fbpx
Czytasz właśnie
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Uwielbiam naszą rodzimą kuchnię polską za smak jabłek, których w naszym kraju można spotkać chyba ok. 20 rodzajów! Moimi ulubionymi są te twarde i słodkie, o żółto-czerwonej skórce lub niemal całkowicie bordowe, wyjątkowo soczyste. Z takich właśnie, w czasach dzieciństwa, jadałam racuchy z jabłkami. Babcia smażyła je nam na deser, gdy po całodziennym bieganiu po podwórku, może czasem przerwanym przez konieczność zjedzenia obiadu, wreszcie udało nas się doprosić o powrót do domu. Zobaczcie jak zrobić racuszki z jabłkami.

Zobacz teżPrzepisy na najlepsze śniadania

Piękne to były czasy, kiedy dzieci miały sporo ruchu! Życie na przedmieściach umożliwiało zabawy, które rozwijały wyobraźnię i kondycję fizyczną. To prawda, że niosły ze sobą sporo ryzyka, bo przecież nikt nas wtedy nie pilnował… Cieszę się jednak, że moje dzieciństwo nie odbyło się pod znakiem siedzenia w bloku lub na świetlicy.

Racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku

Racuchy z jabłkami moja babcia smażyła z dość gęstego ciasta z mąki, wody i cukru oraz utartych na tarce o grubych oczkach owoców. Racuszki z jabłkami były tłuste, złociste i chrupiące, ale do klasyki gatunku brakowało im jednego, ważnego składnika: zsiadłego mleka. Tego było z kolei miałam pod dostatkiem u drugiej babci, na wsi, gdzie w wakacje rozgrywał się dla mnie festiwal ulubionych potraw. Piłam mleko prosto od krowy, jadłam najlepszy na świecie, domowy twaróg, pierogi, ciasto drożdżowe… Piłam koktaj z truskawek, do którego przygotowania najlepiej nadawało się zsiadłe mleko.

Racuchy na zsiadłym mleku

Żadna z moich babć nie wykorzystywała zsiadłego mleka do racuchów, więc czas nieco udoskonalić rodzinne receptury! Takie mleko, podobnie jak kefir czy jogurt naturalny, to bogactwo wapnia, białek i witamin z grupy B, A i D. Niech kolejne pokolenia pamiętają, że najlepsze były u cioci Doroty, która dbała o zdrowie dzieci i młodzieży, odsączając nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i najpiękniej na świecie dekorowała racuchy z jabłkami dodatkiem innych owoców, prażonych orzechów i jogurtu. A potem szykowała na talerzach, pięknie pachnącą cynamonem, ucztę dla oka i podniebienia.

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Można zrobić je bez cukru, bo słodyczy nadadzą im jabłka oraz, opcjonalnie, banany. Najlepiej przygotować z mąki orkiszowej lub mąki razowej. Skoro w tym przepisie przymkniemy odrobinę oko na tłuszcz, trzeba koniecznie zadbać o jakość pozostałych składników. Dla „bezglutenowców” dobra wiadomość: z mojej mieszanki mąki bezglutenowej racuchy z jabłkami też się udadzą :).

Zobacz też
Krem z kaszy manny

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Pyszne racuchy z jabłkami lub innymi owocami, do wyboru. Można zrobić z brzoskwiniami, gruszką, bananem… i zjeść doskonałe racuszki z jabłkiem na śniadanie.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy z jabłkami, racuszki z jabłkami
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 78kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto na racuchy

  • 2,5 szklanki mąki (polecam mąkę orkiszową typ 630, można wykorzystać też mąkę razową lub bezglutenową, albo mąkę pszenną wrocławską typu 500 lub luksusową typ 550)
  • 2 jajka
  • 500 ml kwaśnego mleka (kwaśne mleko to mleko zsiadłe; można zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym w tej samej ilości lub kefirem lub maślanką - o połowę mniej, ponieważ są rzadsze)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 2-3 jabłka (duże, twarde, soczyste i słodkie; pokrojone na plasterki - mogą być ze skórką; jedno jabłko można zastąpić dużym, dojrzałym bananem, pokrojonym na plasterki lub rozduszonym widelcem - racuchy będą wtedy słodsze)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Do dekoracji (do wyboru)

  • migdały, orzechy, rodzynki, żurawina (migdały lub orzechy można uprażyć na suchej patelni)
  • owoce (truskawki, maliny, borówki itp.)
  • jogurt naturalny
  • świeża mięta
  • syrop z agawy

Dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia (ok. ½ szklanki; polecam gorąco olej słonecznikowy lub masło klarowane)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zsiadłe mleko lub jogurt naturalny są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i białka, potrzebnych organizmowi do budowy mięśni i kości. Są szczególnie ważne w diecie dzieci, które rosną i potrzebują więcej energii, ale też dorosłych, np. w profilaktyce osteoporozy. Produkty mleczne to także źródło cennych witamin: B, A i D. Połączenie mleka lub jogurtu, mąki, jajek i owoców to dobrze skomponowany zestaw składników, który dostarczy do organizmu dawkę złożonych węglowodanów, białka i tłuszczu, a za sprawą mąki orkiszowej, uczucie sytości po zjedzeniu takich racuchów pozostanie na dłużej.
Przydatne poradniki:
  1. Racuchy z jabłkami bezglutenowe - przygotujemy, wykorzystując mąkę bezglutenową najlepszą i bezglutenowy proszek do pieczenia, jeśli nie korzystamy z sody oczyszczonej
  2. Racuchy z jabłkami bez jajek - na każde 1 jajko w zastępstwie przypada 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalana 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiona na kilka minut do spęcznienia.
  3. Racuchy z jabłkami wegańskie - mleko zsiadłe zastępujemy mlekiem kokosowym z puszki (dodajemy o połowę mniej - jest rzadsze), a jajka - siemieniem lnianym.
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Składniki na ciasto rozkłócamy w misce za pomocą widelca lub trzepaczki.
  • Dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki.
  • Na patelni rozgrzewamy dobrze olej (ustawienie do połowy mocy palnika; można smażyć na głębszym, ok. 1/2 cm, chociaż namawiam do zmniejszenia ilości tak, żeby na patelni była cienka warstwa - w ten sposób racuchy też się usmażą, a będą lżejsze i zdrowsze niż ciężka, tłusta klasyka) i kładziemy racuchy za pomocą łyżki (1 kopiasta łyżka ciasta z jabłkami na 1 racuch), od razu zmniejszając moc palnika, nawet do minimum (racuchy nie powinny się smażyć zbyt szybko, bo nie nadążymy z obracaniem, z kolei smażone zbyt wolno wchłoną za dużo tłuszczu).
  • Obracamy racuchy, kiedy góra jest do połowy ścięta, a zanurzony w tłuszczu bok - zezłocony.
  • Usmażone racuchy z jabłkami odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Dekorujemy ulubionymi dodatkami i serwujemy.

Wartości odżywcze

Serving: 1racuszek (o średnicy ok. 10 cm) | Kalorie: 78kcal (4%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 67mg (3%) | Potas: 62mg (2%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 60IU (1%) | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W środku, po przekrojeniu, widać kawałki owoców.

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Piszcie jak Wam smakowały i z czym podaliście. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom