Risotto z bobem

5/5 (2)

Jedno z dań, do którego warto wracać w sezonie na bób: risotto z bobem, choć klasyczny ryż można zastąpić białą kaszą gryczaną niepaloną lub jęczmienną kaszą pęczak, tworząc polską wersję tej pysznej potrawy o włoskich korzeniach. Pożywne i smaczne, a po zjedzeniu standardowej porcji uczucie sytości utrzyma się przez długi czas. Idealne na letnie wieczory, w towarzystwie lampki białego wina, bezmięsne danie.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej

Można przygotować je w wersji mięsnej, jako bazę wykorzystując bulion drobiowy. Można dorzucić szynkę parmeńską, jeśli nie chcecie, żeby na Waszym stole gościło risotto z bobem wegetariańskie. Polecam jednak odłożyć mięsne dodatki na inną okazję, bo to bób i ryż grają tu główną rolę, a białko roślinne jest niezbędne w codziennej diecie i dobrze, chcąc jeść zdrowiej, nauczyć się, że bogata w „strączki” dieta roślinna powinna stanowić co najmniej połowę tygodniowego jadłospisu.

Choć polecam risotto z bobem z dodatkiem parmezanu, zdarza mi się zastąpić go cheddarem. Możecie poeksperymentować, zastępując miętę bazylią lub kolendrą, dorzucić odrobinę koperku, który świetnie łączy się ze smakiem bobu. A może zrobicie obiad w wersji nieco ostrzejszej i dołożycie papryczkę chili? Dajcie mi znać, na jaki zestaw składników się zdecydowaliście :).

Risotto z bobem

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania30 min
Całkowity czas40 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Risotto z bobem na białym winie, z dodatkiem cebuli, czosnku, mięty oraz czerwonej papryki. Najlepszy przepis na risotto z bobem wegetariańskie, posypane parmezanem.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 Szklanki ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli lub maratelli (krótkoziarnisty, pękaty ryż)
  • 500 g bobu (ugotowany al dente (lekko twardy), obrany)
  • 1 cebula lub szalotka (drobno posiekana)
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę)
  • 2 Ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 Szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 Pęczek gałązek mięty (drobno posiekana)
  • 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Risotto z bobem - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować bób
  3. Jak ugotować risotto

Przydatny sprzęt:

Risotto z bobem - Jak zrobić

Krok 1
Na kilku łyżkach oliwy szklę cebulę. Pod koniec dodaję czosnek.
Krok 2
Dosypuję ryż i tostuję na niedużym ogniu, w razie potrzeby dolewając dodatkową oliwę. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
Krok 3
Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
Krok 4
Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
Krok 5
Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
Krok 6
Do ostatniej partii wywaru dodanego do risotto dołączam połowę bobu, mięty oraz całą paprykę.
Krok 7
Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję dodatkową oliwę (w razie potrzeby) i połowę parmezanu, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Risotto z bobem
Risotto z bobem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)