fbpx
Czytasz właśnie
Risotto z bobem

Risotto z bobem

Risotto z bobem

Jedno z dań, do którego warto wracać w sezonie na bób: risotto z bobem, choć klasyczny ryż można zastąpić białą kaszą gryczaną niepaloną lub jęczmienną kaszą pęczak, tworząc polską wersję tej pysznej potrawy o włoskich korzeniach. Pożywne i smaczne, a po zjedzeniu standardowej porcji uczucie sytości utrzyma się przez długi czas. Idealne na letnie wieczory, w towarzystwie lampki białego wina, bezmięsne danie.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej

Można przygotować je w wersji mięsnej, jako bazę wykorzystując bulion drobiowy. Można dorzucić szynkę parmeńską, jeśli nie chcecie, żeby na Waszym stole gościło risotto z bobem wegetariańskie. Polecam jednak odłożyć mięsne dodatki na inną okazję, bo to bób i ryż grają tu główną rolę, a białko roślinne jest niezbędne w codziennej diecie i dobrze, chcąc jeść zdrowiej, nauczyć się, że bogata w „strączki” dieta roślinna powinna stanowić co najmniej połowę tygodniowego jadłospisu.

Zobacz też
Sałatka z selera z marynowanymi grzybkami

Risotto z bobem na ostro czy łagodne?

Choć polecam risotto z bobem z dodatkiem parmezanu, zdarza mi się zastąpić go cheddarem. Możecie poeksperymentować, zastępując miętę bazylią lub kolendrą, dorzucić odrobinę koperku, który świetnie łączy się ze smakiem bobu. A może zrobicie obiad w wersji nieco ostrzejszej i dołożycie papryczkę chili? Dajcie mi znać, na jaki zestaw składników się zdecydowaliście :).

Risotto z bobem

Risotto z bobem

Risotto z bobem na białym winie, z dodatkiem cebuli, czosnku, mięty oraz czerwonej papryki. Najlepszy przepis na risotto z bobem wegetariańskie, posypane parmezanem.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 685kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli lub maratelli (krótkoziarnisty, pękaty ryż)
  • 500 g bobu (ugotowany al dente (lekko twardy, obrany))
  • 1 cebula lub szalotka (drobno posiekana)
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 pęczek gałązek mięty (drobno posiekana)
  • 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować bób
  3. Jak ugotować risotto
Przydatny sprzęt:

Jak zrobić

  • Na kilku łyżkach oliwy szklę cebulę. Pod koniec dodaję czosnek.
  • Dosypuję ryż i tostuję na niedużym ogniu, w razie potrzeby dolewając dodatkową oliwę. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  • Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
  • Do ostatniej partii wywaru dodanego do risotto dołączam połowę bobu, mięty oraz całą paprykę.
  • Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję dodatkową oliwę (w razie potrzeby) i połowę parmezanu, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 400g | Kalorie: 685kcal (34%) | Węglowodany: 114g (38%) | Białko: 26g (52%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 16mg (5%) | Sód: 578mg (25%) | Potas: 727mg (21%) | Błonnik: 9g (38%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 160IU (3%) | Witamina C: 1.5mg (2%) | Wapń: 209mg (21%) | Żelazo: 6.9mg (38%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Risotto z bobem
Risotto z bobem
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom