fbpx
Czytasz właśnie
Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

Czy to w sezonie, czy wykorzystując mrożony szpinak, lubię od czasu do czasu sięgnąć po przepis na risotto ze szpinakiem. W najprostszej wersji wystarczy do niego zaledwie kilka składników, ale nie potrafię sobie odmówić dodania dobrego, pleśniowego sera, np. blue lazur albo gorgonzola oraz białego wina wytrawnego, które nadaje tej potrawie charakteru i jeszcze lepszego smaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej

W najprostszej wersji wystarczy ryż, trochę szpinaku, wywar z suszonych warzyw i masła oraz soli oraz cebula. Te kilka składników warto jednak wzbogacić o inne dodatki i oprócz białego wina zadbać o to, żeby szpinak mógł przegryźć się z serem, a nawet czosnkiem, który do potrawy trzeba będzie dodać tuż po zeszkleniu cebuli, a jeszcze przed wrzuceniem ryżu na patelnię. Warto też pokusić się o dodanie do risotto ze szpinakiem czegoś ostrego, np. drobno pokrojonego chili lub, pozostając w klimacie czerwonych dodatków, suszone pomidory w zalewie z oliwy.

Zobacz też
Kotlety z ciecierzycy

Proste receptury to zawsze dobry smak i duże pole do eksperymentów. Ciekawa jestem z czym przygotujecie swoje risotto szpinakowe – podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach :).

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem czyli smaczny obiad bez mięsa. Najlepsze risotto ze szpinakiem i serem gorgonzola, z dodatkiem cebuli i czosnku, pięknie, intensywnie pachnące i pożywne.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto ze szpinakiem
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 500 g szpinaku (szybko sparzony, odciśnięty, pokrojony w paski o szerokości ok. 1 cm)
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • ½ l wywaru (warzywny lub drobiowy)
  • 100 g sera gorgonzola
  • oliwa
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • biały pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na niewielkim ogniu, pod przykryciem, szklę cebulę na oliwie z oliwek.
  • Dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.
  • Do ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
  • Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
  • Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy.
  • Do ugotowanego ryżu dodaję szpinak i duszę kilka minut aż do jego zmiękczenia.
  • Dodaję do całości rozkruszony ser, dokładnie mieszam i trzymam na średnim ogniu, aż do jego rozpuszczenia.
  • Na koniec dokładam masło, wyłączam ogień, przykrywam patelnię i czekam, aż tłuszcz się rozpuści.
  • Serwuję gorące, doprawione pieprzem risotto ze szpinakiem.
  • Risotto powinno mieć konsystencję „fali”, inaczej nazywaną konsystencją „lawy”, czyli delikatnie rozlewać się na talerzu. Jeśli po ugotowaniu czy odgrzewaniu będzie zbyt gęste, można rozprowadzić je niewielką ilością dodatkowego wywaru, którego warto mieć zawsze ugotowane odrobinę więcej.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem
5 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom