Miłą i smaczną oraz elegancką alternatywą dla klasycznej ryby panierowanej jest ryba z migdałami, którą przygotowuje się w równie szybki i prosty sposób, a panierka z migdałów, czy to w formie płatków, słupków, czy po prostu z mąki migdałowej, idealnie komponuje się ze smakiem pstrąga, dorsza, dorady, karguleny, a nawet łososia.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Najszybciej można przygotować wersję smażoną, ale panierowaną w migdałach rybę można też włożyć do piekarnika, ustawiając ją w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, żeby obie strony miały dostęp do gorącego powietrza, a całość nie przewróciła się w trakcie pieczenia.
Bardzo lubię dania z ryb. Można każdą przygotować praktycznie w ten sam, najprostszy sposób, a każdorazową różnicę w smaku można osiągnąć, wybierając różne gatunki ryb, których sporo jest nie tylko w sklepach rybnych, ale również w hipermarketach. Zastępując zwykłą panierkę migdałami również w prosty sposób można urozmaicić i jak miło odmienić klasyczny posiłek, czyniąc go w dodatku zdrowszym, bo bogatym w dobroczynny błonnik. W ten sam sposób rybę można panierować w siekanych grubo orzechach lub płatkach czy wiórkach kokosowych, smażąc na oleju kokosowym.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 cała ryba (dorsz, pstrąg, kargulena, dorada lub inna, o łagodnym smaku)
- 50 g migdałów (w płatkach, słupkach lub zmielone, wcześniej blanszowane)
- 2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
- 1 jajko (małe; rozkłócone)
- 2-4 plastry cytryny
- 2-4 łyżki masła klarowanego
- sól, biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak sprawdzić świeżość ryby
- Jak zrobić masło klarowane
Jak zrobić
- Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem.
- Obtaczamy rybę w mące, namaczamy w rozkłóconym jajku, a potem w migdałach.
- Na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, smażymy rybę z obu stron na patelni o nieprzywierającej powłoce.
- Podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz surówką.
Gdzie można dostać książkę?
Książka jest sprzedawana wyłącznie w moim sklepie internetowym, z darmową dostawą :).
Jak to mawiają: lepiej późno niż wcale ;). Witaj i rozgość się :D.
czemu dopiero teraz znalazłem ten kanał ?
Ryba w migdałach to rarytas 🙂
Niebieskie migdaly + ryba? Ciekawe polaczenie 🙂
a to dlatego tak leje!
ps, sezam 😉
Dorotka,ale chyba nie lubisz się brudzić w kuchni…za długie rękawki …i te paluszki….nie bój się!
Normalnie, jak rybę w panierce. Nożem i widelcem :).
a jak to jeść?