Tag: Wędliny

Wędliny – najlepsze przepisy. Pokazuję jak w prosty sposób przygotować swojskie, domowe wędliny, najlepiej bez konserwujących je dodatków do peklowania. Wcale nie są trudne do przygotowania, chociaż czasami wymagają odrobiny wprawy w wiązaniu, a niektóre – czasu przeznaczonego na peklowanie. Można przygotowywać je na wiele sposobów, a zaletą jest znany i samodzielnie kontrolowany skład. Zamiast glutaminianu sodu, do ich przyprawienia wykorzystuję klasyczne przyprawy i zioła oraz dodatek bakalii: suszonych owoców lub orzechów. Pieczone lub gotowane, duszone, najlepsze domowe wędliny z boczku, schabu, kurczaka, indyka i dziczyzny – pokazuję tylko sprawdzone przepisy krok po kroku.

Rolada z indyka

Rolada z indyka

Moja rodzina przepada za roladą z boczku i pasztetem z kurczaka. To aromatyczne dodatki do śniadania na Wielkanoc, a dla tych z Was, którzy lubią schab ze śliwką lub wolą coś lżejszego, drobiowego, propozycja podobnej wędliny. Rolada z indyka, z orzechami lub migdałami i suszonymi morelami. Brzmi ciekawie i zobaczcie jak pięknie wygląda po przekrojeniu :).

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Jedna z lepszych wędlin na wielkanocny i bożonarodzeniowy stół – schab ze śliwką, pięknie pachnący w trakcie pieczenia, świąteczny i nie wymagający wielu przygotowań. Wystarczy dobrej jakości schab bez kości i miękkie śliwki suszone, najlepiej organiczne, takie delikatne, które po upieczeniu i pokrojeniu będą pięknie prezentować się w samym środku mięsnego plastra. Tylko kilka przypraw, bez zbędnych kombinacji, bo smak mięsa i owoców to wiodący w tej potrawie duet.

Szynka

Szynka pieczona

Choć w sklepach ogromny wybór wędlin, warto, choćby z okazji Świąt, przygotować w domu własnoręcznie zapeklowaną szynkę – udusić leżakowany w dobrze przyprawionej zalewie, obwiązany ściśle kawałek mięsa w garnku lub upiec w piekarniku. Domowa szynka z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom przygotowywania przetworzonego mięsa we własnym domu, a jej rozchodzący się w trakcie pieczenia lub gotowania po całym domu zapach zapowie, że już lada chwila nadejdzie Wielkanoc.

1 Shares
Rolada z boczku

Rolada z boczku

Tradycyjną, domową wędliną podawaną na Wielkanoc w moim rodzinnym domu jest rolada z boczku. Moja mama przygotowuje ją 1-2 dni wcześniej, a rozchodzący się po całym domu, intensywny zapach przypomina wszystkim, że lada chwila zaczną się Święta.

Boczek na roladę warto zamówić z kilkudniowym wyprzedzeniem, zwłaszcza że potrzebny jest go jeden płat, o szerokości ok. 3 cm i wadze ok. 1 kg, a sklepy mięsne z reguły zaopatrują się w świeży boczek w płatach w niewielkich ilościach.

Polub, zanim zapomnisz :)