Sałatki jesienne kojarzą nam się często z cięższymi recepturami, zawierającymi gotowane warzywa, np. ziemniaki, marchewkę czy seler. Doprawione śmietaną lub majonezem, są sycące i kaloryczne. Niestety, gotowanie pozbawia je najważniejszych składników odżywczych: bogactwa witamin. Jesienią, na popołudniowy spadek energii proponuję przygotowanie sałatki zdrowej i lekkiej, a jednocześnie bogatej zarówno w białka, jak i zdrowe tłuszcze i witaminy. Sałatka z kurczakiem i pistacjami, bardzo smaczna! Z dodatkiem pysznych, pięknie dekorujących cały talerz fig, które można zastąpić plasterkami dojrzałej gruszki czy pomarańczy. Ich smak równie dobrze skomponuje się z zielonymi, chrupiącymi, odżywczymi pistacjami i łagodnym, podkreślonym dodatkiem cytryny, kurczakiem.
Zobacz też: Najlepsze proste przepisy
Orzechy w sałatce: pistacje, nerkowce, włoskie lub laskowe czy piniowe, a także migdały to zdrowy i pyszny dodatek. Delikatnie uprażone, wzmacniają swój smak i pięknie pachną. Oprócz tego bardzo przyjemnie chrupią, wzbogacając konstystencję całej potrawy. Lubię eksperymentować i dodawać je do sałatek składających się z mieszanki sałat, łagodnego mięsa i owoców lub warzyw. Polane sosem winegret lub balsamico, takie proste do zrobienia dania sałatkowe zawsze robią furorę na domowej imprezie. Podobnie jak wtedy, gdy z niezapowiedzianą wizytą wpadają do mnie goście.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka (umyte, osuszone, oczyszczone z błon i tłuszczu)
- 2 figi (można zastąpić 2 gruszkami lub 1 pomarańczą)
- 100 g pistacji Felix* (wyłuskane; można zastąpić orzechami nerkowcami Felix lub orzeszkami ziemnymi Felix)
- 100 g sałaty (mieszanka sałat o niezbyt intensywnym smaku; lollo biondo, lollo rosso, endywia, rukola, roszponka, sałata lodowa, liść dębu)
- 2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli
- ½ cytryny (skórka starta na tarce o drobnych oczkach, wyciśnięty sok)
- sos winegret (¼ szklanki oliwy, 2 łyżki musztardy dijon, 1 łyżka octu winnego)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Konfitura z czerwonej cebuli - przepis
- Jak zrobić sos winegret
* Przepis powstał we współpracy z marką Felix.
Jak zrobić
- Pistacje prażę na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej, aż zaczną mocno pachnieć i delikatnie się zrumienią.
- Kurczaka doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny.
- Polewam mięso oliwą i odstawiam na 30 minut do lodówki.
- Szybko obsmażam kurczaka na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia, przez ok. 2 minuty. W razie potrzeby dodaję odrobinę dodatkowej oliwy.
- Figi kroję w ćwiartki lub na plasterki. Jeśli zamiast fig używam innych owoców, kroję je dekoracyjnie, według uznania.
- Składniki na sos ubijam w miseczce za pomocą widelca.
- Wszystkie składniki na sałatkę układam dekoracyjnie na talerzu, rozpoczynając od sałat, dodając kurczaka, cebulkę, papryczkę chili i pistacje.
- Doprawiam całość sosem winegret i serwuję.
Wartości odżywcze
Najbardziej lubię jednak zjeść taką sałatkę w porze obiadu, a nawet na drugie śniadanie. Sałatka z piersi z kurczaka i pistacji dodaje mi energii! Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu i można w kilka minut cieszyć się z dania, które nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na talerzu.
Pyszna sałatka z kurczaka z pistacjami! Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach, z jakimi dodatkami jest najlepsza!