fbpx
Czytasz właśnie
Ryba z migdałami

Ryba z migdałami

Ryba w migdałach

Miłą i smaczną oraz elegancką alternatywą dla klasycznej ryby panierowanej jest ryba z migdałami, którą przygotowuje się w równie szybki i prosty sposób, a panierka z migdałów, czy to w formie płatków, słupków, czy po prostu z mąki migdałowej, idealnie komponuje się ze smakiem pstrąga, dorsza, dorady, karguleny, a nawet łososia.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Najszybciej można przygotować wersję smażoną, ale panierowaną w migdałach rybę można też włożyć do piekarnika, ustawiając ją w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, żeby obie strony miały dostęp do gorącego powietrza, a całość nie przewróciła się w trakcie pieczenia.

Zobacz też
Pudding ryżowy - przepis

Bardzo lubię dania z ryb. Można każdą przygotować praktycznie w ten sam, najprostszy sposób, a każdorazową różnicę w smaku można osiągnąć, wybierając różne gatunki ryb, których sporo jest nie tylko w sklepach rybnych, ale również w hipermarketach. Zastępując zwykłą panierkę migdałami również w prosty sposób można urozmaicić i jak miło odmienić klasyczny posiłek, czyniąc go w dodatku zdrowszym, bo bogatym w dobroczynny błonnik. W ten sam sposób rybę można panierować w siekanych grubo orzechach lub płatkach czy wiórkach kokosowych, smażąc na oleju kokosowym.

Ryba z migdałami

Ryba z migdałami

Ryba z migdałami - najlepsza ryba smażona w migdałowej panierce, z sokiem z cytryny, na maśle klarowanym.
5 z 4 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ryba z migdałami
Liczba porcji: 1 porcja
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cała ryba (dorsz, pstrąg, kargulena, dorada lub inna, o łagodnym smaku)
  • 50 g migdałów (w płatkach, słupkach lub zmielone, wcześniej blanszowane)
  • 2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • 1 jajko (małe; rozkłócone)
  • 2-4 plastry cytryny
  • 2-4 łyżki masła klarowanego
  • sól, biały pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem.
  • Obtaczamy rybę w mące, namaczamy w rozkłóconym jajku, a potem w migdałach.
  • Na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, smażymy rybę z obu stron na patelni o nieprzywierającej powłoce.
  • Podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz surówką.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ryba z migdałami
Ryba z migdałami
10 komentarzy
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom