywnym kolorze, bo ciasto z sokiem z buraków nabiera najpiękniejszej barwy, kiedy nie doda się do niego kakao lub… wykorzysta spożywczy barwnik. Potem babeczki, a teraz przyszła pora na sernik Red Velvet, inspirowany słynnym, amerykańskim wypiekiem.

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami miał karmelowy spód. Chrupały w nim orzechy włoskie i herbatniki, a całość delikatnie ciągnęła się tak jak najlepsza na świecie krówka. Kremowa masa serowa, bez grudek, o gładkiej konsystencji, nie za mocno słodka, a całość zwieńczona kilkucentymetrową warstwą jabłek, upieczonych tak jak te w szarlotce, delikatnie pachnących cynamonem. Pamiętam, że przebiłam się przez wszystkie warstwy ciasta widelczykiem, spróbowałam jak smakuje pierwszy kęs i… obudziłam się! Jak to, najlepszy sernik jaki jadłam, to tylko sen?

Sernik na zimno z kiwi

Sernik na zimno z kiwi

Marzę, żeby tej wiosny nie jeść zbyt kalorycznych ciast. Moim hitem sezonu będzie sernik na zimno z kiwi. Razem z pierwszymi promieniami słońca chcę wstawać rano i do kawy zjadać moje najukochańsze serniki w odchudzonej, zdrowszej wersji. I choć przepadam za kremowymi sernikami pieczonymi na mascarpone, o jedwabistej konsystencji i delikatnym smaku, tej wiosny pokocham serniki na zimno. Są o wiele mniej kaloryczne, łatwo je przygotować i można zaszaleć, eksperymentując z ich kolorystyką i dodatkiem mnóstwa owoców.

Polub, zanim zapomnisz :)