Sałata ze śmietaną przepis | Dorota Kamińska

Sałata ze śmietaną

Latem obiady najchętniej gotuję ekspresowo. Wolę spędzić czas na świeżym powietrzu, grillując pstrąga albo zrywając wiśnie w ogrodzie u rodziców niż stać w kuchni i mieszać w garnkach. Wybieram potrawy szybkie do zrobienia, np. młode ziemniaki, bardzo smaczne i pasujące właściwie do wszystkiego. Do ziemniaków dokładam jajko sadzone, a jako surówka, na talerzu, pojawia się sałata ze śmietaną, z odrobiną soku z cytryny, soli i pieprzu.

Zobacz też: Pomysły na tani obiad

Przygotowując sałatę ze śmietaną, warto pamiętać o jednej, szczególnie ważnej rzeczy – nie powinno się kroić jej metalowym nożem, którego stal wchodzi w reakcję z liśćmi, pozbawiając sałatę cennych witamin i kruchości. Lepiej delikatnie ją porwać, a wcześniej – opłukać delikatnie w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć na ściereczce.

Pisząc blog kulinarny i wymyślając plan przygotowywanych potraw, nawet tych prostych, łatwo czasem zapomnieć o „oczywistej oczywistości”. Ugotowałam ziemniaki, przygotowałam sos z kefiru, zrobiłam jajko sadzone i okazało się, że w lodówce nie ma składników na żadną surówkę. W dolnej szufladzie znalazła się resztka sałaty, przeznaczona do porannych kanapek. Będą musiały poradzić sobie bez niej, a na talerzu, obok ziemniaków i jajka, zagości sałata ze śmietaną. Prosto, szybko i smacznie. Macie taki sprawdzony, ekspresowy, letni zestaw obiadowy w swoich recepturach?

Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną

Jedna z najprostszych surówek czyli sałata ze śmietaną do obiadu, z dodatkiem soli, cukru lub odrobiny pieprzu i soku z cytryny.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałata ze śmietaną
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej (liście umyte w zimnej wodzie i osuszone ściereczką; porwane – sałaty nie kroimy metalowym nożem)
  • 200-400 g kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • cukier (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Porwaną sałatę mieszamy bardzo delikatnie z pozostałymi składnikami w salaterce tuż przed podaniem.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sałata ze śmietaną
Sałata ze śmietaną

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

44 komentarze
  1. główkę sałaty umyć i dobrze osuszyć np.przy pomocy wirówki,ja tak robię.Jajka ugotowane na twardo-oddzielam białko i kroję w cienkie plasterki do sałaty.Do małej salaterki daje żółtka,sól,szczyptę cukru,łyżkę octu i ucieram widelcem.Gdy masa jest mniej więcej gładka dodaję ok pół pojemnika kwaśnej śmietany i doprawiam.Smak musi być intensywny (słono-słodko-kwasny)bo przy sałacie traci swoją moc.sałata łagodzi smak.Zmieszać 10 min przed podaniem-pychota:)

  2. Ja robię troszkę inaczej: śmietanę mieszam z jogurtem (jest wtedy lżejsze), dodaję łyżkę majonezu i odrobinę octu winnego, sól pieprz. Do tego gotowane pokrojone jajko, a dziś wkroiłam sobie rzodkiewki. Z dodatkiem cukru nie próbowałam, więc może następnym razem. Pozdrawiam 🙂

  3. U mnie własnie jutro na obiadek młode ziemniaczki, jajko sadzone i właśnie sałata ze śmietaną przyprawiona tylko cukrem i octem… pychota!! ;-)))

  4. Sałata kojarzy mi się z niedzielnym obiadem 🙂
    Ziemniaczki bardzo lubię jeść z surówką z marchewki i kapustki 🙂

  5. polecam taki gruby wiejski szczypior ze śmietana i do tego własnie te ziemniaczki z koperkiem i jako sadzone!

  6. Mmm, palce lizać. Swoją drogą jestem ciekaw jak udało ci się uzyskać tak żywe i intensywne kolory (mowa o np sałacie) w filmie. Dźwięk po 45s jest gorszy jakościowo od tego z pierwszej części filmu – ale się czepiam. :).

    Łapka w górę dla ciebie.

  7. [..YouTube..] Mmm, palce lizać. Swoją drogą jestem ciekaw jak udało ci się uzyskać tak żywe i intensywne kolory (mowa o np sałacie) w filmie. Dźwięk po 45s jest gorszy jakościowo od tego z pierwszej części filmu – ale się czepiam. :).

    Łapka w górę dla ciebie.

  8. Powiem Ci że przepyszna sałata jest z jajkiem. Czyli porcja sałaty ok. 2 jajka ugotowane na twardo a później obrane ze skorupek. Białka kroimy na drobną kosteczkę, sałatę rwiemy na kawałki, a z ugotowanego żółtka ok. 1 łyżki cukru i 1.5 łyżki śmietany robimy kogiel-mogiel. Następnie sałatę wsypujemy do miski mieszamy z koglem i dodajemy „sos”. Sałata jest PRZEPYSZNA ! Musisz taką spróbować, bo jest smakowita i banalna w wykonaniu 🙂

  9. [..YouTube..] Powiem Ci że przepyszna sałata jest z jajkiem. Czyli porcja sałaty ok. 2 jajka ugotowane na twardo a później obrane ze skorupek. Białka kroimy na drobną kosteczkę, sałatę rwiemy na kawałki, a z ugotowanego żółtka ok. 1 łyżki cukru i 1.5 łyżki śmietany robimy kogiel-mogiel. Następnie sałatę wsypujemy do miski mieszamy z koglem i dodajemy „sos”. Sałata jest PRZEPYSZNA ! Musisz taką spróbować, bo jest smakowita i banalna w wykonaniu 🙂

  10. Sama przepadałam kiedyś za lodową, ale teraz jakoś bardziej wolę ją w innych sałatkach albo do kanapek, wtedy tak przyjemnie chrupie. Ale klasycznie, ze śmietaną, też wolę masłową.

  11. [..YouTube..] Sama przepadałam kiedyś za lodową, ale teraz jakoś bardziej wolę ją w innych sałatkach albo do kanapek, wtedy tak przyjemnie chrupie. Ale klasycznie, ze śmietaną, też wolę masłową.

  12. [..YouTube..] a czy ja pisałam, ze jest? odniosłam się do komentarza pod spodem, gdzie ktoś napisał, że woli lodową sałatę do ziemniaków

  13. do sałty dodaję pokrojone w kostke białko, a sos to: żółtko utarte ze śmietaną, cukrem, pieprzem, solą i octem.. amniam

  14. [..YouTube..] ja najlepiej lubię z mizerią, ale mozna też z sosem tzatziki! natomiast kompletnie mi nie pasuje tutaj sałata lodowa, lepsza jest masłowa! ale to kwestia gustu

  15. O tak, ogórek w cieniutkich plasterkach, cebulka albo szczypiorek, świeży koper… Mizeria jest pyszna :).

  16. Sałata – ok, ale tylko i wyłącznie lodowa. Do niej często dodajemy sos składający się z gęstej śmietany, cukru oraz octu. Taka mieszanka sprawia, że śmietana przybiera troszkę inną konsystencję, ale ma bardzo interesujący smak. Takie połączenie z sałatą, czy surowymi ogórkami jest naprawdę świetne! Pozdrawiam.

  17. [..YouTube..] Sałata – ok, ale tylko i wyłącznie lodowa. Do niej często dodajemy sos składający się z gęstej śmietany, cukru oraz octu. Taka mieszanka sprawia, że śmietana przybiera troszkę inną konsystencję, ale ma bardzo interesujący smak. Takie połączenie z sałatą, czy surowymi ogórkami jest naprawdę świetne! Pozdrawiam.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)