Tag: Śledzie

Przepisy na śledzie. Pokazuję jak wymoczyć śledzie przed podaniem, jak zrobić śledzie w zalewie octowej i z czym podawać śledzie. Najlepsze śledzie w śmietanie i w majonezie, śledzie pod pierzynką, po japońsku i wiele innych przepisów.

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakami w pięknym, purpurowym kolorze, zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem, bo łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku.

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Choć z Japonią mają niewiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat goszczą w polskiej kuchni. Śledzie po japońsku, w których chyba tylko marchewka i cebula oraz olej są składnikami, które zna każdy Japończyk, to bardzo smaczna przekąska i skoro już mają taką nazwę, warto zainspirować się wyglądem sushi i zawinąć je dekoracyjnie oraz ładnie ułożyć na talerzu.

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Choć długo byłam wierna recepturze mojej mamy, od kilku lat eksperymentuję, poznając nowe smaki i tak, jakiś czas temu, w mojej kuchni zagościły śledzie po wiejsku. Klasyczny przepis z prostymi, warzywnymi dodatkami, które można potem, razem z rybą, zaserwować na talerzu i polać śmietaną, majonezem lub jogurtem.

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to przysmak, któremu popularność przywróciły „Kuchenne Rewolucje”, gdzie w jednym z odcinków Magda Gessler poleciła je przygotowywać jako przystawkę i zachwalała nie tylko z powodu dobrego smaku, ale możliwości przechowywania w lodówce przez dłuższy czas. A jest co zachwalać, bo gdy przygotuje się je z dojrzałych, słodkich pomidorów, a sos doprawi ziołami, podbiją niejedno serce i podniebienie.

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Jedną z sałatek królujących na spotkaniach w mojej rodzinie jest sałatka śledziowa, która, na przemian ze śledziami w śmietanie lub śledziami w majonezie, bywa serwowana na naszym rodzinnym stole podczas Bożego Narodzenia, Sylwestra czy imprez imieninowych lub urodzinowych. To jeden z tych prostych i szybkich przepisów, uniwersalnych, który można wzbogacać o drobne dodatki, choć główna nuta smakowa zawsze pozostaje ta sama.

Śledzie w zalewie

Śledzie w zalewie octowej

Najsmaczniejsze śledzie przygotowuje moja mama. Zanim poda je z dowolnymi dodatkami, gotuje zalewę, w której, po wystudzeniu, marynuje płaty matiasów, wymoczonych wcześniej w mleku. Tak przygotowane śledzie w zalewie są kruche i delikatne, nabierają przy tym bardzo dobrego smaku.
Myślę, że jest to jeden z lepszych i bardzo uniwersalnych sposobów zrobienia śledzi: zalane zalewą i zamknięte w słoiku mogą, po zamarynowaniu i otwarciu, stać w lodówce przez kilka dni (albo nawet przez ok. 2 tygodnie), a potem wylądować na talerzu, podane np. w oleju albo ze śmietaną lub majonezem.

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

W wigilijny poranek, kiedy nie wolno nam było jeszcze podjadać smakołyków przygotowanych na kolację, moja mama serwowała najlepszego śledzia. Przepis, w swej klasyce i prostocie, do dziś wykorzystuje się w moim domu rodzinnym ten sam, a śledzie w śmietanie, obowiązkowo, przed podaniem na półmisku, muszą być przygotowane w zalewie octowej.

Śledzie w majonezie

Śledzie w majonezie

Klasyczne śledzie w majonezie można urozmaicić, dekorując je zieleniną oraz pasującym do nich idealnie, gęstym balsamico. W moim domu rodzinnym taka wersja, obok śledzi w śmietanie, od lat cieszy się powodzeniem i wszyscy zajadają się nimi na imieninach i innych rodzinnych uroczystościach, a śniadanie wigilijne czy wielkosobotnie nie może obejść się bez którychś śledzi.

Śledzie garnirowane

Śledzie garnirowane

Śledzie garnirowane zamiast tradycyjnych śledzi ze śmietaną, na kolację wigilijną (lub – jeśli, podobnie jak ja, jadacie śledzie o poranku – na wigilijne śniadanie) warto przygotować: w bardzo prostej, a jednak nieco odmienionej formie. Śledzie garnirowane ozdabia się pokrojonymi w drobne kawałki dodatkami i skrapia oliwą z oliwek. W mojej wersji są kolorowe i ładnie prezentują się na półmisku.

Polub, zanim zapomnisz :)