Tradycyjną, domową wędliną podawaną na Wielkanoc w moim rodzinnym domu jest rolada z boczku. Moja mama przygotowuje ją 1-2 dni wcześniej, a rozchodzący się po całym domu, intensywny zapach przypomina wszystkim, że lada chwila zaczną się Święta.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na domowe wędliny
Boczek na roladę warto zamówić w sklepie z kilkudniowym wyprzedzeniem, zwłaszcza że potrzebny jest go jeden płat, o szerokości ok. 3 cm i wadze ok. 1 kg, a sklepy mięsne z reguły zaopatrują się w świeży boczek w płatach w niewielkich ilościach.
Rolada z boczku jest bardzo łatwą do zrobienia, domową wędliną i daje możliwość eksperymentowania z zawijanymi do środka dodatkami. Polecam kapary i kolorowy pieprz, można też spróbować dodać np. sparzone i obrane ze skórki migdały lub orzechy. To będzie doskonała wędlina z boczku!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 płat surowego boczku (grubość ok. 3 cm, waga ok. 1 kg)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- papryka w proszku
- estragon
- kolorowy pieprz ziarnisty
- sól
- 1 słoiczek kaparów (opcjonalnie; mały, ok. 100 g)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Boczek nacieramy z obydwu stron czosnkiem i posypujemy przyprawami. Jeśli chcemy dodać kapary, możemy ułożyć je na brzegu, od którego rozpoczniemy zawijanie.
- Zawijamy boczek w rulon starając się zwijać jak najciaśniej. Obwiązujemy dookoła sznurkiem (sznurek powinien układać się na roladzie w kształty litery "X".
- Wkładamy do rękawa foliowego, zawiązujemy brzegi.
- Pieczemy roladę przez około 1 godzinę w temperaturze 120-150 stopni C (jeśli piekarnik ma termoobieg, powinno wystarczyć 120 stopni) aż do zrumienienia.
- Po upieczeniu wyjmujemy z rękawa i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Wartości odżywcze
Ważne, żeby nie mieszać ze sobą zbyt wielu przypraw, bo sam boczek jest aromatycznym mięsem o intensywnym smaku. Wystarczy odrobina soli oraz suszone zioła, pasujące do pieczonych mięs: majeranek, cząber lub estragon podkreślą idealnie smak rolady. Ziarnisty pieprz lub kawałki orzechów czy migdałów wzbogacą konsystencję wędliny i uatrakcyjnią wygląd pokrojonego na cieniutkie plasterki mięsa. Boczek pieczony czyli wędlina z boczku gotowa!
Prawda, że pięknie wygląda po pokrojeniu? Boczek był chudy, więc mało w niej tłuszczu, za to dużo mięsa.
Jak udała się Wasza rolada z boczkiem? Ciekawa jestem, czy pieczony boczek będzie gościć na Waszych stołach częściej, niż tylko na święta. Dajcie znać w komentarzach :).
Dorotko, a czy ten boczek moze byc wedzony? w placie ale juz uwedzony i wtedy go upiec? Pozdrawiam!!!
Wydaje mi się, że może nie utrzymać kształtu i jeśli się zdecydujesz, to na pewno wtedy będzie trzeba skrócić czas pieczenia. Ale nigdy z wędzonym nie próbowałam, więc nie mam 100% pewności.
Bardzo chudy ten Twoj boczek…!:),gdzie ja takie kupie….???tutaj swinie sa upasione ,jak bydlaki..heheheh…
Swietny przepis…dziekuje..:)
[..YouTube..] Bardzo chudy ten Twoj boczek…!:),gdzie ja takie kupie….???tutaj swinie sa upasione ,jak bydlaki..heheheh…
Swietny przepis…dziekuje..:)
Kazimiera Bulbiak kupowała na targu 🙂
Kochanieńka, a gdzie żeś taki chudy boczek kupiła?
Czyli dobrze się wstrzeliłam 😀
Serdecznie dziękuję za ” Tradycyjną, domową wędliną podawaną na Wielkanoc w moim rodzinnym domu jest rolada z boczku…” – tak się składa,że u mnie też … Właśnie wyjęłam ją z piekarnika. W tym roku z mieszanką ziół, bez kaparów i bez pieprzu…
Pozdrawiam rozchodzącym się po całym domu boczkowym, pasztetowym i szynkowo-pieczeniowym zapachem ( zgodnie z rodzinną tradycją Wielki Czwartek jest u nas dniem pieczenia mięs)….
I jak ja lubię tą kuchenną przedświąteczną krzątaninę – Elżbieta