Sałatka z bobem

5/5 (3)

Korzystając z końcówki sezonu na jedno z najlepszych warzyw strączkowych na świecie, połączyłam kilka pozornie niepasujących do siebie składników i na moim stole pojawiła się doskonała sałatka z bobem. Kto by pomyślał, że w zestawie z czosnkiem, miętą, tymiankiem oraz owocem granatu, orzechami i fetą oraz ogórkiem można uzyskać tak świetny smak?

Zobacz też: Doskonałe przepisy na grilla

Sałatka z bobem na bazie kaszy oraz sosu z oliwy, octu śliwkowego i czosnku z miętą to miła odmiana dla klasycznych, zalewanych sosem majonezowym sałatek na grilla, a dodatkowo pożywna potrawa. Po zjedzeniu samej sałatki lub wykorzystaniu jej jako dodatku do grillowanego mięsa lub ryby uczucie sytości utrzyma się naprawdę długo.

Moja sałatka z bobem to także zestaw korzystnych dla zdrowia składników: złożonych węglowodanów, roślinnego białka, witamin i minerałów. A oprócz tego zachowa ładny wygląd nawet po zabraniu jej w pudełku w plener czy do pracy.

Ciekawa jestem, czy wykorzystacie do jej przygotowania kukurydzę, czy zdecydujecie się dodać nieco mniej „fotogeniczną”, za to bogatszą w minerały i roślinne białko ciecierzycę. Dajcie znać, jak Wam smakowała :).

Sałatka z bobem

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania45 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Sałatka z bobu z granatem, ogórkiem, kukurydzą, serem feta, miętą i orzechami włoskimi oraz cebulą i papryką to pyszna, pożywna i kolorowa sałatka idealna na imprezę lub do zabrania do pracy.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Sałatka

    • 2 Szklanki ugotowanej kaszy pęczak (ok. 1 szklanka kaszy suchej)
    • 500 g bobu (ugotowany)
    • 1 czerwona cebula (drobno pokrojona)
    • 1 czerwona papryka (pokrojona w niedużą kostkę)
    • 6-8 pomidorków koktajlowych (pokrojone na plasterki)
    • 1 Szklanka ugotowanej kukurydzy lub ciecierzycy
    • 1 granat (wydrążone nasiona)
    • 1 ogórek (pokrojony na cienkie plasterki)

    Sos

    • 1-2 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu śliwkowego
    • sok z ½ limonki lub cytryny
    • kilka gałązek świeżej mięty
    • 1 łyżka tymianku
    • sól, pieprz

    Do dekoracji

    • 100-150 g sera feta lub innego sera z solanki (pokrojony w kostkę lub pokruszony w grube grudki)
    • 1-2 Garście orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Sałatka z bobem - Jak zrobić

    Sos
    Krok 1
    Składniki na sos rozkłócam w miseczce za pomocą widelca lub łyżeczki.
    Sałatka
    Krok 2
    Składniki na sałatkę polewam sosem i mieszam całość w większej misce. Odstawiam, opcjonalnie, na ok. 30 minut do lodówki (smaki się „przegryzą”).
    Krok 3
    Przekładam sałatkę na talerze i dekoruję orzechami oraz serem.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Sałatka z bobem
    Sałatka z bobem

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    Brak komentarzy

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)