Kolorowa, bardzo smaczna i łatwa sałatka z owocami morza, jednocześnie pożywna i zdrowa, bo jej skład skomponowałam w oparciu o sugestie aplikacji „Moje Witaminy”, która dobrała mi listę składników poprawiających pamięć. To taki mały misz-masz różnych witamin i minerałów oraz dużo błonnika, których w całym posiłku udało mi się umieścić naprawdę sporo!
Zobacz też: Więcej pomysłów na frutti di mare
Przede wszystkim: owoce morza, które smakowo grają tu pierwsze skrzypce. Wybierzcie ulubioną mieszankę, dobrze opłuczcie w zimnej wodzie, krótko gotujcie i przerzućcie z olejem z pestek winogron lub dyni, chociaż wiem, że ciężko się powstrzymać i nie dodać tu odrobiny masła, które tak wspaniale wzbogaca smak frutti di mare. Prażone na patelni orzechy – zdrowe tłuszcze i świetny wspomagacz krótkiej pamięci: ja proponuję nerkowce, ale klasyczne, włoskie czy blanszowane migdały, też doskonale uzupełnią smak owoców morza i nadadzą sałatce chrupkości. Kolorowe warzywa: cebula, papryka i cudownie słodkie pomidorki, a jako dodatek – chleb graham lub ugotowany brązowy ryż, o niskim indeksie glikemicznym, bo białej mące mówimy stanowcze „NIE”.
Oto sałatka z owocami morza dla zapominalskich – tylko pamiętajcie o wydrukowaniu receptury ;).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g mieszanki owoców morza
- ¼ czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
- ½ czerwonej cebuli (pokrojona w talarki, rozdzielona na krążki)
- 50 g orzechów nerkowców
- 180 g mieszanych sałat (łącznie ok. 2 garście: endywia, lodowa, raddicchio; porwane)
- 8 pomidorków koktajlowych (przekrojone wzdłuż, na pół)
- 4 kromki chleba graham
- olej z pestek winogron lub dyni
- sól, pieprz
- świeże oregano lub natka pietruszki (opcjonalnie; drobno pokrojone)
- 2 plastry mozzarelli (opcjonalnie; pomijamy w wersji bez mleka/laktozy/nabiału)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Orzechy nerkowce można zastąpić orzechami piniowymi, blanszowanymi migdałami lub orzechami włoskimi, albo pecan.
Sałatka z owocami morza świetnie skomponuje się z tostami z chleba graham. - Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Owoce morza (mogą być zamrożone) wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy, przerzucamy na durszlaku z olejem, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Można też przelać je powoli wrzątkiem (rozmrożone - 1 raz; zamrożone - dwukrotnie).
- Orzechy prażę na suchej patelni i zdejmuję, jak tylko lekko się zrumienią.
- Sałaty układam na talerzach i spryskuję oliwą lub smaruję sosem.
- Dekoruję sałaty pozostałymi składnikami: cebulą, papryką, pomidorami, orzechami i owocami morza.
- Posypuję sałatkę oregano lub pietruszką.