fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Sałatka ze szpinakiem i kozim serem
Jedna z najlepszych sałatek, zdrowa i wyjątkowo smaczna, elegancka, a jednocześnie bardzo prosta do zrobienia sałatka ze szpinakiem i serem kozim. Pięknie kolorowa, o smakach poszczególnych składników dobranych na zasadzie kontrastu. Jej bazą jest szpinak i ser kozi o beżowej, cienkiej skórce i delikatnym, kremowym miąższu oraz subtelnym aromacie mleka i pleśni. Sprawdzone połączenie smaków, które od lat chętnie wybieram, podróżując i jadając sałatki w restauracjach lub przygotowując je w domowym zaciszu.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Próbowałam tej sałatki w różnych wersjach: dawniej, pracując w banku, jadałam ją w pomieszczeniu socjalnym w towarzystwie koleżanki, która mieszała w domu szpinak, balsamico, kawałki sera, gruszki i winogron z orzechami, a całość przynosiła do biura w zamkniętym pudełku. Na wrocławskim Rynku, z dodatkiem smażonych kurek i winogron. W Nowym Jorku, gdzie skomponowałam zestaw składników w sałatkowym barze, wymieszałam szpinak z pomarańczą i serem oraz sosem i pestkami słonecznika, a potem, siedząc na ławeczce na samym południu Manhattanu, obserwowałam lądujące na wybrzeżu helikoptery i statki odpływające na Governors Island. W Opolu, niedaleko brzegu Odry, gdzie wieczorami światła budynków odbijają się bajecznie w lustrze wody, a spacer wzdłuż wybrzeża i później, po moście, nawet pomimo dużego chłodu, okazuje się przyjemnością dla oka, zwieńczoną ucztą podniebienia, kiedy dociera się do restauracji oferującej dania kuchni włoskiej i ogromne porcje fantastycznych sałatek. Ułożona starannie konstrukcja: ser kozi oparty na kawałkach gruszki i malinowy mus, pod spodem mieszanka sałat, a całość otoczona pomidorkami koktajlowymi. W głowie przez chwilę kiełkuje myśl, że szkoda zjeść, ale przecież najlepsze dania to także uczta dla oczu.
Moja sałatka ze szpinakiem i serem kozim powstanie na bazie francuskich produktów: oliwy z Korsyki, octu z Normandii oraz miękkiego sera koziego Rocamadour, w cienkiej skórce pleśniowej, który rozpływa się zaraz po pokrojeniu, bez konieczności grillowania lub smażenia. Można zastąpić go innym, np. jeszcze bardziej miękkim, o mocniejszym smaku i zapachu, obtoczonym w popiele, serem Sainte-Maure de Touraine, tak kremowym, że dla utrzymania jego kształtu do środka wkłada się patyczek, a w plastry koniecznie kroi go od razu po wyjęciu z lodówki.
Sery kozie, oliwa oraz ocet z cydru - produkty z linii Reflets de France dostępnej w Carrefour
Sery kozie, oliwa oraz ocet z cydru – produkty z linii Reflets de France dostępnej w Carrefour
Sos winegret przygotowany na bazie octu z cydru, musztardy Dijon oraz francuskiej oliwy z oliwek. Dodatek owoców: do szpinaku i sera pleśniowego idealnie pasuje łagodna, słodka i mięsista gruszka, a wielbiciele kwaskowatego posmaku mogą wybrać wersję z kawałkami pomarańczy. A może wykorzystać jeden i drugi owoc? Piękne, różowe nasiona granatu, kawałki winogron lub żurawina, uzupełniające smak całości i bardzo dekoracyjne, podobnie jak całe maliny lub ich wersja uduszona widelcem – przewodni smak owoców to gruszka z pomarańczą, a pozostałe są kolorowym dodatkiem i takim drobnym pazurkiem w smaku.
Wystarczy poukładać owoce na zielonych listkach szpinaku, a jako uzupełnienie smaku, odrobina chrupkości i sałatkową wersję wisienki na torcie wykorzystać orzechy lub migdały. Uprażone, dzięki czemu wydobywa się z nich pełnia smaku. Zestaw pożywnych, pysznych składników, który przy okazji cieszy oko pięknym zestawem barw. Sałatka ze szpinakiem i serem kozim, która łączy delikatne i intensywne smaki.

Sałatka ze szpinakiem i kozim serem

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim, z dodatkiem gruszki i pomarańczy oraz malin, borówek amerykańskich i orzechów nerkowców. Najlepsza sałatka ze szpinakiem i kozim serem
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka ze szpinakiem i serem kozim
Liczba porcji: 1 osoba
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Sałatka

  • 50 g szpinaku (świeży, małe listki, tzw. szpinak baby; umyty, osuszony)
  • 1 ser kozi Rocamadour* (z linii Reflets de France dostępnej w sieci Carrefour; jest to miękki ser w cienkiej skórce, który rozpłynie się po sałatce po przekrojeniu)
  • ½ gruszki (obrana, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ósemki)
  • 5 malin (całe lub zmiksowane/rozgniecione widelcem; można zastąpić 2 łyżkami suszonej żurawiny, wykorzystać 5 różowych winogron bez pestek, przekrojonych na połówki lub nasiona z ¼ owocu granatu)
  • 2 łyżki orzechów włoskich, pecan, nerkowców lub migdałów w płatkach
  • ½ pomarańczy (obrana, bez błon)
  • 5 borówek amerykańskich
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie; mieszanka suszonej bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu)
  • 1 plaster pomidora (opcjonalnie; dojrzały, o lekko słodkim smaku; można zastąpić 3 pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki)

Sos

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu z cydru z Normandii* (można też wykorzystać ocet balsamiczny lub ocet winny)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z Korsyki*

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jeśli wykorzystujemy pleśniowy ser kozi w twardej skórce, o twardszym środku, można ugrillować go na patelni grillowej lub usmażyć w panierce.
Przydatne poradniki:
  1. Sos winegret - przepis
  2. Konfitura z czerwonej cebuli - przepis
  3. Masło klarowane - przepis

* Przepis powstał we współpracy z marką Carrefour. Produkty z linii Reflets de France to starannie wybrane francuskie specjały: sery, ciastka, słodycze, słodkie przetwory, sosy, wędliny i konserwy.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki na sos mieszamy intensywnie łyżeczką w małej miseczce.
    Sałatka ze szpinakiem i serem kozim - przepis - krok 1
  • Szpinak smarujemy sosem winegret (liście pod spodem oraz, opcjonalnie, te z wierzchu)
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 2
  • Owoce układamy dekoracyjnie na liściach szpinaku.
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 3
  • Orzechy lub migdały prażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 4
  • Układamy ser na wierzchu sałatki (opcjonalnie można podłożyć pod niego plaster pomidora) i dekorujemy całość orzechami lub migdałami oraz, opcjonalnie, ziołami prowansalskimi.
    Sałatka ze szpinakiem i kozim serem - przepis - krok 5
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

5 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom