fbpx
Czytasz właśnie
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Spotkania w gronie rodzinnym, kiedy wszyscy odwiedzamy babcię, nie mogą się odbyć bez jej popisowego wypieku. I choć na stole gości wtedy zwykle wiele słodkości, zwłaszcza że często każdy z nas przywozi coś ze sobą, do wypijanej wspólnie kawy najlepiej pasują babcine rogaliki drożdżowe. Od lat babcia przygotowuje je „na oko”, zagniatając drożdżowe ciasto, które powoli wyrasta w lodówce, w chłodzie. To ulubiony wypiek mojego taty i wujka Franka, którzy pieszczotliwie nazywają je „zięciówkami”.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze domowe wypieki

Rogaliki drożdżowe można zawijać „na prosto” lub nadawać im kształt półksiężyców. Ciasto drożdżowe, z którego są przygotowane, jest dość gęste i twarde, dlatego jego zagniatanie wymaga trochę siły i czasu. Bardzo ważne jest też nadzienie rogalików: nie można dodawać do nich dżemów, marmolad czy powideł zawierających środki żelujące, które mogą z nich wypłynąć podczas pieczenia. Najlepiej rogaliki upieką się z domową, gęstą marmoladą. Taką babcinej produkcji.

Rogaliki

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe mojej babci, z ciasta wyrastającego powoli w lodówce, delikatne i kruche. Najlepsze rogaliki drożdżowe z marmoladą i cukrem.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 2 godziny 30 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 2 godziny 50 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: rogaliki drożdżowe
Liczba porcji: 60 sztuk
Kalorie: 100kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • ½ kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 g masła

Dodatkowo

  • 300 g marmolady
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • cukier

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam do dużej miski i wbijam 1 jajko, dosypuję szczyptę soli i dodaję śmietanę.
  • Mleko podgrzewam (ma być ciepłe, nie gorące) i kruszę do niego drożdże.
  • Dodaję cukier i rozcieram całość, odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia.
  • 200 g masła topię i razem z pozostałymi, nieroztopionymi 50 g, dodaję do miski z mąką.
  • Wlewam do miski wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dosypuję cukier waniliowy i przez ok. 15 minut wyrabiam gęste i nieco twarde ciasto.
  • Zagniecione ciasto wstawiam pod przykryciem do lodówki, do powolnego wyrastania, na 2 godziny.
  • Po wyrośnięciu ciasto znów wyrabiam przez ok. 15 minut, następnie rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby dodatkową mąką.
  • Z ciasta wycinam nożem kwadraty o boku ok. 10 cm i do każdego nakładam po 1 łyżeczce marmolady.
  • Z kwadratów ciasta zawijam rogaliki, nadając im kształt prosty lub półksiężyców.
  • Wierzch każdego rogalika mocze w jajku rozkłóconym z mlekiem, następnie maczam w cukrze.
  • Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub grubo posmarowanej masłem.
  • Wstawiam rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 15-20 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 100kcal (5%) | Carbohydrates: 14g (5%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 19mg (6%) | Sód: 37mg (2%) | Potas: 26mg (1%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 130IU (3%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 8mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Rogaliki
Rogaliki
27 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom