fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

  • kolorowe składniki
  • z ogórkiem kiszonym i jabłkiem, więc nie jest mdła
  • z majonezem i natką pietruszki
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa regularnie gości na wielu stołach w polskich domach. Klasyczna, polska sałatka z warzyw. Zapewne każdy z Was choć raz miał okazję jej spróbować. Dawniej często przygotowywała ją moja mama. Był to jej numer popisowy z okazji imienin i innych, rodzinnych uroczystości. Na Górnym Śląsku mówi się na nią „śląski szałot”. Znana również jako sałatka warzywna, a w niektórych domach nawet jako sałatka rosyjska. Zobaczcie przepis na sałatkę jarzynową krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki

Choć osobiście nigdy za nią nie przepadałam, jest to ulubiona sałatka z warzyw w mojej rodzinie. Przygotowuję ją według receptury mojej mamy. To ona pokazała mi jak zrobić sałatkę jarzynową.  Z gotowanych ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, z dodatkiem groszku i kukurydzy z puszki oraz majonezu.

Przepis na sałatkę jarzynową

Dla wzbogacenia smaku dodaję kiszony ogórek. Dzięki temu sałatka jarzynowa nie jest mdła. Ogórki można zastąpić marynowanymi grzybkami lub sokiem z cytryny i, w zależności od rodzaju majonezu, dodać też odrobinę soli i pieprzu, musztardy lub soku z cytryny. Jako zielony dodatek koniecznie natka pietruszki!

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa z warzywami, o idealnie skomponowanych łagodnych i mocniejszych smakach. Najlepsza sałatka jarzynowa z ziemniaków, marchewki, selera, pietruszki i kwaskowatych dodatków.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 2 godziny
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka jarzynowa, sałatka warzywna, sałatka z gotowanych warzyw, sałatka z jarzyn, szałot
Liczba porcji: 6
Kalorie: 443kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2-3 średnie ziemniaki (wyszorowane, ugotowane w mundurkach)
  • 1 średnia marchewka (wyszorowana, ugotowana w skórce lub oskrobana)
  • ¼ średniego selera (wyszorowany, ugotowany w mundurku)
  • 1 mała pietruszka (wyszorowana, ugotowana w mundurku)
  • 1 duży ogórek kiszony lub 2-3 grzybki marynowane (pokrojone w kosteczkę)
  • 100 g zielonego groszku (ugotowany lub z puszki)
  • 100 g kukurydzy (ugotowana lub z puszki)
  • ½ jabłka (obrane ze skórki)
  • 1-2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 mały słoiczek majonezu (ok. 300 g)
  • 1 pęczek natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana, a kilka listków zostawionych do dekoracji)
  • sól, pieprz, sok z cytryny, musztarda (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Karp w galarecie

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, ogórek, jabłko i jajko kroję w niedużą kostkę.
  • W dużej salaterce mieszam wszystkie składniki na sałatkę i wyrównuję łyżką powierzchnię.
  • Dekoruję sałatkę natką pietruszki, paskami papryki lub różyczkami z marchewki.
  • Wstawiam sałatkę jarzynową do lodówki na ok. 1 godzinę.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 443kcal (22%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 39g (60%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 75mg (25%) | Sód: 459mg (20%) | Potas: 411mg (12%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 3085IU (62%) | Witamina C: 17.2mg (21%) | Wapń: 47mg (5%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dowiedziałam się niedawno, że na Śląsku taka sałatka warzywna ma swoją własną nazwę: śląski szałot. A może w Waszych regionach też mówi się na nią jeszcze inaczej?

Sałatka jarzynowa przepis

Zwróćcie uwagę na liczbę kalorii. To nie jest lekka, dietetyczna sałatka, o nie! To dość ciężka, sycąca sałatka z warzyw z majonezem. Świetnie sprawdza się jako podkład do spożywanego podczas imprezy alkoholu. Ale pamiętajcie, że gdy zje się jej sporo, a do tego doda biesiadne mięsa, całość jest ciężkostrawna. O wiele lepiej rozkoszować się jej smakiem w mniejszych ilościach. Kiedy tylko się da, np. na weselu, warto później wytańczyć wszystko to, co się wypiło i zjadło :).

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, co wylądowało w Waszych sałatkach i jak Wam smakowały! A może u Was sałatka jarzynowa ma inny skład? Bardzo jestem ciekawa!

42 komentarze
  • Na Wielkanoc taka sałatka również świetnie się nadaje. Robię bez selera, a pietruszkę dodaję tylko zieloną. Spróbuję dodać seler następnym razem.
    Pozdrawiam 🙂

  • Super sałatka zawsze ja robiłam wg własnych przepisów ,a dziś postanowiłam zrobić tę sałatkę dokładnie wg twojego przepisu jest pyszna (dodałam ciut oleju ) w myśl innych porad.
    Nie wiem jak zrobił takie ładne różyczki ,może to jakiś wzornik do wycinania .
    Proszę o poradę w sprawie przystrojenia.
    Różyczka moja jest mniej subtelna niż ta na waszej stronie.
    Może ktoś odpowie na moje zapytanie.

    najezka

  • u mnie w domu robiło się z ziemniaków, marchewki, jajek, ogórków kiszonych, majonezu, musztardy (opcjonalnie z groszkiem) z dużym dodatkiem pokrojonego drobno PORA 🙂 pyszna

  • no, dokladnie, tez pamietam z domu kartofelsalat, chyba wkrotce zrobie 😉 w Niemczech to talarki ziemniakow w sosie majonezowym, z ogorkami chyba i czyms zielonym,ale dla mnie to strasznie octowe bylo.

  • [..YouTube..] no, dokladnie, tez pamietam z domu kartofelsalat, chyba wkrotce zrobie 😉 w Niemczech to talarki ziemniakow w sosie majonezowym, z ogorkami chyba i czyms zielonym,ale dla mnie to strasznie octowe bylo.

  • faktycznie klasyczna, rodzinna sałatka. U mnie robiona bez kukurydzy ale właśnie koniecznie z ogórkiem kiszonym, jabłkiem, jajkiem, porem, marchewką, pietruszką, ziemniakami no i majonezem.

  • Dzięki za przepis! Na Śląsku mówimy na taką sałatkę „Kartoffelsalat”, choć w Niemczech „Kartoffelsalat” to zupełnie coś innego 🙂 Jadłam też ostatnio taką pyszną sałatkę z gotowanej marchewki pokrojonej w talarki,był tam też ogórek konserwowy i pewnie coś jeszcze, ale nie wiem co 🙂 szukałam przepisu w internecie, ale nigdzie nie mogę znaleźć… czy zna Pani może jakąś sałatkę z tymi składnikami?

  • [..YouTube..] Dzięki za przepis! Na Śląsku mówimy na taką sałatkę „Kartoffelsalat”, choć w Niemczech „Kartoffelsalat” to zupełnie coś innego 🙂 Jadłam też ostatnio taką pyszną sałatkę z gotowanej marchewki pokrojonej w talarki,był tam też ogórek konserwowy i pewnie coś jeszcze, ale nie wiem co 🙂 szukałam przepisu w internecie, ale nigdzie nie mogę znaleźć… czy zna Pani może jakąś sałatkę z tymi składnikami?

  • można dodać pora, podobny efekt jak z cebulą tylko łagodniejszy:) Moja mama dodaje do pokrojonych warzyw trochę oleju lub oliwy, wtedy nie trzeba dodawać dużo majonezu.

  • [..YouTube..] można dodać pora, podobny efekt jak z cebulą tylko łagodniejszy:) Moja mama dodaje do pokrojonych warzyw trochę oleju lub oliwy, wtedy nie trzeba dodawać dużo majonezu.

  • [..YouTube..] @tamarax76 można dodać pora, podobny efekt jak z cebulą tylko łagodniejszy:) Moja mama dodaje do pokrojonych warzyw trochę oleju lub oliwy, wtedy nie trzeba dodawać dużo majonezu.

  • Dla mnie cebula psuje cała sałatkę i jak ją wyczuję to już nie zjem. Różne rzeczy ludziom smakują. Rzecz względna.

  • Śliczne te różyczki, zgadzam się z tamarax76 – u mnie w domu zawsze dodawało się cebulkę (ja też tak robię), ale wtedy sałatka jest mniej trwała. A jeśli chodzi o sos to zawsze mieszam majonez z musztardą i śmietaną! Palce lizać 😉

  • Muszę się w końcu za nią zabrać, ale wolałabym najpierw zrobić wersję klasyczną, z mięsem królika, na białym winie, z krewetkami :). Jeśli chodzi o tę sałatkę, moja mama nie dodawała do niej nigdy cebuli, ale to fakt, że na pewno się dobrze przegryzie z pozostałymi składnikami.

  • Plus pól bardzo drobno posiekanej cebulki. Wtedy sałatka nabiera charakteru ;-). Dobrze, że wspomniałaś o dodaniu jabłka i musztardy. Pozdrawiam.
    Czekam na przepis na paellę – jakąś prostą, z łatwo dostępnych składników :-))))

  • [..YouTube..] Śliczne te różyczki, zgadzam się z tamarax76 – u mnie w domu zawsze dodawało się cebulkę (ja też tak robię), ale wtedy sałatka jest mniej trwała. A jeśli chodzi o sos to zawsze mieszam majonez z musztardą i śmietaną! Palce lizać 😉

  • [..YouTube..] Muszę się w końcu za nią zabrać, ale wolałabym najpierw zrobić wersję klasyczną, z mięsem królika, na białym winie, z krewetkami :). Jeśli chodzi o tę sałatkę, moja mama nie dodawała do niej nigdy cebuli, ale to fakt, że na pewno się dobrze przegryzie z pozostałymi składnikami.

  • [..YouTube..] @tamarax76 Muszę się w końcu za nią zabrać, ale wolałabym najpierw zrobić wersję klasyczną, z mięsem królika, na białym winie, z krewetkami :). Jeśli chodzi o tę sałatkę, moja mama nie dodawała do niej nigdy cebuli, ale to fakt, że na pewno się dobrze przegryzie z pozostałymi składnikami.

  • [..YouTube..] Plus pól bardzo drobno posiekanej cebulki. Wtedy sałatka nabiera charakteru ;-). Dobrze, że wspomniałaś o dodaniu jabłka i musztardy. Pozdrawiam.
    Czekam na przepis na paellę – jakąś prostą, z łatwo dostępnych składników :-))))

  • @Justyna szkoda, że na to nie wpadłam, mam mnóstwo żurawiny i mogłam dorzucić choćby do tej końcówki, którą właśnie przed chwilą spakowałam mojemu tacie do pudełka i wyeksmitowałam z mojej lodówki ;).

    • u nas w domu zwana oldschool-ową 😉 My robimy z następujących składników: marchew, pietruszka, seler, por, groszek konserwowy, ogórki kwaszone, grzyby leśnie marynowane, jabłko, jajka i majonez, sól, pieprz i sok z cytryny. Pycha.

  • A ja lubię sałatkę, chociaż po świętach mam jej serdecznie dosyć. Generalnie dodaję ogórek kiszony lub konserwowy, czasami jajko, jabłko, obowiązkowo marchew, pietruszka, seler, ziemniaki i cebula. W porywach szaleństwa dosypuję również groszek i kukurydzę. Dla poślizgu koniecznie majonez sam lub z jogurtem, chrzanem ewentualnie musztardą 🙂

  • Bez ziemniaków, za to z ogórkiem kiszonym albo konserwowym, jabłkiem i jajkiem. Oczywiście włoszczyzna z groszkiem z puszki. Mało majonezu!!! Raz do roku 🙂

  • Gotowane: jajka, marchewka i ziemniaki oraz groszek konserwowy, ogórek kiszony, majonez kętrzyński (dostępny tylko na Mazurach), pieprz, pieprz ziołowy, odrobina soli i chili.
    Uniwersalna dla tych, którzy nie trawią pora, selera albo cebuli (choć osobiście lubię je wszystkie).

  • gotowane: ziemniaki,marchew,seler,pietruszka,jajko.Kukurydza,groszek,ogórek kiszony lub konserwowy,jabłko,cebula,sól, pieprz,majonez odrobina śmietany:)

  • My zawsze robimy dwa rodzaje, baza ta sama: ziemniaki, pietruszka, seler, marchew, ogorki kiszone, cebula … a nastepnie dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy groszek, a do drugiej czerwona fasolke i starte buraczki czerwone. Zostaje wszystko doprawic sola i pieprzem, dodac smietane, musztarde i majonez kielecki! Mniaaaaam 🙂

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom