Tag: Truskawki

Truskawki to owoce sezonowe powstałe ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek. Słodkie i lekko kwaskowate, o czerwonej barwie, idealne na słodko i wytrawnie. Bywają nazywane poziomkami wielkoowocowymi lub poziomkami ananasowymi. Zapraszam po moje sprawdzone przepisy na truskawki: desery z truskawek, ciasta i inne wypieki: muffiny i tarty truskawkowe, słodkie obiady z truskawkami: pierogi, pampuchy, kluski i makaron oraz truskawki wytrawne, np. sos truskawkowy czy kurczaka z truskawkami. Zobaczcie, na jak wiele sposobów możecie je wykorzystać: podkreślają smak, są zdrowe i bardzo dekoracyjne.

Ciasto truskawkowe pole

Ciasto truskawkowe pole

Ciasta ze szpinakiem podbiły serca miłośników słodkości kilka lat temu i do dziś cieszą się uznaniem i wciąż zaskakują pięknym wyglądem i soczystym, zielonym kolorem. U mnie w końcu długo wyczekiwane ciasto truskawkowe pole, którego przygotowanie odkładałam, to zapas truskawek, innym razem nie mając dobrych warunków i czasu do filmowania. Sezon się kończy, ale jeszcze zdążycie je przygotować. Poza tym truskawki można zastąpić malinami, jeżynami, jagodami czy borówką amerykańską. To kolejny wypiek, który robi wrażenie, a dość łatwo go udekorować. Jak Wam się podoba?

1 Shares
Deser z truskawkami

Deser z truskawkami

Od kiedy odkryłam nasiona chia i ich możliwości, cieszę się od czasu do czasu prostymi deserami. Wystarczy mi roślinne mleko, trochę miodu, wanilia i nasiona, które odstawiam do napęcznienia. Malutka porcja, bo desery powinny być niewielkie, choć łatwo się to mówi ;). Dzisiejszy deser z truskawkami jest ogromnych rozmiarów i polecam podane proporcje wykorzystać do przygotowania go nie w tak wielkich jak moje, a mniejszych pucharkach, dla czterech, a może nawet dla sześciu osób.

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Koktajl z jarmużem i truskawkami

Połączenie dość nietypowe, ale smaczne i to doskonały sposób na przemyt odrobiny warzyw w owocowym napoju. Zapraszam na koktajl z jarmużem i truskawkami, obok malin z koperkiem jest to jeden z zestawów, których spróbowania kilka lat temu bym się nie spodziewała. Gdzieś usłyszałam, gdzieś zobaczyłam, pokombinowałam, przetestowałam i oto jest :).

Lody truskawkowe bez cukru

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Dawniej przygotowywałam klasyczne lody na mleku, jogurcie czy śmietance. Dziś nabiał ograniczam i wolę zjeść jogurt na śniadanie lub spałaszować ulubiony ser, a lody jadam w nowoczesnym wydaniu. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru to hit kilku ostatnich dni. Można je zrobić z zamrożonych truskawek i banana lub awokado, wzbogacając smak i konsystencję opcjonalnymi dodatkami.

Deser z chia

Deser z chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane częściej pod nazwą chia, choć zawierają mniej kwasów omega-3 niż nasze rodzime siemię lniane, są łagodniejsze w smaku i łatwiejsze do wykorzystania w przygotowywaniu prostych i zdrowych deserów. Wystarczy zalać je sokiem, mlekiem lub jogurtem i zostawić na ok. 20 minut, żeby dwukrotnie zwiększyły swoją objętość i zagęściły otaczający je płyn. Podane z dodatkiem owoców i granoli tworzą doskonały deser z chia, kolorowy, zdrowy i smaczny, a w dodatku bez cukru.

Dżem truskawkowy bez cukru

Dżem truskawkowy bez cukru

Zastanawiałam się, czy to w ogóle możliwe, bo najprostszym sposobem na zmniejszenie cukru w dżemie jest wykorzystanie pektyn. Chodził mi po głowie dżem truskawkowy bez cukru, słodki dzięki dojrzałym truskawkom i zagęszczony jabłkowymi pektynami. Być może pokuszę się wreszcie na ich zakup, ale kiedy ochota na przygotowanie takiego dżemu była ogromna, a pod ręką miałam niezjedzone truskawki, wymyśliłam inną recepturę, na szybko.

Sernik z truskawkami na zimno

Sernik z truskawkami na zimno

Proste, bo można je przygotować również gotowych ciasteczek, albo wykorzystać bezy, ale trochę czasochłonne ciasto – sernik z truskawkami na zimno, który cierpliwość i czas oczekiwania wynagrodzi po przekrojeniu, ukazując naszym oczom bardzo ładny, truskawkowy wzór. W sezonie na truskawki, obok klasycznego sernika na zimno z galaretką, do którego truskawki wkłada się pomiędzy masę serową, a wierzchnią warstwę galaretki, powinien choć raz zagościć na stole – czy to w domu, czy w ogródku, podany z listkiem świeżej mięty, dobrze schłodzony.

Truskawka z rabarbarem

Truskawka z rabarbarem

Kolejny smak konfitury z dzieciństwa, tym razem truskawka z rabarbarem, idealna dla początkujących i dużo łatwiejsza do zżelowania niż klasyczny dżem truskawkowy. Podobna do dżemu z truskawek z rabarbarem, ale przygotowana zgodnie ze standardową procedurą wyrobu konfitur: owoce zasypałam cukrem i odstawiłam, następnie zalałam sokiem pomarańczowym i zagotowałam. Dopiero kolejnego dnia gotowałam całość do zgęstnienia.

Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami

Długo przymierzałam się do przygotowania mojej pierwszej rolady. Chciałam, żeby była to wyjątkowa rolada z truskawkami, pięknie zawinięta, a po przekrojeniu cieszyła oko wzorkiem „ślimaka”, różowym nadzieniem i czerwonymi kawałkami soczystych truskawek. Przy pierwszym podejściu zabrakło mi czasu i biszkopt zdążył wystygnąć przed zrolowaniem. Przy drugim, znów w pośpiechu, zapomniałam o kawałkach truskawek, a rolada, ze względu na małą blaszkę i gruby biszkopt, nie wygląda tak jak zaplanowałam, chociaż… pierwsze koty za płoty! Ważne, że prezentuje się apetycznie, a w smaku: delikatny, puszysty biszkopt, truskawkowa, różowa masa i czekoladowa polewa… Koniecznie musicie spróbować!

Truskawki

Truskawki – witaminy, właściwości i walory

Pyszne, soczyste, kojarzą się z latem, słońcem i piękną pogodą. Sezonowe owoce o pięknym, czerwonym kolorze: truskawki. Szkoda, że te najlepsze, polskie, słodkie i soczyste, są dostępne tak krótko, bo pełnia sezonu truskawkowego przypada na czerwiec, choć wczesne odmiany można spotkać na targach już w maju, a późne, oczywiście jedne i drugie w dość wysokich cenach, jeszcze w lipcu. Truskawki – moje ulubione owoce.

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

W tym roku po raz pierwszy gości u mnie biszkopt z truskawkami, bo w sezonie truskawkowym, poza jedzeniem ogromnych ilości tych pysznych owoców niemalże prosto z koszyka (a jeszcze lepiej – od razu z krzaczka), zwykle przygotowuję sernik z truskawkami lub tartę z truskawkami. Ciasto biszkoptowe bez dodatku proszku do pieczenia zapewnia mu wspaniały, delikatnie słodki smak, a dzięki dobrze ubitej pianie z białek – lekkość. Pięknie wyrasta i doskonale komponuje się z dodatkiem bitej śmietany. Całość jest lekka i delikatna, choć masa – niestety – zawiera sporo kalorii.

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Latem stanowczo za krótko rosną truskawki, a sernik z truskawkami pojawia się w mojej kuchni tylko jeden raz, zawsze z dodatkiem czekolady, która z truskawkami komponuje się najlepiej ze wszystkich dodatków. W zeszłym roku zestawienie tych dwóch smaków mieliście okazję wypróbować, piekąc sernik z białą czekoladą, bogato ozdobiony wyjątkowo prostą dekoracją ze świeżych owoców. W tym roku mieliście już okazję wypróbować recepturę na mój sernik truskawkowy na zimno, a dziś proponuję go w kolejnej odsłonie: na spodzie z czekoladowych herbatników, ze śmietankowo-czekoladowym wierzchem oraz musem truskawkowym dodanym do masy serowej. Pyszny, kremowy sernik z truskawkami – skusicie się?

Polub, zanim zapomnisz :)