Smaczną alternatywą dla ziemniaczanego lub z dyni jest purèe marchewkowe, z gotowanej w wodzie, na parze albo w kuchence mikrofalowej, lub pieczonej w piekarniku, w folii aluminiowej, marchewki. W najlżejszej wersji wystarczy utrzeć gotowaną marchewkę i wymieszać ze szczyptą soli, ale najlepszą konsystencję uzyskamy, dodając do purèe z marchewki masło lub smakowy olej.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów na smaczne potrawy i desery
Bardzo lubię takie nietypowe puree i gorąco zachęcam wszystkich do próbowania: można zrobić je z kalafiora, selera i wszelkich innych, bulwiastych warzyw: ugotowanych w wodzie czy mleku, albo na parze, lub upieczonych. Z odrobiną soli, soku z cytryny i cytrynowej skórki, dzięki której wydobędzie się ich pełny smak. To wyjątkowo prosty sposób na urozmaicenie swoich posiłków, a jeśli wykorzystacie warzywa o intensywnych kolorach, zyskacie piękną dekorację całego posiłku.
Pamiętajcie, że gotowana lub pieczona marchewka ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana dla osób z cukrzycą lub na niskoindeksowych dietach. Jeśli pomimo tego zdecydujecie się jej skosztować, wybierzcie niedużą porcję i skomponujcie cały posiłek z dodatkiem chudego mięsa lub ryby i surówki.
Purèe marchewkowe jest bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, a z odrobiną cukru i cynamonu, może być nawet podane jako deser.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg marchewki (obrana ze skórki, pokrojona w większe kawałki)
- 1 szczypta soli
- 2-3 łyżki masła (opcjonalnie; w wersji wegańskiej zastępujemy oliwą lub olejem kokosowym)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Marchewkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Można też ugotować ją w osolonej wodzie, na parze albo w kuchence mikrofalowej.
- Ugotowaną, gorącą marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w maszynce albo w blenderze.
- Mieszamy marchewkę z masłem, solą i gałką muszkatołową i podajemy.
- Purèe marchewkowe bardzo dobrze skomponuje się z dodatkiem octu balsamicznego, udekorowane świeżą natką pietruszki.
Super pomysł Ale pół godziny w folii aluminiowej to niestety super twarda marchew.
Fajne danie,ale na pewno nie dla cukrzyków.Marchewka, zwłaszcza gotowana, ma bardzo duży indeks glikemiczny.Pozdrawiam.
Moj maz jest cukrzykiem i marchewka napewno mu nie zaszkodzi czego nie mozna naprzyklad powiedziec o sporym kawalku sernika czy tortu czekoladowego. Marchewka od rolnika same zdrowie…
Coś pięknego.
Gotowałam marchewkę w kuchence mikrofalowej i wyszło delikatnie słodkawe. Muszę przetestować wersję z marchewką gotowaną w wodzie. Myślę, że jeśli uznasz smak za mdły, możesz dodać też odrobinę soku z cytryny.
[..YouTube..] Gotowałam marchewkę w kuchence mikrofalowej i wyszło delikatnie słodkawe. Muszę przetestować wersję z marchewką gotowaną w wodzie. Myślę, że jeśli uznasz smak za mdły, możesz dodać też odrobinę soku z cytryny.
[..YouTube..] @TigerkaThe Gotowałam marchewkę w kuchence mikrofalowej i wyszło delikatnie słodkawe. Muszę przetestować wersję z marchewką gotowaną w wodzie. Myślę, że jeśli uznasz smak za mdły, możesz dodać też odrobinę soku z cytryny.
[..YouTube..] A czy nie bedzie mdłe?????????
czy mozan sie kulturalnie dowiedziec gdzie zarabiasz na zycie zwlaszcza ze takie drogie? jestes kucharką czy co z zawodu?
[..YouTube..] czy mozan sie kulturalnie dowiedziec gdzie zarabiasz na zycie zwlaszcza ze takie drogie? jestes kucharką czy co z zawodu?
Wow :). Pewnie!
No to zamiast brukwi będzie pietruszka, pasternak, seler, kalarepa, albo mix. Może być? 🙂
Ja we wrocławskich sklepach i na targach, które odwiedzam, jeszcze nigdy nie widziałam, ale podejrzewam, że jest takie jedno miejsce w centrum, gdzie można dostać brukiew.
Z kazdego sklepu (w UK). Zpaomnialam, ze regularnie robie puree z groszku i miety, czasem tez z dodatkiem bobu.
Marchewka w każdej postaci 🙂 Uwielbiam!!!
Puree może być z każdej jarzynki, groszku, brokułów, selera, czy tp, ale z brukwi? Skąd się bierze brukiew???
Jadam, najczesciej z brukwii, albo slodkich ziemniakow. Pasuje do pikatnych potraw miesnych typu tagine.
Puree fasolowe, z odrobiną duszonej cebuli i kolendrą.