Racuszki czy naleśniki to miła odmiana od codziennych kanapek, które przygotowuję na śniadanie w ciągu całego tygodnia. W sobotę lub niedzielę lubię zjeść rano coś innego, czasami słodkiego. Racuchy z dyni są puszyste i delikatnie słodkie. Intensywny, żółto-brązowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na talerzu. Polane syropem klonowym, ułożone warstwowo, jeden na drugim, aż proszą się o natychmiastowe zjedzenie.
Zobacz też: Najlepsze przepisy z dynią
Według mojego przepisu można przygotować racuchy z dyni bez mleka i drożdży, idealne dla alergików. W wersji ekspresowej, zamiast ubijania piany z białek, jeszcze przed dodaniem dyni, trzeba utrzeć całe jajka z cukrem i mąką, a do całości dosypać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej lub 4 łyżeczki proszku do pieczenia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg dyni
- 1 szklanka mąki (przesiana; pszenna, typ 500-550 lub uniwersalna mieszanka bezglutenowa)
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 4 łyżki cukru waniliowego domowego (polecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym lub syropem z agawy)
- 1 łyżka miodu
- 50 g masła (¼ kostki; miękkie; w wersji bez laktozy/nabiału zamiast masła można wykorzystać 50 ml oleju roślinnego o łagodnym smaku, np. kokosowego)
- olej do smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Racuchy z dyni bez nabiału - masło trzeba zastąpić tłuszczem roślinnym
Racuchy z dyni bezglutenowe - zamiast mąki pszennej wystarczy mąka uniwersalna bezglutenowa Przydatne poradniki:
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Mąka bezglutenowa - przepis
- Piana z białek - jak ubić
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Żółtka ucieram z masłem i cukrem waniliowym w blenderze.
- Dodaję dynię, znów miksuję.
- W osobnym naczyniu ubijam pianę z białek na sztywno.
- Do białek wsypuję mąkę, wlewam masę dyniową i miód. Delikatnie mieszam, łyżką, aby połączyć składniki i nie uszkodzić bąbelków powietrza w białkach.
- Patelnię smaruję oliwą i nakładam ciasto na racuchy, na grubość ok. 5 mm.
- Smażę na niewielkim ogniu z obu stron, na złotobrązowy kolor.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy racuchy dyniowe przypadną Wam do gustu. Czekam na Wasze komentarze z wrażeniami :). Jeśliście na śniadanie, czy na deser?
Syrop klonowy wiem że można kupić chyba tylko w markecie Piotr i Paweł:)
Dżem z dyni planuję zrobić w tym roku. A najbardziej lubię dynię pieczoną i oczywiście zupę z dyni :).
[..YouTube..] Dżem z dyni planuję zrobić w tym roku. A najbardziej lubię dynię pieczoną i oczywiście zupę z dyni :).
[..YouTube..] @wisienka2509 Dżem z dyni planuję zrobić w tym roku. A najbardziej lubię dynię pieczoną i oczywiście zupę z dyni :).
Chyba na dynie muszę poczekać. W zasadzie jedyne co znam z dynią w roli głównej to dżem mojej mamy
[..YouTube..] Chyba na dynie muszę poczekać. W zasadzie jedyne co znam z dynią w roli głównej to dżem mojej mamy
pychotka! 😉
[..YouTube..] pychotka! 😉
A czy dynia może być zamrożona? (i oczywiście rozmrożona przed rozpoczęciem pracy;))
Wydaje mi się, że tak. Tylko nie wiem czy wtedy soku za dużo nie puści. W razie czego można ją odcisnąć na sitku, a sok dodać np. do zupy.
Dziękuję:)
skąd wzięłaś syrop klonowy? 🙂 ja nie mogę go znaleźć od dobrych 8 lat a tęsknie za jego smakiem 😉
Znajoma mojej mamy przywiozła z zagranicy. Ale można go też dostać w większych marketach albo delikatesach w galeriach handlowych.
Wyglądaj bardzo apetycznie i zachęcająco do natychmiastowego zjedzenia. Pewnie też smakują wybornie.
Pozdrowienia
K.B.
Jestem na tak. 🙂
Ja w niedzielę wieczorem także smażyłem racuchy. 🙂 Co prawda tradycyjne drożdżowe ale także były pycha.
Pozdrawiam
Tomek
Fajny pomysl:)Ale chyba dopiero w przyszlym tygodniu zrobie,bo juz dzisiaj 3 razy w sklepie bylam i po dynie juz mi sie nie chce:D
Z kilograma dyni to strasznie dużo tych racuchów wychodzi chyba. Zacznę od połowy porcji.
Czy ja wiem czy tak dużo? Można ich sporo zjeść, bo są puszyste. Nie policzyłam, ile dokładnie było sztuk, ale może rzeczywiście lepiej zrobić z połówki i najwyżej potem dorobić resztę i dosmażyć, niż żeby miało zostać i się zmarnować.