Tarta

Tarta – przepis jak zrobić kruche ciasto z masą i owocami lub bakaliami. Tarta to kruchy placek pieczony w specjalnej formie, w kstałcie płaskiej miseczki, czasami o dekoracyjnie pofalowanym brzegu. Można przygotować tartę na różnych rodzajach kruchego ciasta: klasycznego, bez jajek, bezglutenowego, czekoladowego. Tradycyjne dodatki do tarty to kremy, śmietanki i słodkie twarożki, galaretki i świeże owoce oraz bakalie, chociaż tarta może być też upieczona w wersji wytrawnej, która fachowo nazywana jest quiche.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na tarty z owocami oraz budyniowe, kremowe, bakaliowe i czekoladowe.

Galette z rzodkiewkami
Galette z rzodkiewkami
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
Tarta z warzywami
Tarta z warzywami – quiche warzywny
Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem
Tarta jagodowa
Tarta z jagodami
Tarta z dynią
Tarta z dynią
Tarta truskawkowa
Tarta z truskawkami
Tarta z malinami
Tarta z malinami
Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem
Tarta z brzoskwiniami
Tarta z brzoskwiniami
Tarta z wiśniami
Tarta z wiśniami