Risotto ze szparagami

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Bardzo lubię włoskie risotto za jego prostotę, dobry smak i dużą dawkę energii. W sezonie na szparagi przygotowuję risotto ze szparagami, podobne do risotto z karczochami i innymi zestawami warzyw wypróbowanymi w mojej kuchni. Schemat przygotowania jest zawsze ten sam, po prostu wybieram dostępne aktualnie, sezonowe warzywa, zawsze dodaję cebulę i parmezan oraz białe wino. Dziś moje risotto ze szparagami wzbogaca odrobina warzyw – drobno pokrojonych, suszonych, na których ugotowałam wywar i których celowo nie odcedzałam na sicie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Szparagi to wdzięczny i wyjątkowo smaczny składnik. Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko. W połączeniu z ryżem tworzą pożywny i smaczny, łatwy do przygotowania obiad o wyjątkowym zapachu, bo chociaż składników jest tu tylko kilka, danie, za sprawą dodatku białego wina, nabiera odrobiny luksusu. Jak w każdym prostym przepisie, również tutaj liczy się jakość składników, koniecznie najwyższa. Risotto ze szparagami musi być przygotowane z dobrego ryżu, który po ugotowaniu nie rozpadnie się na papkę, a każde ziarno będzie mieć odczuwalną, delikatną twardość. Wybierzcie szparagi młode, które nie nadadzą potrawie gorzkiego smaku. Postawcie na smaczny ser, a wywar przygotujcie samodzielnie, w najprostszej wersji wykorzystując suszone warzywa i zioła, bez sztucznych barwników i dodatków.

Risotto ze szparagami

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania40 min
Całkowity czas45 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Łatwe, smaczne i niedrogie risotto ze szparagami czyli codzienny obiad lub kolacja ze szczyptą luksusu w postaci białego wina, którym pięknie pachnie cała potrawa. To risotto ze szparagami ugotowane na wywarze warzywnym, wołowym lub drobiowym, bez dodatku mięsa.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½-¾ kg szparagów (oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości kilku cm)
  • 2 Szklanki ryżu arborio
  • 1 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • 1 Lampka białego wina (wytrawne)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 4 łyżki parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Risotto ze szparagami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Risotto podaję gorące, od razu po ugotowaniu. Nie wolno go rozgotować (ryż będzie się gotować jeszcze kilka minut po zdjęciu z ognia  - warto wtedy odstawić go, przykryć patelnię pokrywką i zostawić na kilka minut z 1 łyżką masła ułożoną na środku potrawy), powinien mieć konsystencję tzw. lawy lub fali, czyli rozlewać się delikatnie po talerzu.

Przydatne poradniki:

Jak pokroić cebulę

Risotto ze szparagami - Jak zrobić

Krok 1
Cebulkę szklę na patelni na oliwie, na małym ogniu.
Krok 2
Dodaję szparagi i duszę na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
Krok 3
Do warzyw dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
Krok 4
Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
Krok 5
Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
Krok 6
Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
Krok 7
Pod koniec gotowania dodaję utarty parmezan i doprawiam.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

 

Risotto z zielonymi szparagami
Risotto z zielonymi szparagami

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

22 komentarze
  1. [..YouTube..] Wazne,zeby risotto,mialo wiecej miejsca,wiec polecam wyzszy garnek do niego…:)ryz musi byc lekko podpieczony,zalany winem,ktore MUSI WYPAROWAC…,a pozniej juz rosol…..:)
    To tak z ziemi wloskiej..:)P:)

  2. Wazne,zeby risotto,mialo wiecej miejsca,wiec polecam wyzszy garnek do niego…:)ryz musi byc lekko podpieczony,zalany winem,ktore MUSI WYPAROWAC…,a pozniej juz rosol…..:)
    To tak z ziemi wloskiej..:)P:)

  3. [..YouTube..] @reginadellacasa W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.

  4. [..YouTube..] W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.

  5. W garnku mam zwyczaj przypalać, więc wybieram patelnię z grubym dnem – miejsca jakoś starcza :). A czy „musi wyparować” to nie to samo co „całkowicie się wchłonie”? Ryż przezroczysty to też taki, co się już podpiekł :). I oczywiście zazdroszczę mieszkania w ziemi włoskiej :D.

  6. Jutro pierwszy raz w życiu będę przyrządzać risotto a drugi raz szparagi…przejrzałam mnóstwo przepisów i ten wydaje mi się najbardziej przystępny jak na pierwszy raz 😉 Mam nadzieję, że niczego nie zepsuję i wyjdzie mi taki smakowity jak Twój 🙂
    Pozdrawiam

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)