Śniadanie wielkanocne

Śniadanie wielkanocne to mój ulubiony posiłek świąteczny, kiedy po kilkudniowych przygotowaniach wreszcie można wspólnie zasiąść do stołu i zjeść smakołyki ze święconki, napić się najlepszego żurku, spróbować pachnących wędlin i pasztetów posmarowanych ćwikłą czy ulubionych śledzi. Na śniadanie wielkanocne trzeba też koniecznie zaserwować jajka, którymi dzielimy się z najbliższymi, składając sobie świąteczne życzenia. W moim domu na stole podczas śniadania wielkanocnego stoi baranek z masła, serwetki składam w kształt zajączków lub króliczków, a jajka muszą być pomalowane woskiem i zabarwione naturalnymi barwnikami, głównie liśćmi z cebuli. W piekarniku piecze się biała kiełbasa z cebulą, a nasze apetyty pobudza zapach utartego chrzanu. Nie wyobrażam sobie innego śniadania na Wielkanoc!

Schab ze śliwką
Schab ze śliwką
Pasztet pieczarkowy
Pasztet pieczarkowy
Pasztet z królika
Pasztet z królika
Szynka
Szynka pieczona
Pasztet z dziczyzny
Pasztet z dziczyzny
Pasztet z gęsich wątróbek
Pasztet z gęsich wątróbek
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Pasztet z kurczaka
Pasztet z kurczaka
Rolada z boczku
Rolada z boczku
Biała kiełbasa z cebulą
Biała kiełbasa z cebulą