Sałatka z kurczakiem i oliwkami

5/5 (1)

Od kilku tygodni testuję metodę przyrządzania mięs, ryb i warzyw, którą dotychczas znałam jedynie z degustacji w restauracjach i podczas wizyt u kuzynki, której mąż posiada specjalny, ustawiony w piwnicy sprzęt. Sałatka z kurczakiem i oliwkami, którą przygotowałam, gotując mięso sous-vide, przyprawione i zamknięte próżniowo, a potem wolno gotowane w niskiej temperaturze. Delikatna, soczysta pierś z kurczaka w towarzystwie prostych warzyw – oto łatwy przepis na niedrogie, ale wykwintne danie.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Wyobraźcie sobie mięso kurczaka, którego wierzch ładnie się zrumienił, a środek pozostał wilgotny i miękki. Pierś, która doskonale przyjęła aromaty ziół i przypraw. To właśnie zalety sous-vide, ale jeśli nie dysponujecie podstawowym zestawem do gotowania tą metodą, wystarczy ugrillować przyprawionego kurczaka na patelni lub ruszcie. Również będzie smaczny.

Sałatka z kurczakiem i oliwkami – pożywna, nawet jako danie obiadowe lub posiłek do pracy

Sałatka z kurczakiem i oliwkami to prosty skład, ale podkreślę, że warto sprawdzać, skąd pochodzi mięso. Drób, zwłaszcza ten masowo sprzedawany w hipermarketach, najtańszy, to często mięso z hodowli faszerowanych antybiotykami i innymi wspomagaczami. Warto jeść je rzadziej, za to stawiać na lepszą jakość. Nawet w hipermarketach można dziś kupić kurę oznakowaną jako „bez antybiotyków” lub „zagrodową” i warto wydać tych kilka złotych więcej na coś, co nie pochodzi od hodowców nastawionych na masową sprzedaż produktów niskiej jakości. Choć sama do końca nie jestem pewna, czy faktycznie te kurczaki są hodowane z większą starannością, czy po prostu „papier przyjmie wszystko, zwłaszcza marketingowy chwyt”. Pozostaje mieć nadzieję, że jednak to pierwsze :D.

Ciekawa jestem, jak wyjdą Wam Wasze sałatki i czy ktoś może będzie mieć możliwość spróbowania wersji sous-vide. Dajcie znać, czy jesteście pod wrażeniem różnicy, czy może jednak wolicie klasyczny grill :).

Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania35 min
Czas gotowania2 godz.
Całkowity czas2 godz., 35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Sałatka z kurczakiem i oliwkami to przepis na sałatkę pożywną, którą łatwo zabrać w pudełku do pracy. Przygotowana z klasycznie grillowanego lub gotowanego metodą sous-vide mięsa, z dodatkiem cebuli, pomidorów i sosu winegret.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Mięso

    • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza; umyta i oczyszczona z błon)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 Ząbek czosnku (lub 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru)
    • ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
    • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub rozmarynu (można zastąpić mieszanką ziół prowansalskich)
    • sól, pieprz

    Dodatki

    • 16 Listków sałaty odmiany lollo rosso lub liść dębu
    • sos winegret
    • 1 Garść oliwek
    • 10 pomidorków daktylowych (przekrojone na połówki lub pokrojone w plasterki)
    • 1 mała cebula czerwona (pokrojona w piórka)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.

    Moje porady

    1. Jak pokroić cebulę
    2. Jak zrobić sos winegret

    Sałatka z kurczakiem i oliwkami - Jak zrobić

    Krok 1
    Całą pierś kurczaka nacieram przyprawami i oliwą i odstawiam na min. 30 minut do lodówki lub, w przyprawach, ale bez oliwy, pakuję próżniowo i gotuję metodą sous-vide przez 2 godziny, w temperaturze 62 st. C.
    Krok 2
    Mięso przygotowane metodą sous-vide smaruję oliwą i w możliwie najwyższej temperaturze grilluję po 1 minucie z każdej strony. Mięso marynowane w lodówce rumienię szybko ze wszystkich stron na dużym ogniu, żeby zamknęło pory. Następnie, na średnim ogniu, duszę przez 15 minut pod przykryciem. Odkrywam, obracam znów duszę od przykryciem przez 15 minut.
    Krok 3
    Odstawiam mięso do wystudzenia, następnie kroję w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
    Krok 4
    Sałatę, cebulę, pomidory i oliwki układam na talerzu i polewam sosem winegret. Na wierzchu układam kurczaka i serwuję.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Sałatka z piersi kurczaka z oliwkami
    Sałatka z piersi kurczaka z oliwkami
    Sałatka z kurczaka z oliwkami
    Sałatka z kurczaka z oliwkami

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    4 komentarze

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)