fbpx
Czytasz właśnie
Racuchy z serem

Racuchy z serem

Racuchy z serem

Zrobiłam racuchy z serem, nareszcie! Od dłuższego czasu chodziły mi po głowie i ciągle brakowało albo sera, albo jajek, albo innych rzeczy do zjedzenia. Potem przyszła Wielkanoc, a wraz z nią cała masa niewykorzystanych jajek i kupionego w zbyt dużej ilości białego sera.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Racuchy z serem to jedne z klasycznych, przygotowywanych w polskich domach placuszków. Smaży się je na śniadanie lub podwieczorek, są bardzo pożywne i pyszne. Można podać je z ulubionym dżemem lub konfiturą, ale w najzdrowszej wersji warto pokusić się o dodatek świeżych owoców. Idealnie skomponują się z sezonowymi truskawkami, malinami czy jagodami. Świetnie będą smakować z podduszonymi na patelni jabłkami, a kiedy dosypiemy odrobinę cynamonu, dodamy trochę orzechów i rodzynek… Wyobraźcie sobie ten smak!

Zobacz też
Jajko sadzone

Racuchy z serem

Racuchy z serem

Puszyste i delikatne racuchy z serem przygotowane z ciasta na pianie z białek, smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, pyszne z dżemem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy serowe, racuchy z serem
Liczba porcji: 20 sztuk
Kalorie: 68kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g tłustego twarogu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru (czubate)
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól
  • olej do smażenia
  • plasterki jabłka (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Bita śmietana - jak ubić
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

Piana z białek

  • Białka oddzielamy od żółtek (wkładamy do idealnie suchego i czystego naczynia), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dosypujemy cukier, cukier waniliowy i znów ubijamy.

Jajka utarte z mąką

  • Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną ucieramy mikserem.

Masa serowa do racuchów

  • Stopniowo dodajemy ser, następnie mleko i cały czas ucieramy mikserem aż do uzyskania gęstej, serowej masy.

Ciasto na racuchy

  • Masę serową delikatnie mieszamy z pianą z białek za pomocą łyżki i mamy gotowe ciasto na racuchy.

Racuchy na patelni do naleśników

  • Na rozgrzaną patelnię patelnię nakładamy ciasto, tworząc niewielkie racuszki. Do środka każdego racucha (zanim ciasto się zetnie) możemy włożyć plasterek jabłka. Smażymy z obu stron na złocisto-brązowy kolor (obracamy za pomocą np. drewnianej łopatki). Do pierwszego smażenia możemy użyć odrobiny oleju (np. w sprayu) – potem w zasadzie już nie trzeba.
  • Podajemy z dżemem jabłkowym (lub innym, owocowym), możemy dodać polewę czekoladową i bitą śmietanę.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (ok. 10 cm średnicy) | Kalorie: 68kcal (3%) | Węglowodany: 6g (2%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Cholesterol: 37mg (12%) | Sód: 109mg (5%) | Potas: 68mg (2%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 90IU (2%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 34mg (3%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jakie wybierzecie do nich dodatki. Może wykorzystacie bitą śmietanę lub polewę z czekolady? Dajcie znać w komentarzach!

5 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom