fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z owocami morza

Sałatka z owocami morza

Sałatka z owocami morza

Kolorowa, bardzo smaczna i łatwa sałatka z owocami morza, jednocześnie pożywna i zdrowa, bo jej skład skomponowałam w oparciu o sugestie aplikacji „Moje Witaminy”, która dobrała mi listę składników poprawiających pamięć. To taki mały misz-masz różnych witamin i minerałów oraz dużo błonnika, których w całym posiłku udało mi się umieścić naprawdę sporo!

Zobacz też: Więcej pomysłów na frutti di mare

Przede wszystkim: owoce morza, które smakowo grają tu pierwsze skrzypce. Wybierzcie ulubioną mieszankę, dobrze opłuczcie w zimnej wodzie, krótko gotujcie i przerzućcie z olejem z pestek winogron lub dyni, chociaż wiem, że ciężko się powstrzymać i nie dodać tu odrobiny masła, które tak wspaniale wzbogaca smak frutti di mare. Prażone na patelni orzechy – zdrowe tłuszcze i świetny wspomagacz krótkiej pamięci: ja proponuję nerkowce, ale klasyczne, włoskie czy blanszowane migdały, też doskonale uzupełnią smak owoców morza i nadadzą sałatce chrupkości. Kolorowe warzywa: cebula, papryka i cudownie słodkie pomidorki, a jako dodatek – chleb graham lub ugotowany brązowy ryż, o niskim indeksie glikemicznym, bo białej mące mówimy stanowcze „NIE”.

Oto sałatka z owocami morza dla zapominalskich – tylko pamiętajcie o wydrukowaniu receptury ;).

Zobacz też
Risotto ze szparagami

 

Sałatka z owocami morza

Sałatka z owocami morza

4.34 from 3 votes
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Śródziemnomorska
Przepis na: sałatka z owocami morza
Liczba porcji: 2
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g mieszanki owoców morza
  • ¼ czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
  • ½ czerwonej cebuli (pokrojona w talarki, rozdzielona na krążki)
  • 50 g orzechów nerkowców
  • 180 g mieszanych sałat (łącznie ok. 2 garście: endywia, lodowa, raddicchio; porwane)
  • 8 pomidorków koktajlowych (przekrojone wzdłuż, na pół)
  • 4 kromki chleba graham
  • olej z pestek winogron lub dyni
  • sól, pieprz
  • świeże oregano lub natka pietruszki (opcjonalnie; drobno pokrojone)
  • 2 plastry mozzarelli (opcjonalnie; pomijamy w wersji bez mleka/laktozy/nabiału)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Orzechy nerkowce można zastąpić orzechami piniowymi, blanszowanymi migdałami lub orzechami włoskimi, albo pecan.
    Sałatka z owocami morza świetnie skomponuje się z tostami z chleba graham.
  2. Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

  • Owoce morza (mogą być zamrożone) wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy, przerzucamy na durszlaku z olejem, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Można też przelać je powoli wrzątkiem (rozmrożone - 1 raz; zamrożone - dwukrotnie).
  • Orzechy prażę na suchej patelni i zdejmuję, jak tylko lekko się zrumienią.
  • Sałaty układam na talerzach i spryskuję oliwą lub smaruję sosem.
  • Dekoruję sałaty pozostałymi składnikami: cebulą, papryką, pomidorami, orzechami i owocami morza.
  • Posypuję sałatkę oregano lub pietruszką.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sałatka z owocami morza
Sałatka z owocami morza

 

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom