fbpx
Czytasz właśnie
Roszponka z winogronami

Roszponka z winogronami

Roszponka z winogronami

Bardzo lubię roszponkę i kupuję spory zapas za każdym razem, gdy jest sprzedawana na pobliskim targowisku. Spory, czyli dwa opakowania, bo niestety listki są tak delikatne, że z łatwością tracą swoją kruchość i szybko więdną. Roszponka z winogronami to prosta i szybka sałatka – do podania na kolację lub jako dodatek obiadowy do głównego dania – takiego o łagodnym, neutralnym smaku.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Roszponka z winogronami

Roszponka z winogronami

Roszponka z winogronami, kaparami, miętą i słonecznikiem czyli bardzo prosta i smaczna sałatka z winogron z roszponką.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: roszponka z winogronami
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g roszponki (1 opakowanie; dokładnie, ale delikatnie umyta i osuszona)
  • 100 g winogron (pokrojone na połówki, wypestkowane)
  • ½ małego słoiczka kaparów
  • 3 łyżki listków mięty (drobno posiekane)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine (można zastąpić olejem lnianym)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (uprażone na suchej patelni)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystko delikatnie mieszam w salaterce i podaję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można ją zapakować do pudełka i zabrać do pracy. Jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna!

Zobacz komentarze (1)
  • Musi być pyszna. Ja polecam sałatkę na słodko z pekinki
    Składniki:
    Sałatka:
    1 główka sałaty lodowej
    5 plasterków ananasa (z puszki)
    10 dag winogron (np. fioletowych)
    10 dag zielonego ogórka
    5 dag czerwonej cebuli
    125 g mozzarelli (1 kulka)
    3 łyżki soku z ananasa (z puszki)
    1 łyżka oleju z pestek winogron
    kilka kropli octu jabłkowego
    oregano
    kolorowych pieprz
    Do dekoracji:
    1 łyżka sezamu
    natka pietruszki
    Sposób wykonania:
    Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Winogrona opłukać, pokroić w ćwiartki i wypestkować. Zielonego ogórka opłukać i pokroić w kostkę (w skórce). Czerwoną cebulę obrać i razem z mozzarellą pokroić w kostkę.

    Do miski przełożyć sałatę lodową, ananasa, winogrona, zielonego ogórka, czerwoną cebulę i mozzarellę. Dodać sok z ananasa,syrop żurawinowy paoli, olej z pestek winogron, kilka kropli octu jabłkowego, szczyptę oregano oraz kolorowego pieprzu.

    Wszytko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanej miski, posypać sezamem i włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem na stół sałatkę udekorować natką pietruszki.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom