Sałatka z pomidorów przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z pomidorów

Wykorzystując dużą część pomidorów, które sprezentował mi i mojej mamie dawny sąsiad, skusiłam się na zrobienie sałatki z pomidorów. Brzmi trochę szumnie, bo to po prostu pomidor pokrojony w plasterki, polany sosem i posypany cebulką dymką i przyprawami. Ale efekt jest, moim zdaniem, dość imponujący jak na tak prozaiczne danie, więc oto przed Wami sałatka z pomidorów. Lekka kolacja lub śniadanie – marzenie :).  Pomidory, które dostałam, są dojrzałe, soczyste i lekko słodkie w smaku. Ciężko mi uwierzyć w to, że ktoś wyhodował je w samym środku zimy. I ten zapach cebulki i ziół, pycha!

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki

Jestem miłośniczką pomidorów. Od dziecka wybieram je jako mój ulubiony dodatek do kanapek. Uwielbiałam kanapki z pomidorem i białym serem, najlepiej domowym, babcinym. Potrafiłam jeść je na słono lub posypywać cukrem, zupełnie jak chleb z jabłkiem… Ciekawe czy ktoś z Was też lubił jadać podobne zestawy? Jedyne czego nigdy nie lubiłam to jedzenie samego pomidora w skórce, zwłaszcza w pociągu czy autobusie, kiedy sok ciekł cienką strużką po ręce prosto pod rękaw ;). To profanacja pomidora, który zasługuje na eleganckie zaserowanie i chociaż do smaku wystarczy mu odrobina soli, nie zawsze, bo te słodkie i dojrzałe jadam bez dodatków, warto poświęcić mu chwilę i dobrać odpowiednie składniki, które podkreślą jego smak i ładnie uzupełnią piękną, czerwoną barwę.

Sałatka z pomidorów może być przygotowywana na kilka sposobów. Moja wersja jest najprostsza, wegetariańska i wegańska. Jeśli chcecie dołożyć nabiał, możecie pokusić się o dodatek kwaśnej śmietany, a jeszcze lepiej – gęstego, greckiego jogurtu naturalnego. Spróbujcie caprese, która podbija od kilku lat serca Polaków lub greckiej, która na dobre zadomowiła się w polskich restauracjach. Ale latem, kiedy pomidory smakują najlepiej, przygotujcie naszą polską klasykę, bo prostota bywa często najlepsza.

Sałatka pomidorowa

Sałatka z pomidorów

Prosta, najlepsza sałatka z pomidorów z odrobiną cebulki, oliwy, octu i pachnących ziół, np. tymianku. Pyszna, szybka i łatwa sałatka z pomidorów, najlepiej smakuje z pomidorami malinowymi.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka z pomidorów
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 pomidory (dojrzałe; pokrojone w plastry; najlepsze będą malinowe lub inne, o słodkim smaku)
  • 3 cebulki dymki (pokrojone w drobne krążki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (albo mały pęczek świeżego - kilka gałązek)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pomidory układam fantazyjnie na talerzu.
  • Posypuję pomidory dymką. Po wierzchu lekko sypię solą i pieprzem.
  • Mieszamy oliwę, ocet, sok cytrynowy. Skrapiam nim sałatkę i na koniec posypuję całość tymiankiem.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sałatka z pomidorów z dymką i tymiankiem
Sałatka z pomidorów z dymką i tymiankiem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

36 komentarzy
  1. Zamiast bułeczki – grahameczka, albo chleb żytni na zakwasie:) I obowiązkowo świeże zioła!!! Bazylia, majeranek, natka pietruszki… Pychotka! Dla wymagających można wkroić pokrojoną w kostkę szyneczkę, polędwiczkę, lub gotowane mięso indycze:)

  2. @Małgorzata to prawda, ale tzw. gargamele też pyszne. Tylko to nie jest żadna odmiana tylko bodajże umowna nazwa dla tych dużych, czerwonych i lekko pokrzywionych. Ale malinowe malinówki i bawole pycha!

  3. Jak dla mnie szczypta soli musi być, żeby wyciągnąć jeszcze bardziej smak. Co nie znaczy, że przesalam :).

  4. a ja polecam pomidory o nazwie „bawole serca” – są przepyszne, wiele lat je hodowała moja mama i do dzisiaj nie jadłam lepszego gatunku

  5. Solić pomidory? To profanacja! Po co psuć ten fantastyczny smak i piękny zapach? Wystarczy dodać pieprzu;) Mam to szczęście, że w moim regionie są rewelacyjne pomidory malinowe – najlepsze na sałatkę:)

  6. Dobre ogórki i ziemniaki jest łatwiej kupić – z pomidorami jest coś na rzeczy – chyba je czymś spryskują

  7. to kwestia dobrego noża. Ten, którego używam na filmie to nóż ceramiczny i można nim tak jeździć po desce, przy okazji krojąc wszystko co się pod niego dostanie :).

  8. [..YouTube..] to kwestia dobrego noża. Ten, którego używam na filmie to nóż ceramiczny i można nim tak jeździć po desce, przy okazji krojąc wszystko co się pod niego dostanie :).

  9. [..YouTube..] @lonkaa08 to kwestia dobrego noża. Ten, którego używam na filmie to nóż ceramiczny i można nim tak jeździć po desce, przy okazji krojąc wszystko co się pod niego dostanie :).

  10. Mikrofonik kierunkowy mocowany w miejscu lampy, wtyka się go w wejscie mikrofonu pierwsza dziurka po lewo w 5dmkII. Dobra jakośc za rozsądną cenę, a mikrfon krawatowy możesz sobie wypatrzeć u kolesia na YouTube /andyax . Ma tam pokazane jak zrobić taki mikrofon za rozsądną cenę:)

  11. Miałam w planie mikrofon krawatowy, ale na razie muszę sobie radzić z tym co posiadam :). A co to za urządzenie? Google nie pokazuje żadnych wyników poza jednym :).

  12. [..YouTube..] Mikrofonik kierunkowy mocowany w miejscu lampy, wtyka się go w wejscie mikrofonu pierwsza dziurka po lewo w 5dmkII. Dobra jakośc za rozsądną cenę, a mikrfon krawatowy możesz sobie wypatrzeć u kolesia na YouTube /andyax . Ma tam pokazane jak zrobić taki mikrofon za rozsądną cenę:)

  13. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Mikrofonik kierunkowy mocowany w miejscu lampy, wtyka się go w wejscie mikrofonu pierwsza dziurka po lewo w 5dmkII. Dobra jakośc za rozsądną cenę, a mikrfon krawatowy możesz sobie wypatrzeć u kolesia na YouTube /andyax . Ma tam pokazane jak zrobić taki mikrofon za rozsądną cenę:)

  14. [..YouTube..] @zAtt1337 Miałam w planie mikrofon krawatowy, ale na razie muszę sobie radzić z tym co posiadam :). A co to za urządzenie? Google nie pokazuje żadnych wyników poza jednym :).

  15. To jest co lubie-pomidory pod każda postacią…i wreszcie pojawiają się takie, które smakują za pomidorem…:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)