Bardzo lubię roszponkę i kupuję spory zapas za każdym razem, gdy jest sprzedawana na pobliskim targowisku. Spory, czyli dwa opakowania, bo niestety listki są tak delikatne, że z łatwością tracą swoją kruchość i szybko więdną. Roszponka z winogronami to prosta i szybka sałatka – do podania na kolację lub jako dodatek obiadowy do głównego dania – takiego o łagodnym, neutralnym smaku.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g roszponki (1 opakowanie; dokładnie, ale delikatnie umyta i osuszona)
- 100 g winogron (pokrojone na połówki, wypestkowane)
- ½ małego słoiczka kaparów
- 3 łyżki listków mięty (drobno posiekane)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine (można zastąpić olejem lnianym)
- 3 łyżki ziaren słonecznika (uprażone na suchej patelni)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystko delikatnie mieszam w salaterce i podaję.
Można ją zapakować do pudełka i zabrać do pracy. Jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna!
Musi być pyszna. Ja polecam sałatkę na słodko z pekinki
Składniki:
Sałatka:
1 główka sałaty lodowej
5 plasterków ananasa (z puszki)
10 dag winogron (np. fioletowych)
10 dag zielonego ogórka
5 dag czerwonej cebuli
125 g mozzarelli (1 kulka)
3 łyżki soku z ananasa (z puszki)
1 łyżka oleju z pestek winogron
kilka kropli octu jabłkowego
oregano
kolorowych pieprz
Do dekoracji:
1 łyżka sezamu
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Winogrona opłukać, pokroić w ćwiartki i wypestkować. Zielonego ogórka opłukać i pokroić w kostkę (w skórce). Czerwoną cebulę obrać i razem z mozzarellą pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć sałatę lodową, ananasa, winogrona, zielonego ogórka, czerwoną cebulę i mozzarellę. Dodać sok z ananasa,syrop żurawinowy paoli, olej z pestek winogron, kilka kropli octu jabłkowego, szczyptę oregano oraz kolorowego pieprzu.
Wszytko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanej miski, posypać sezamem i włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem na stół sałatkę udekorować natką pietruszki.