Ratatouille

Ratatouille – prostota i znakomity smak. Wywodzący się z kuchni francuskiej starter, dodatek do mięsa lub… pyszny, bezmięsny obiad albo kolacja. We Francji podaje się je ze świeżą, ciepłą i chrupiącą bagietką i pasującym do warzyw, delikatnym, lekkim winem.

Przepisów na ratatouille jest równie wiele co na polski bigos. Potrawa nie składa się ze zbyt dużej liczby składników: potrzeba do niej cebuli, cukinii, bakłażana, pomidora i papryki, a dodatkowo, dla nadania jej charakteru, odrobiny czosnku i, obowiązkowo, ziół prowansalskich, które nadadzą jej cudownego smaku. Najlepiej wykorzystać do gotowania zioła suszone, które nie zgorzknieją w trakcie obróbki termicznej.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni francuskiej

Duszę pod przykryciem warzywa i przypominam sobie scenę jednej z moich ulubionych bajek, „Ratatuj”, w której krytyk kulinarny próbuje ugotowanego przez szczura ratatouille i, za sprawą wspomnień przywołanych przez jego smak, przenosi się na chwilę do czasów swojego dzieciństwa. Jest mnóstwo takich potraw, które przenoszą nasze myśli do przeszłości. Są zapachy, które będziemy zawsze pamiętać. Są kolory, które zawsze będą cieszyć nasze oczy. Podróże, które będziemy wspominać do końca świata. Nawet, jeśli są to jedynie, a może aż, podróże kulinarne.

Ratatouille

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania20 min
Całkowity czas35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Ratatouille czyli ratatuja, danie kuchni francuskiej czyli obiad lub kolacja z warzyw, bez mięsa. Pyszne warzywa duszone na oliwie, z dodatkiem ziół i przypraw.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 bakłażan (średni; pokrojony w półksiężyce o grubości ok. 5 mm)
  • 2 pomidory (dojrzałe; w ostateczności można zastąpić je dobrymi pomidorami z puszki; pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 3 Ząbki czosnku (drobno pokrojony albo przeciśnięty przez praskę)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 1 cukinia (średnia; pokrojona na plasterki o grubości ok. 5 mm)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Ratatouille - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Ratatouille smakuje wybornie podane z ciepłą, francuską bagietką.

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę

Ratatouille - Jak zrobić

Krok 1
Cebulę i czosnek szklimy na oliwie z oliwek (2 łyżki) na dużej, teflonowej patelni.
Krok 2
Dokładamy cukinię i bakłażana, mieszamy, żeby dokładnie pokryły się oliwą, przykrywamy i dusimy przez ok. 5 minut.
Krok 3
Dodajemy pomidory i paprykę, mieszamy i smażymy bez przykrycia jeszcze przez 4-5 minut.
Krok 4
Na koniec posypujemy po wierzchu warzywa ziołami, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy całość. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i serwujemy.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Ratatouille
Ratatouille

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

19 komentarzy
  1. Dorota, ratatuj pierwsza klasa! „Wspomnienie minionych wakacji” również – moja Pani pieje z zachwytu. Coś czuję, że częściej będę zaglądał na Twojego bloga 😉

  2. Ładnie Ci w tym makijażu, w kolorze bluzki zresztą też:) A danie brzmi smakowicie, chętnie wypróbuję.

  3. też mi brakuje czegoś treściwszego a ziemniaki to też przecież warzywa i moim zdaniem pasują doskonale i jeśli już robić to moim zdaniem bez ziemniaka się nie obędzie ! 😉

  4. Będą pasować. Chyba najlepiej, kiedy ugotujesz je osobno, a potem, już zimne, pokroisz w plastry i dodasz na samym końcu, na kilka minut przed zdjęciem potrawy z ognia, żeby się zagrzały od pozostałych, gorących warzyw. Niby w oryginale ziemniaków nie ma, ale eksperymentować nikt nie zabrania :D.

  5. Dzięki piękne :). Nie byłam przekonana co do tego koloru, ale już kilka osób chwaliło tę bluzkę, więc chyba coś w niej jest :).

  6. Pracowałem we Francuskiej restauracji w Londynie i to była moja ulubiona potrawa. Smaczna dosłownie ze wszystkim: ryż, kasza, frytki, na świeżej (jeszcze ciepłej) bagietce… Pamiętam, że kucharz kroił coś podobnego do ogórka a wydaje mi się, że to nic z podanego w tutejszym przepisie. Niemniej chętnie skorzystam.

  7. A czy w oryginale nie jest być tak, że plasterki ułożone są jeden przy drugim, na sosie pomidorowym i całość zapiekana w piekarniku? to mieszanie wszystkiego razem w taki gulasz jakoś mi nie pasuje 😉 ale może się mylę

    1. Wersja, którą masz na myśli, nazywa się confit byaldi. Domowe ratatouille francuskie, z tego co mi opowiadała mieszkająca we Francji koleżanka, bywa nawet jeszcze bardziej pociapane.

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)