Sałatka jarzynowa regularnie gości na wielu stołach w polskich domach. Klasyczna, polska sałatka z warzyw. Zapewne każdy z Was choć raz miał okazję jej spróbować. Dawniej często przygotowywała ją moja mama. Był to jej numer popisowy z okazji imienin i innych, rodzinnych uroczystości. Na Górnym Śląsku mówi się na nią „śląski szałot”. Znana również jako sałatka warzywna, a w niektórych domach nawet jako sałatka rosyjska. Zobaczcie przepis na sałatkę jarzynową krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki
Choć osobiście nigdy za nią nie przepadałam, jest to ulubiona sałatka z warzyw w mojej rodzinie. Przygotowuję ją według receptury mojej mamy. To ona pokazała mi jak zrobić sałatkę jarzynową. Z gotowanych ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, z dodatkiem groszku i kukurydzy z puszki oraz majonezu.
Przepis na sałatkę jarzynową
Dla wzbogacenia smaku dodaję kiszony ogórek. Dzięki temu sałatka jarzynowa nie jest mdła. Ogórki można zastąpić marynowanymi grzybkami lub sokiem z cytryny i, w zależności od rodzaju majonezu, dodać też odrobinę soli i pieprzu, musztardy lub soku z cytryny. Jako zielony dodatek koniecznie natka pietruszki!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2-3 średnie ziemniaki (wyszorowane, ugotowane w mundurkach)
- 1 średnia marchewka (wyszorowana, ugotowana w skórce lub oskrobana)
- ¼ średniego selera (wyszorowany, ugotowany w mundurku)
- 1 mała pietruszka (wyszorowana, ugotowana w mundurku)
- 1 duży ogórek kiszony lub 2-3 grzybki marynowane (pokrojone w kosteczkę)
- 100 g zielonego groszku (ugotowany lub z puszki)
- 100 g kukurydzy (ugotowana lub z puszki)
- ½ jabłka (obrane ze skórki)
- 1-2 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 mały słoiczek majonezu (ok. 300 g)
- 1 pęczek natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana, a kilka listków zostawionych do dekoracji)
- sól, pieprz, sok z cytryny, musztarda (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować kukurydzę
- Jak zrobić różę z marchewki
- Jak zrobić majonez
Jak zrobić
- Ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, ogórek, jabłko i jajko kroję w niedużą kostkę.
- W dużej salaterce mieszam wszystkie składniki na sałatkę i wyrównuję łyżką powierzchnię.
- Dekoruję sałatkę natką pietruszki, paskami papryki lub różyczkami z marchewki.
- Wstawiam sałatkę jarzynową do lodówki na ok. 1 godzinę.
Wartości odżywcze
Dowiedziałam się niedawno, że na Śląsku taka sałatka warzywna ma swoją własną nazwę: śląski szałot. A może w Waszych regionach też mówi się na nią jeszcze inaczej?
Sałatka jarzynowa przepis
Zwróćcie uwagę na liczbę kalorii. To nie jest lekka, dietetyczna sałatka, o nie! To dość ciężka, sycąca sałatka z warzyw z majonezem. Świetnie sprawdza się jako podkład do spożywanego podczas imprezy alkoholu. Ale pamiętajcie, że gdy zje się jej sporo, a do tego doda biesiadne mięsa, całość jest ciężkostrawna. O wiele lepiej rozkoszować się jej smakiem w mniejszych ilościach. Kiedy tylko się da, np. na weselu, warto później wytańczyć wszystko to, co się wypiło i zjadło :).
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, co wylądowało w Waszych sałatkach i jak Wam smakowały! A może u Was sałatka jarzynowa ma inny skład? Bardzo jestem ciekawa!
Na Wielkanoc taka sałatka również świetnie się nadaje. Robię bez selera, a pietruszkę dodaję tylko zieloną. Spróbuję dodać seler następnym razem.
Pozdrawiam 🙂
Przepraszam. Doczytalem ,ze gotujesz.
Czy warzywa gotujesz?Bo nic nie wspominasz?
Super sałatka zawsze ja robiłam wg własnych przepisów ,a dziś postanowiłam zrobić tę sałatkę dokładnie wg twojego przepisu jest pyszna (dodałam ciut oleju ) w myśl innych porad.
Nie wiem jak zrobił takie ładne różyczki ,może to jakiś wzornik do wycinania .
Proszę o poradę w sprawie przystrojenia.
Różyczka moja jest mniej subtelna niż ta na waszej stronie.
Może ktoś odpowie na moje zapytanie.
najezka
Joanno, zerknij tutaj: http://pozytywnakuchnia.pl/roza-z-marchewki/ 🙂
u mnie w domu robiło się z ziemniaków, marchewki, jajek, ogórków kiszonych, majonezu, musztardy (opcjonalnie z groszkiem) z dużym dodatkiem pokrojonego drobno PORA 🙂 pyszna
no, dokladnie, tez pamietam z domu kartofelsalat, chyba wkrotce zrobie 😉 w Niemczech to talarki ziemniakow w sosie majonezowym, z ogorkami chyba i czyms zielonym,ale dla mnie to strasznie octowe bylo.
[..YouTube..] no, dokladnie, tez pamietam z domu kartofelsalat, chyba wkrotce zrobie 😉 w Niemczech to talarki ziemniakow w sosie majonezowym, z ogorkami chyba i czyms zielonym,ale dla mnie to strasznie octowe bylo.
faktycznie klasyczna, rodzinna sałatka. U mnie robiona bez kukurydzy ale właśnie koniecznie z ogórkiem kiszonym, jabłkiem, jajkiem, porem, marchewką, pietruszką, ziemniakami no i majonezem.
kocham tą sałatkę mogę ją jeść i jeść godzinami 😀 ale nie lubię z jabłkiem 😀
[..YouTube..] kocham tą sałatkę mogę ją jeść i jeść godzinami 😀 ale nie lubię z jabłkiem 😀
Dzięki za przepis! Na Śląsku mówimy na taką sałatkę „Kartoffelsalat”, choć w Niemczech „Kartoffelsalat” to zupełnie coś innego 🙂 Jadłam też ostatnio taką pyszną sałatkę z gotowanej marchewki pokrojonej w talarki,był tam też ogórek konserwowy i pewnie coś jeszcze, ale nie wiem co 🙂 szukałam przepisu w internecie, ale nigdzie nie mogę znaleźć… czy zna Pani może jakąś sałatkę z tymi składnikami?
[..YouTube..] Dzięki za przepis! Na Śląsku mówimy na taką sałatkę „Kartoffelsalat”, choć w Niemczech „Kartoffelsalat” to zupełnie coś innego 🙂 Jadłam też ostatnio taką pyszną sałatkę z gotowanej marchewki pokrojonej w talarki,był tam też ogórek konserwowy i pewnie coś jeszcze, ale nie wiem co 🙂 szukałam przepisu w internecie, ale nigdzie nie mogę znaleźć… czy zna Pani może jakąś sałatkę z tymi składnikami?
można dodać pora, podobny efekt jak z cebulą tylko łagodniejszy:) Moja mama dodaje do pokrojonych warzyw trochę oleju lub oliwy, wtedy nie trzeba dodawać dużo majonezu.
[..YouTube..] można dodać pora, podobny efekt jak z cebulą tylko łagodniejszy:) Moja mama dodaje do pokrojonych warzyw trochę oleju lub oliwy, wtedy nie trzeba dodawać dużo majonezu.
[..YouTube..] @tamarax76 można dodać pora, podobny efekt jak z cebulą tylko łagodniejszy:) Moja mama dodaje do pokrojonych warzyw trochę oleju lub oliwy, wtedy nie trzeba dodawać dużo majonezu.
Dla mnie cebula psuje cała sałatkę i jak ją wyczuję to już nie zjem. Różne rzeczy ludziom smakują. Rzecz względna.
Śliczne te różyczki, zgadzam się z tamarax76 – u mnie w domu zawsze dodawało się cebulkę (ja też tak robię), ale wtedy sałatka jest mniej trwała. A jeśli chodzi o sos to zawsze mieszam majonez z musztardą i śmietaną! Palce lizać 😉
Muszę się w końcu za nią zabrać, ale wolałabym najpierw zrobić wersję klasyczną, z mięsem królika, na białym winie, z krewetkami :). Jeśli chodzi o tę sałatkę, moja mama nie dodawała do niej nigdy cebuli, ale to fakt, że na pewno się dobrze przegryzie z pozostałymi składnikami.
zaraz będzie 🙂
Plus pól bardzo drobno posiekanej cebulki. Wtedy sałatka nabiera charakteru ;-). Dobrze, że wspomniałaś o dodaniu jabłka i musztardy. Pozdrawiam.
Czekam na przepis na paellę – jakąś prostą, z łatwo dostępnych składników :-))))
A jest może jakiś filmik jak zrobić taką różę z marchwi?
[..YouTube..] Dla mnie cebula psuje cała sałatkę i jak ją wyczuję to już nie zjem. Różne rzeczy ludziom smakują. Rzecz względna.
[..YouTube..] @tamarax76 Dla mnie cebula psuje cała sałatkę i jak ją wyczuję to już nie zjem. Różne rzeczy ludziom smakują. Rzecz względna.
[..YouTube..] Śliczne te różyczki, zgadzam się z tamarax76 – u mnie w domu zawsze dodawało się cebulkę (ja też tak robię), ale wtedy sałatka jest mniej trwała. A jeśli chodzi o sos to zawsze mieszam majonez z musztardą i śmietaną! Palce lizać 😉
[..YouTube..] Muszę się w końcu za nią zabrać, ale wolałabym najpierw zrobić wersję klasyczną, z mięsem królika, na białym winie, z krewetkami :). Jeśli chodzi o tę sałatkę, moja mama nie dodawała do niej nigdy cebuli, ale to fakt, że na pewno się dobrze przegryzie z pozostałymi składnikami.
[..YouTube..] @tamarax76 Muszę się w końcu za nią zabrać, ale wolałabym najpierw zrobić wersję klasyczną, z mięsem królika, na białym winie, z krewetkami :). Jeśli chodzi o tę sałatkę, moja mama nie dodawała do niej nigdy cebuli, ale to fakt, że na pewno się dobrze przegryzie z pozostałymi składnikami.
[..YouTube..] zaraz będzie 🙂
[..YouTube..] @MsBeetle8 zaraz będzie 🙂
[..YouTube..] Plus pól bardzo drobno posiekanej cebulki. Wtedy sałatka nabiera charakteru ;-). Dobrze, że wspomniałaś o dodaniu jabłka i musztardy. Pozdrawiam.
Czekam na przepis na paellę – jakąś prostą, z łatwo dostępnych składników :-))))
[..YouTube..] A jest może jakiś filmik jak zrobić taką różę z marchwi?
@Justyna szkoda, że na to nie wpadłam, mam mnóstwo żurawiny i mogłam dorzucić choćby do tej końcówki, którą właśnie przed chwilą spakowałam mojemu tacie do pudełka i wyeksmitowałam z mojej lodówki ;).
@Kasia piękna nazwa 🙂
u nas zwana jest „dziadówką”:) chyba wiadomo dlaczego;)
u nas w domu zwana oldschool-ową 😉 My robimy z następujących składników: marchew, pietruszka, seler, por, groszek konserwowy, ogórki kwaszone, grzyby leśnie marynowane, jabłko, jajka i majonez, sól, pieprz i sok z cytryny. Pycha.
W moim rodzinnym domu dodaje się również suszoną żurawinę :-).
A ja lubię sałatkę, chociaż po świętach mam jej serdecznie dosyć. Generalnie dodaję ogórek kiszony lub konserwowy, czasami jajko, jabłko, obowiązkowo marchew, pietruszka, seler, ziemniaki i cebula. W porywach szaleństwa dosypuję również groszek i kukurydzę. Dla poślizgu koniecznie majonez sam lub z jogurtem, chrzanem ewentualnie musztardą 🙂
Bez ziemniaków, za to z ogórkiem kiszonym albo konserwowym, jabłkiem i jajkiem. Oczywiście włoszczyzna z groszkiem z puszki. Mało majonezu!!! Raz do roku 🙂
Gotowane: jajka, marchewka i ziemniaki oraz groszek konserwowy, ogórek kiszony, majonez kętrzyński (dostępny tylko na Mazurach), pieprz, pieprz ziołowy, odrobina soli i chili.
Uniwersalna dla tych, którzy nie trawią pora, selera albo cebuli (choć osobiście lubię je wszystkie).
gotowane pyry 😛 marchewa jajko ogorek kiszony musztarda majonez no i sol pieprz chyba koniec :]
gotowane: ziemniaki,marchew,seler,pietruszka,jajko.Kukurydza,groszek,ogórek kiszony lub konserwowy,jabłko,cebula,sól, pieprz,majonez odrobina śmietany:)
My zawsze robimy dwa rodzaje, baza ta sama: ziemniaki, pietruszka, seler, marchew, ogorki kiszone, cebula … a nastepnie dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy groszek, a do drugiej czerwona fasolke i starte buraczki czerwone. Zostaje wszystko doprawic sola i pieprzem, dodac smietane, musztarde i majonez kielecki! Mniaaaaam 🙂