Uwielbiam naszą rodzimą kuchnię polską za smak jabłek, których w naszym kraju można spotkać chyba ok. 20 rodzajów! Moimi ulubionymi są te twarde i słodkie, o żółto-czerwonej skórce lub niemal całkowicie bordowe, wyjątkowo soczyste. Z takich właśnie, w czasach dzieciństwa, jadałam racuchy z jabłkami. Babcia smażyła je nam na deser, gdy po całodziennym bieganiu po podwórku, może czasem przerwanym przez konieczność zjedzenia obiadu, wreszcie udało nas się doprosić o powrót do domu. Zobaczcie jak zrobić racuszki z jabłkami.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania
Piękne to były czasy, kiedy dzieci miały sporo ruchu! Życie na przedmieściach umożliwiało zabawy, które rozwijały wyobraźnię i kondycję fizyczną. To prawda, że niosły ze sobą sporo ryzyka, bo przecież nikt nas wtedy nie pilnował… Cieszę się jednak, że moje dzieciństwo nie odbyło się pod znakiem siedzenia w bloku lub na świetlicy.
Racuchy z jabłkami moja babcia smażyła z dość gęstego ciasta z mąki, wody i cukru oraz utartych na tarce o grubych oczkach owoców. Racuszki z jabłkami były tłuste, złociste i chrupiące, ale do klasyki gatunku brakowało im jednego, ważnego składnika: zsiadłego mleka. Tego było z kolei miałam pod dostatkiem u drugiej babci, na wsi, gdzie w wakacje rozgrywał się dla mnie festiwal ulubionych potraw. Piłam mleko prosto od krowy, jadłam najlepszy na świecie, domowy twaróg, pierogi, ciasto drożdżowe… Piłam koktaj z truskawek, do którego przygotowania najlepiej nadawało się zsiadłe mleko.
Racuchy na zsiadłym mleku
Żadna z moich babć nie wykorzystywała zsiadłego mleka do racuchów, więc czas nieco udoskonalić rodzinne receptury! Takie mleko, podobnie jak kefir czy jogurt naturalny, to bogactwo wapnia, białek i witamin z grupy B, A i D. Niech kolejne pokolenia pamiętają, że najlepsze były u cioci Doroty, która dbała o zdrowie dzieci i młodzieży, odsączając nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i najpiękniej na świecie dekorowała racuchy z jabłkami dodatkiem innych owoców, prażonych orzechów i jogurtu. A potem szykowała na talerzach, pięknie pachnącą cynamonem, ucztę dla oka i podniebienia.
Można zrobić je bez cukru, bo słodyczy nadadzą im jabłka oraz, opcjonalnie, banany. Najlepiej przygotować z mąki orkiszowej lub mąki razowej. Skoro w tym przepisie przymkniemy odrobinę oko na tłuszcz, trzeba koniecznie zadbać o jakość pozostałych składników. Dla „bezglutenowców” dobra wiadomość: z mojej mieszanki mąki bezglutenowej racuchy z jabłkami też się udadzą :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na racuchy
- 2,5 szklanki mąki (polecam mąkę orkiszową typ 630, można wykorzystać też mąkę razową lub bezglutenową, albo mąkę pszenną wrocławską typu 500 lub luksusową typ 550)
- 2 jajka
- 500 ml kwaśnego mleka (kwaśne mleko to mleko zsiadłe; można zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym w tej samej ilości lub kefirem lub maślanką - o połowę mniej, ponieważ są rzadsze)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
- 2-3 jabłka (duże, twarde, soczyste i słodkie; pokrojone na plasterki - mogą być ze skórką; jedno jabłko można zastąpić dużym, dojrzałym bananem, pokrojonym na plasterki lub rozduszonym widelcem - racuchy będą wtedy słodsze)
- 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Do dekoracji (do wyboru)
- migdały, orzechy, rodzynki, żurawina (migdały lub orzechy można uprażyć na suchej patelni)
- owoce (truskawki, maliny, borówki itp.)
- jogurt naturalny
- świeża mięta
- syrop z agawy
Dodatkowo
- tłuszcz do smażenia (ok. ½ szklanki; polecam gorąco olej słonecznikowy lub masło klarowane)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Racuchy z jabłkami bezglutenowe - przygotujemy, wykorzystując mąkę bezglutenową najlepszą i bezglutenowy proszek do pieczenia, jeśli nie korzystamy z sody oczyszczonej
- Racuchy z jabłkami bez jajek - na każde 1 jajko w zastępstwie przypada 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalana 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiona na kilka minut do spęcznienia.
- Racuchy z jabłkami wegańskie - mleko zsiadłe zastępujemy mlekiem kokosowym z puszki (dodajemy o połowę mniej - jest rzadsze), a jajka - siemieniem lnianym.
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Składniki na ciasto rozkłócamy w misce za pomocą widelca lub trzepaczki.
- Dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki.
- Na patelni rozgrzewamy dobrze olej (ustawienie do połowy mocy palnika; można smażyć na głębszym, ok. 1/2 cm, chociaż namawiam do zmniejszenia ilości tak, żeby na patelni była cienka warstwa - w ten sposób racuchy też się usmażą, a będą lżejsze i zdrowsze niż ciężka, tłusta klasyka) i kładziemy racuchy za pomocą łyżki (1 kopiasta łyżka ciasta z jabłkami na 1 racuch), od razu zmniejszając moc palnika, nawet do minimum (racuchy nie powinny się smażyć zbyt szybko, bo nie nadążymy z obracaniem, z kolei smażone zbyt wolno wchłoną za dużo tłuszczu).
- Obracamy racuchy, kiedy góra jest do połowy ścięta, a zanurzony w tłuszczu bok - zezłocony.
- Usmażone racuchy z jabłkami odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
- Dekorujemy ulubionymi dodatkami i serwujemy.
Wartości odżywcze
W środku, po przekrojeniu, widać kawałki owoców.
Piszcie jak Wam smakowały i z czym podaliście. Bardzo jestem ciekawa!