Racuchy drożdżowe

Rodzinne śniadanie albo podwieczorek to doskonały czas na racuchy drożdżowe. Choć u mnie w domu przygotowywało się racuchy bez dodatku drożdży to właśnie ta wersja zdecydowanie najbardziej przypadła mi do gustu, gdy w końcu miałam okazję ich spróbować. Ciasto jest mało wymagające i można nawet pokusić się, z czasem, o przygotowywanie go najlepszą pod słońcem, babciną metodą „na oko”. Konsystencja – czy to odrobinę rzadsza, czy nieco gęstsza, i tak po usmażeniu okaże się odpowiednia. Zobaczcie jak zrobić racuszki drożdżowe.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania

Lubię od czasu do czasu usmażyć trochę racuchów na zapas i zamrozić. Są idealnym pomysłem na ekspresowe śniadanie, zwłaszcza gdy poprzedniego dnia nie zdążyłam zrobić zakupów. Albo kiedy znudzą mi się kanapki i wolę sięgnąć po coś szybkiego. Rozmrażam je wtedy w kuchence mikrofalowej, a następnie podgrzewam – czy to w „mikrofali”, czy na suchej patelni ceramicznej, a nawet w tosterze. Najlepiej smakują oczywiście racuchy drożdżowe świeżo usmażone, posypane odrobiną cukru pudru lub polane syropem klonowym albo malinowym.

Dodatki do ciasta

Do ciasta, jeszcze przed usmażeniem, można dodać surowe, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę jabłka i/lub rodzynki. Spróbujcie też wzbogacić smak innymi, świeżymi owocami położonymi na racuchach już po usmażeniu, albo posypać odrobiną gorzkiego kakao lub cynamonu. Racuchy drożdżowe to jedno z tych dań, które, podobnie jak naleśniki, pozwala na odrobinę fantazji, szaleństwa i radości podczas przygotowywania domowego posiłku.

5 od 2 osób
Racuszki drożdżowe
Racuchy drożdżowe
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
45 min
 

Puszyste i delikatne racuchy drożdżowe, do których do środka można włożyć kawałki jabłek lub innych owoców. Doskonałe racuszki drożdżowe na śniadanie lub podwieczorek.

Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy drożdżowe, racuszki drożdżowe
Liczba kalorii: 98 kcal
Liczba porcji: 24 sztuki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 500 g mąki (przesiana; polecam mąkę orkiszową typ 630, o niskim indeksie glikemicznym; można wykorzystać też mąkę razową lub bezglutenową, albo mąkę pszenną wrocławską typu 500 lub luksusową typ 550)
  • 50 g drożdży (świeże)
  • szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i ½ szklanki jogurtu naturalnego; całość mleka można zastąpić 1½ szklanki maślanki lub mleka zsiadłego (kwaśnego; w wersji wegańskiej można wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe))
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko (opcjonalnie)
Dodatkowo
  • olej do smażenia
Do dekoracji
  • cukier puder

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Racuchy drożdżowe - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Racuchy drożdżowe - Jak zrobić
  1. Z mąki przesianej z solą formujemy w dużej misce kopiec, w środku tworzymy zagłębienie i rozkruszamy drożdże, zasypując je cukrem lub cukrem waniliowym.
  2. Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłego, podgrzanego mleka lub maślanki i odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia rozczynu.
  3. Dodajemy jajko, sól i pozostałe mleko (lub mleko i jogurt albo maślankę), mieszamy dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem wyposażonym w końcówki-świderki (można też wymieszać ciasto ręcznie, ale będzie się mocno lepić do dłoni), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce wolne od przeciągów na ok. 2 godziny, do wyrośnięcia.
  4. Na rozgrzanym oleju (ok. 5 mm wysokości), najlepiej na teflonowej albo ceramicznej patelni, smażymy racuchy na średnim ogniu z obu stron (zbyt niski ogień to szansa na większą ilość pochłoniętego przez ciasto tłuszczu; zbyt duży ogień może sprawić, że racuchy szybko usmażą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe).

    Nadmiar tłuszczu można odcisnąć, kładąc usmażone racuchy drożdżowe na papierowym ręczniku lub serwetce.

  5. Gotowe racuchy dekorujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem, można też podać je z cynamonem, polewą czekoladową czy świeżymi albo duszonymi owocami lub dżemem/konfiturą/owocami w syropie, a nawet z syropem klonowym.
Wartości odżywcze
Racuchy drożdżowe
Wielkość porcji (1 sztuka (o średnicy ok. 12 cm))
Liczba kalorii 98 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 8mg 3%
Sód 58mg 2%
Potas 57mg 2%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Cukry 1g
Białko 3g 6%
Witamina A 0.7%
Wapń 2.1%
Żelazo 5.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe

Są delikatne i puszyste. Nawet bez kolorowych dodatków smakują doskonale!

Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe

Z jakimi dodatkami najbardziej smakują Wam racuchy? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam wyszły te według mojego przepisu!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

22 komentarze
  1. Świetny, prosty przepis?
    Uwielbiam racuszki, na pewno zrobię je na dniach! Dziękuję, Dorotka, za przepis i pozdrawiam cieplutko ?
    Ps. Czy można dodać jabłka, np. renety?

    1. Może być, wyrosną. W razie czego można dać o 10 g więcej drożdży, bo żytnia mąka jest cięższa i w rezultacie daje trochę bardziej zbite, wilgotniejsze ciasto. Nie mam natomiast pewności co do smaku, dlatego próbę przeprowadziłabym na połowie porcji :).

  2. Ja zrobiłem podwójną ilość – z 1 kg mąki. Wyszło tyle, że najadłem się około dziesięcioma i zostało jeszcze ponad 40!

  3. Moje ciasto z dodatkiem jajka miało faktycznie lżejszą konsystencję i nawet wzbudziło mój niepokój, ale na patelni okazało się, że zamienia się w smaczne racuchy.:-) Przepis zaliczam do udanych.

    Mój sposób na wspólną kolację – racuchy smażę wcześniej, a następnie umieszczam je w żaroodpornym naczyniu w ciepłym piekarniku. Dzięki temu siadam ze wszystkimi do posiłku, a nie obsługuję towarzystwo, smażąc kolejne partie placków.

  4. Witam! Od dawna podglądam Twoje filmiki, jak mam wolne to staram się coś ugotować z Twoich przepisów…nie będe ukrywać, że mam zawsze przy pieczeniu problem jaką mąkę dodać…jak nie piszesz o jaką chodzi to dodajesz pszenna? sorry za głupie pytanie ,ale się ucze 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂

    1. Jak nie piszę jaką to znaczy, że chodzi o pszenną tortową typ 450. Nie ma głupich pytań, skoro chcesz się czegoś dowiedzieć – to się chwali :). Możesz też dodać mąkę pszenną wyższego typu, byle nie razową i nie krupczatkę, bo to już zupełnie inna konsystencja ciasta i ich zastosowanie nie jest tak uniwersalne.

  5. No spadłaś mi z nieba, jutro chcę robić racuchy a juz sto lat nie robiłam i miałam właśnie szukac przepisu:-))) super

  6. Uwielbiam racuchy i takie proste, szybkie przepisy. Koniecznie dzis musze je przygotowac :))) Dziekujemy serdecznie x x x

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)