fbpx
Czytasz właśnie
Purée marchewkowe

Purée marchewkowe

Purèe marchewkowe

Smaczną alternatywą dla ziemniaczanego lub z dyni jest purèe marchewkowe, z gotowanej w wodzie, na parze albo w kuchence mikrofalowej, lub pieczonej w piekarniku, w folii aluminiowej, marchewki. W najlżejszej wersji wystarczy utrzeć gotowaną marchewkę i wymieszać ze szczyptą soli, ale najlepszą konsystencję uzyskamy, dodając do purèe z marchewki masło lub smakowy olej.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów na smaczne potrawy i desery

Bardzo lubię takie nietypowe puree i gorąco zachęcam wszystkich do próbowania: można zrobić je z kalafiora, selera i wszelkich innych, bulwiastych warzyw: ugotowanych w wodzie czy mleku, albo na parze, lub upieczonych. Z odrobiną soli, soku z cytryny i cytrynowej skórki, dzięki której wydobędzie się ich pełny smak. To wyjątkowo prosty sposób na urozmaicenie swoich posiłków, a jeśli wykorzystacie warzywa o intensywnych kolorach, zyskacie piękną dekorację całego posiłku.

Pamiętajcie, że gotowana lub pieczona marchewka ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana dla osób z cukrzycą lub na niskoindeksowych dietach. Jeśli pomimo tego zdecydujecie się jej skosztować, wybierzcie niedużą porcję i skomponujcie cały posiłek z dodatkiem chudego mięsa lub ryby i surówki.

Zobacz też
Rosół rybny

Purèe marchewkowe jest bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, a z odrobiną cukru i cynamonu, może być nawet podane jako deser.

Purèe z marchewki

Purèe marchewkowe

Pyszne i zdrowe puree marchewkowe z dodatkiem masła lub oliwy, smaczny dodatek do mięs i ryb lub lekki deser.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: puree marchewkowe
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg marchewki (obrana ze skórki, pokrojona w większe kawałki)
  • 1 szczypta soli
  • 2-3 łyżki masła (opcjonalnie; w wersji wegańskiej zastępujemy oliwą lub olejem kokosowym)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Purèe marchewkowe bardzo dobrze skomponuje się z dodatkiem octu balsamicznego, udekorowane świeżą natką pietruszki.

Jak zrobić

  • Marchewkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Można też ugotować ją w osolonej wodzie, na parze albo w kuchence mikrofalowej.
  • Ugotowaną, gorącą marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w maszynce albo w blenderze.
  • Mieszamy marchewkę z masłem, solą i gałką muszkatołową i podajemy.
  • Purèe marchewkowe bardzo dobrze skomponuje się z dodatkiem octu balsamicznego, udekorowane świeżą natką pietruszki.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Purèe z marchewki
Purèe z marchewki
17 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom