fbpx
Czytasz właśnie
Purée z dyni

Purée z dyni

Purée z dyni

W sezonie na dynię alternatywą dla puree z ziemniaków jest w mojej kuchni purée z dyni. Najlepiej przygotować je z dyni piżmowej, która po ugotowaniu przypomina w konsystencji gotowane kartofle i nie wymaga odciskania po zmiksowaniu lub ugnieceniu. Dynia ma piękną, z reguły intensywnie pomarańczową barwę i bardzo mało kalorii, dlatego świetnie zastąpi ziemniaki, zwłaszcza na talerzach osób będących na diecie.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do drugich dań

Purée z dyni można podać na ciepło, jako dodatek do mięs i ryb lub wykorzystać jako bazę do przygotowania zupy z dyni albo niskokaloryczny dodatek zagęszczający do owocowych dżemów. Na zimno świetnie sprawdzi się też jako dip do chipsów.

Puree dyniowe

Purée z dyni

Doskonałe purée z dyni z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree dyniowe do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 198kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 kg miąższu dyni (najlepsza będzie dynia piżmowa lub hokkaido)

Dodatki

  • 2 łyżki masła (można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym)
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon (w wersji na słodko)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Usunięty z dyni miąższ (bez pestek) kroję na mniejsze kawałki (można, ale nie trzeba, obrać skórkę).
  • Kawałki dyni zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok. 45 minut do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Jeśli dynia była pieczona w skórce, po upieczeniu ostrożnie usuwam ją nożem.
  • Kawałki dyni ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą, delikatnie wygładzam łyżką w misce i dekoruję świeżą miętą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree dyniowe ma być deserem.

Wartości odżywcze

Serving: 250g (wersja na słodko) | Kalorie: 198kcal (10%) | Carbohydrates: 38g (13%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 60mg (3%) | Potas: 897mg (26%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 26765IU (535%) | Witamina C: 56.8mg (69%) | Wapń: 120mg (12%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Puree dyniowe
Purée dyniowe
4 komentarze
    • Dzień dobry Nino! Teoretycznie tak, natomiast w praktyce uzyskasz od razu masę, z której wytrąci się woda, a sama dynia może zmielić się tak, że zostaną grudki. W wersji klasycznej ta woda wytrąca się dopiero podczas pieczenia, więc potem można regulować konsystencję puree. Piszę, że teoretycznie, bo sama nie próbowałam :).

  • Właśnie szukałam czegoś z dyni inneg niż zupa i placki (to moje ostatnie „odkrycia”). Nawet nie wiedzialam że dynia potrafi być taka smaczna i „wszechstronna”

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom