Narodowa sałatka bułgarska, mocno inspirowana grecką sałatką horiatiki, choć trudno przyjąć, która z nich pojawiła się jako pierwsza na bałkańskich stołach. Sałatka szopska bazuje na serze szopskim lub, ewentualnie, serze feta, dodawanym w Bułgarii do wielu potraw, oraz cebuli, pomidorach, papryce, ogórku i zielonej pietruszce. Nie dodaje się do niej czosnku, opcjonalnie można dołożyć oliwki, ale wtedy bliżej jej będzie do jej bliskiej krewnej, sałatki greckiej.
Zobacz też: Więcej przepisów kuchni bułgarskiej
Spróbowałam jej po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii, stołując się w restauracji Akwamarin w Nessebarze. Zerknęłam na talerze innych turystów, odwiedzając w kolejnych dniach nowe restauracje. Dużo sera, dojrzałe pomidory i zielona papryka oraz ogórek to podstawowe składniki. Niezbyt artystyczny wygląd, chociaż trudno stwierdzić, że nie ma swojego uroku, zwłaszcza gdy jest serwowana na talerzach z charakterystycznym, bułgarskim wzornictwem.
Sałatka szopska należy do niedrogich dań i w bułgarskiej restauracji zapłacimy za nią z reguły 3-5 lv. Polecam zamówić do niej grillowane, czosnkowe pieczywo, albo, wzorem Bułgarów, zjeść ją w towarzystwie szaszłyków z grilla.
W domu postanowiłam nieco udoskonalić wygląd tej pysznej sałatki. Moja sałatka szopska to pomidor i ogórek pokrojone w cienkie plastry i ułożone naprzemiennie dookoła rozłożonej na środku papryki i cebuli, które posypałam przeciśniętym przez praskę do czosnku serem bałkańskim. Czy to faktycznie ser szopski? Nie mam pewności, bo został wyprodukowany w Polsce. Ważne, że ma wspaniały, słonawy, ale łagodniejszy od fety smak. Może kiedyś uda mi się nabyć oryginalny produkt sprowadzony z Bułgarii. Na razie mogę rozkoszować się smakiem sałatki i przypominać sobie wylegiwanie się na plaży w Słonecznym Brzegu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 pomidory (dojrzałe; pokrojone w ósemki lub na plasterki)
- 1 zielony ogórek (duży; pokrojony w kostkę lub na plasterki)
- 4 cebule dymki (pokrojone w piórka)
- ½ pęczka natki pietruszki (drobno pokrojona)
- 1 papryka (duża; zielona lub czerwona; pokrojona w drobną kostkę lub cienkie paski)
- 200 g sera szopskiego lub feta (przeciśnięty przez praskę lub utarty na tarce o niedużych oczkach)
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki octu winnego
- pieprz
- sól (opcjonalnie; jeśli ser nie jest wystarczająco słony)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Wszystkie składniki oprócz oliwy, octu, przypraw i sera układamy w ozdobny sposób na talerzu.
- Doprawiamy, polewamy oliwą i octem i posypujemy serem.
- Sałatkę szopską możemy ozdobić natką pietruszki i oliwką.
A w jakiej wersji Wy jedliście sałatkę szopską? Wyglądała podobnie, a może miała inne dodatki?
Pracując w Bułgarii z rodowitymi Bułgarami z okolic Sofii, podano nam przepis na szopską. Bułgar mówił że zawsze muszą być warstwy a dopiero potem się ją miesza jak się ją nakłada. Oczywiście do kieliszka rakiji najlepiej smakuje.
Za dużo tej oliwy ….
pamiętam jak moja kochana Babcia wróciła z Bułgarii z wczasów i zastąpiła ser słony zwykłym Polskim twarogiem … polecam eksperyment – niebo w gębie. Słabo brzmi, ale smak ok + dobra oliwa. Pozdrawiam!
a ekspertom chcę tylko powiedzieć że nie ma specjalnego sera szopskiego:-) to po prostu ser owczy, solankowy, sirene:-)
w Auchanie pojawił się ser szopski. Cena 8zł z groszami za 200g.
Dobrze wiedzieć :))).
będąc teraz w Bułgarii jem ją co najmniej raz w tygodniu, polecam również jej modyfikację- sałatę owczarską ( dodatkowo ser żółty, pieczarki ze słoiczka, marynowana papryka, szynka. gotowane jajko:-)
Skład sałatki interesujący 😉
Witam! Widzę że wielu expertów od Sałatki Szopskiej się tu wypowiada próbując udowodnić autorce tekstu jak znacznie większymi znawcami tematu są. Ja nie uważam się za experta w dziedzinie kulinarnej natomiast chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami z pobytów w różnych cześciach Bałkanów. Sałatke Szopską jadłem pierwszy raz w 2005 roku w serbskiej części KOSOVA i od razu została nr 1 na mojej liście sałatek (a podrózuje troche po świecie). Nie wiem do końca jaki to był ser ale pozostały skład sałatki jest dokładnie taki jak opisała go autorka powyższego tekstu. Ponadto wtedy do sałatki w zestawie zaserwowano mi papryczki smażone w oleju tzw. feferoni, połowa pikantnych połowa łagodnych – bardzo smaczne do tego krojona bułka typu bagietka. Często powracałem do tej restauracji później, zresztą zwykle zamawiając jako danie główne wyśmienitą potrawę Meso Meszane. Sałatka tak jak wcześniej wspomniałem jest moja ulubiona i od tamtego czasu kiedy tylko mogę to ją spożywam i naprawdę rzadko kiedy skład jej odbiegał od zawartego tutaj w przepisie. Najmniej oczywiscie wspólnego z tą sałatka mają serwowane w polskich restauracjach. Tak poza tym w FYROM czy tez Macedonii a także Montenegro- Czarnej Górze sałatki smakowały niemalze tak samo. Pozdrawiam.
Zgadzam się, z poprzednim komentującym, czubrycę obowiązkowo. Sirene bułgarskie ma posmak lekko kwaskowy, większą zawartość tłuszczu i cukru, jest również mniej solankowy w porównaniu do greckiej fety. W Bułgari podaje się go niemal do wszystkich dań, jak np do frytek, ziemniaków pieczonych. W Bułgarii każde danie obowiązkowo spożywa się z chlebem. Papryka rzecz gustu. Najbliższa pierwowzorowi jest sałatka przygotowywana w regionie Sofii. Stąd też pochodzi jej nazwa.
Sałatka z Nessebar ma zmodyfikowany skład. Podobnie jak polska sałatka wiosenna podawana w Warszawie.
zrobiłam salatkę szopską z sera kupionego za 6lewa kilogram w bułgarskim sklepie bo tak wychodzi taniej obserwowałam jaki ser kupują bułgarzy do tej sałatki i poradziłamsie pani sprzedawczyni ,i to właśnie ona podała mi potrzebmeskładniki . Oprócz sera potrzebne są pomidory , papryka słodka, ogórek,cebula czerwona średniej wielkości.Oddzielnie podajemy do doprawienia ocet winny lub jabłkowy( zwinnym jest lepsza) ,olej słonecznikowy ( tak mi poleciła pani w sklepie) i nic więcej. Soli nie dodaję gdyż ser według mojego gustu jest dość słony.
Skladniki kroimy w grubszą kostkę .Sałatę rozdrabniamy ręcznie (rwiemy) .Kladziemy do miski lekko mieszamy na końcu posypujemy startym serem na tartce o srednich oczkach . Smacznego.
Witajcie Wspaniali Kukole! ’
’ (Kukol= Kuchcik, konsument w jednym.)
Gdybyscie jeszcze dodali czubrice i nie zadna przecieranä fete ni tez dziwoläg kulinarny pt. „SER SZOPSKI!!!”; a prawdziwy ser owczy, wowczas bedzie to SALATKA SZOPSKA.
Grillmaster Chris
Ser szopski to właśnie solankowy ser owczy, a nie żaden dziwoląg kulinarny :). Feta to też ser owczy, czasem z domieszką mleka koziego.
Sałatjke szopską bardzo często jadam w Czarnogórze i Chorwacji. Składniki te same. Sałatka nie jest doprawiana, doprawiasz sobie ją sam – oliwa, ocet winny, sól , pieprz. Dobar tek.
W kliku miejscach w Bulgarii jadlem ta salatke i tej w niczym nie przypomina. Ser tamten to nie byla feta i nigdzie nie bylo papryki.
Jak już wspomniałam w tekście, to jest zdjęcie sałatki szopskiej zrobione w bułgarskiej restauracji w Nessebarze. Jadłam ją w kilku różnych restauracjach w tym mieście i za każdym razem była podawana podobnie.
Dokładnie. Sałatkę szopską jak sama nazwa wskazuje robi się z serem SZOPSKIM. To nie jest feta.
Rodowity Bułgar, mąż mojej znajomej, potwierdził, że można używać jednego albo drugiego.
własnie wróciłam z Bułgarii, byłam w tej knajpce i jadłam właśnie TĄ szopską- pyszna, byłam w róznych knajpkach i TA smakowała mi najbardziej
mniam mniam
ależ Wam pysznie w tej Bułgarii.. 🙂