Pstrąg cytrynowy

5/5 (1)

Latem często jadam pstrąga. W pobliskiej smażalni prowadzącej własną hodowlę zamawiam rybę z masłem czosnkowym prosto z opalanego drewnem pieca i na ławce, pod parasolem, zjadam całego pstrąga w towarzystwie frytek i surówki, popijając małym piwem. W tym samym miejscu kupuję czasem świeżego pstrąga do domu, gdzie smażę go w tradycyjny sposób, w panierce lub zapiekam w piekarniku albo grilluję na grillowej patelni. Pstrąg cytrynowy – najlepszy, najpopularniejszy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na ryby i owoce morza

Gwarancją połowy sukcesu w przygotowywaniu dań z pstrąga jest bardzo świeża ryba. Choć przy zbyt małej ilości cytryny i przypraw oraz braku świeżości wydziela charakterystyczny zapach, świeży, z odpowiednimi dodatkami, smakuje wybornie. Pstrąg nadaje się zarówno do smażenia, grillowania i pieczenia, a w najprostszej wersji wystarczy przyprawić go sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Pstrąg cytrynowy uzyska odrobinę charakteru, gdy dodamy do niego masło czosnkowe i zioła. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie frytek albo ryżu czy ziemniaków i surówki.

Pstrąg cytrynowy

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania30 min
Całkowity czas35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 2 cytryny
  • 1-2 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 Listki laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego, masła lub oliwy
  • sól, biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.

Moje porady

Pstrąg cytrynowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak sprawdzić świeżość ryby
  2. Jak zrobić masło klarowane

Pstrąg cytrynowy - Jak zrobić

Krok 1
Każdą rybę myję, osuszam na papierowym ręczniku lub serwetce i nacieram solą i pieprzem.
Krok 2
Do środka każdej ryby wkładam czosnek roztarty z odrobiną soli i suszonych ziół oraz listków laurowych. Czosnkiem nacieram też rybę z wierzchu.
Krok 3
Do środka wkładam też po 2 łyżeczki masła i po kilka połówek plasterków cytryny oraz drobno posiekane, świeże zioła.
Krok 4
Krok opcjonalny. Odstawiam ryby na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Krok 5
Nacieramy ryby stopionym masłem klarowanym i grilluję (na ruszcie) przez ok. 10-15 minut z każdej strony.

UWAGA: Jeśli ryby są grillowane na patelni do grillowania, masłem klarowanym, zamiast nacierać pstrąga, wystarczy delikatnie natrzeć dno patelni.
Krok 6
Cytrynowego pstrąga dekoruję plasterkami cytryny i świeżą natką pietruszki.
Krok 7
Podaję z frytkami i surówką lub z ryżem, albo ziemniakami.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Pstrąg cytrynowy
Pstrąg cytrynowy

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

31 komentarzy
  1. Uwielbiam pstrąga, ponieważ ma delikatne mięsko ale zawsze piekę w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
    Posypuję różnymi ziołami, solą, pieprzem i pokrojonymi w plasterki czosnkiem. Do tego podaję tylko surówkę! – oczywiście bez ziemniaków czy frytek bo to jest niezdrowe połączenie(białko + skrobia się wykluczają). Nigdy nie smażę, ponieważ wtedy powstają wolne rodniki które zagrażają zdrowiu.
    pozdrawiam

  2. Jako początkująca gospodyni, pierwszy raz na przygotowanie ryby zdecydowałam się właśnie według tego przepisu. I to był mój najlepszy wybór. Jeszcze nigdy nie jadłam tak smacznej, delikatnej i pysznej rybki. 🙂

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)